15 Σούπερ τροφές για διαβητικούς

0
5520
Τροφες για Διαβητικους

Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων του διαβήτη. Ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Λόγω του φόβου αύξησης των τιμών του διαβήτη, οι διαβητικοί αναγκάζονται να στερούνται πολλά είδη τροφών.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες σούπερ τροφές τις οποίες μπορείς να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου για να σε βοηθήσουν να μειώσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τις φλεγμονές, να μειώσεις το λίπος σου καθώς επίσης να έχεις κι άλλα οφέλη για την υγεία σου.

Διάβασε λοιπόν και εσύ για τις 15 τροφές που απευθύνονται στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη!

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι μια τροφή πλούσια σε φλαβονοειδή. Σύμφωνα με έρευνες αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθάνε στη μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης, βελτιώνουν την δεκτικότητα σε ινσουλίνη, μειώνουν τα επίπεδα της και αυξάνουν τη λαχτάρα για κάτι.

Δεν είναι, όμως, όλα τα είδη σοκολάτας το ίδιο. Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγη, όσοι τρώνε μαύρη σοκολάτα δεν έχουν τόση επιθυμία να φάνε άλλα γλυκά, αλμυρά ή λιπαρά φαγητά. Επίσης, τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, να ελαττώσουν την πίεση και τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 2%.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ο «υπερ-ήρωας» για τους διαβητικούς. Όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, το μπρόκολο περιέχει ένα στοιχείο που ονομάζεται sulforaphane. Αυτό το στοιχείο προκαλεί διάφορες αντι-φλεγμονώδεις διαδικασίες που σε βοηθάνε να ελέγξεις το σάκχαρο του αίματος και προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από καρδιοαγγειακές παθήσεις. Επίσης, το στοιχείο sulforaphane βοηθάει στη μετατροπή επικίνδυνων χημικών που προκαλούν καρκίνο σε πιο αβλαβείς μορφές, τις οποίες το σώμα μας μπορεί να απομακρύνει.

Μούρα

Τα μούρα είναι με διαφορά τα καλύτερα. Είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία ενώ περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και λίπος. Η ημερήσια κατανάλωση μούρων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου, να ανεβάσει τη διάθεση σου και να βελτιώσει τη μνήμη σου. Αυτό οφείλεται στις ανθοκυανίνες τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορούν να σε προστατέψουν ακόμη και από καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Βρώμη

Αν και οι περισσότεροι δεν θεωρούμε τη βρώμη μια σούπερ τροφή, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Η βρώμη περιέχει μαγνήσιο σε υψηλές ποσότητες, οι οποίες βοηθάνε το σώμα να ρυθμίσει τη χρήση της γλυκόζης και την παραγωγή ινσουλίνης. Σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες που είχαν διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μείωσαν κατά 19% τον κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, ενώ οι γυναίκες που κατανάλωσαν δημητριακά ολικής άλεσης μείωσαν τον κίνδυνο κατά 31%.

Ψάρι

Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ενώ παράλληλα περιέχουν ένα συγκεκριμένο λίπος που βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής που είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση του διαβήτη και τα προβλήματα παχυσαρκίας. Μια διατροφή πλούσια σε ψάρι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, και ιδιαίτερα το εγκεφαλικό. Αν τρως ψητό ή βραστό ψάρι, μειώνεις τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 3%. Το τηγανητό, όμως, ψάρι αυξάνει τον κίνδυνο.

Ελαιόλαδο

Αν ακολουθείς μια Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, τότε μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέχρι και κατά 50%. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM) και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, το ελαιόλαδο βελτιώνει τον κορεσμό πολύ περισσότερο σε σχέση με τo βούτυρο ή το λαρδί. Τέλος, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν τα κύτταρα μας και εμποδίζουν την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Ψύλλιο

Αυτό το βότανο το χρησιμοποιούσαν κυρίως για τη δυσκοιλιότητα αλλά έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει και τους διαβητικούς ελέγχοντας το σάκχαρο του αίματος. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, οι άνθρωποι που τρώνε ψύλλιο πριν από το γεύμα τους είχαν 2% μείωση στα επίπεδα του σακχάρου τους μετά από το γεύμα. Προσοχή! Συστήνεται να περιμένεις τουλάχιστον 4 ώρες πριν πάρεις άλλο φάρμακο καθώς το ψύλλιο μειώνει την απορροφητικότητα του φαρμάκου.

Φασόλια cannellini

Γεμάτα με πρωτεΐνες και ίνες που βοηθάνε στη μείωση της χοληστερίνης, τα φασόλια cannellini βοηθάνε στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Το 2012 το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ερεύνησε 121 άτομα που είχαν διαβήτη τύπου 2. Αφού είχαν μια υγιεινή διατροφή που περιελάμβανε και την καθημερινή κατανάλωση μιας κούπας φασολιών, 3 μήνες αργότερα διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα του σακχάρου είχαν μειωθεί 2 φορές περισσότερο σε σχέση με την ομάδα της ολικής άλεσης,

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γνωστό για την ικανότητα του να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη. Όποιος καταναλώνει σπανάκι ή άλλα πράσινα λαχανικά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη κατά 14%.

Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη K, αλλά και πολλά άλλα μεταλλικά στοιχεία, όπως μαγνήσιο, φολικό οξύ, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Αν και το σπανάκι θεωρείται μια πλούσια πηγή σε ασβέστιο, υπάρχει ακόμη ένα συστατικό που ονομάζεται οξαλικό οξύ το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Για να μειώσεις αυτό το χημικό μπορείς απλά να ζεματίσεις το σπανάκι πριν το μαγειρέψεις.

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα μειώνει τις μετρήσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) κατά 0,30 και 0,70 % και αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος κατά 10-15 βαθμούς. Η γλυκοπατάτα περιέχει ανθοκυανίνη, τα φυσικά χρωστικά στοιχεία που δίνουν στη γλυκοπατάτα το βαθύ πορτοκαλί της χρώμα. Αυτά είναι αντιοξειδωτικά και θεωρούνται ότι δρουν ως αντι-φλεγμονώδη και μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ιούς και τα μικρόβια.

Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν ένα οξύ που μειώνει τη φλεγμονή. Επίσης, τα ω3 λιπαρά οξέα, οι ίνες και η βιταμίνη E που περιέχουν τους δίνουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιβιοτικές ιδιότητες καθώς και ιδιότητες που βοηθάνε στη μείωση της χοληστερίνης. Δοκίμασε να φας καρύδια που έχουν και το τσόφλι τους. Καθώς θα σου πάρει λίγη ώρα παραπάνω να ανοίξεις τα καρύδια, το σώμα σου θα έχει περισσότερο χρόνο να αντισταθεί στο φαγητό κι έτσι θα αισθάνεσαι χορτάτος ακόμη και με λίγες θερμίδες.

Κινόα

Η κινόα έχει τη γεύση του σταριού αλλά έχει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το σπανάκι. Σε αντίθεση με τα περισσότερα σιτηρά, η κινόα είναι πηγή πρωτεϊνών καθώς περιέχει 9 βασικά αμινοξέα. Η λυσίνη είναι ένα από αυτά. Η λυσίνη σε βοηθάει να απορροφήσεις το ασβέστιο που καίει το λίπος και βοηθάει επίσης στην παραγωγή της καρνιτίνης, ένα θρεπτικό στοιχείο που μετατρέπει τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια.

Κανέλα

Το νόστιμο αυτό μπαχαρικό μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το σάκχαρο του αίματος. Σύμφωνα με μια έρευνα, οι άνθρωποι που κατανάλωσαν κανέλα καθημερινά, μείωσαν τα επίπεδα σακχάρου κατά 30% ενώ παράλληλα μείωσαν τα τριγλυκερίδια τους, την LDL (η λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη) και τη συνολική τους χοληστερόλη μέχρι και 25%. Αυτό συμβαίνει γιατί η κανέλα είναι πλούσια σε χρώμιο, το οποίο βελτιώνει τις επιδράσεις της ινσουλίνης. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το αίμα σου από τον καρκίνο καθώς και από τον διαβήτη και τα καρδιακά νοσήματα.

Πράσινα Λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά είναι καταπληκτική πηγή βιταμίνης C, που βοηθάει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, και άλφα-λιποϊκού οξύ (ALA), που βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους. Το οξύ αυτό βοηθάει, επίσης, στη μείωση του σακχάρου του αίματος και βοηθάει στην ενδυνάμωση των νεύρων που έχουν υποστεί βλάβη από τη διαβητική νευροπάθεια. Προσοχή να μην τα παραμαγειρέψεις γιατί βγάζουν έντονη μυρωδιά. 5 λεπτά στον ατμό είναι ότι χρειάζεσαι!

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και 5000 χρόνια. Μια παραδοσιακή διατροφή περιλαμβάνει ρύζι και ψωμί, τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου σε μεγάλο βαθμό. Ο κουρκουμάς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το κίτρινο χρώμα που βλέπουμε στα πιάτα τους με κάρυ, ελέγχει τις πιθανές παρενέργειες στο σάκχαρο του αίματος.

Το βασικό του συστατικό ρυθμίζει τον μεταβολισμό λίπους στο σώμα. Έχει την δυνατότητα να δρα άμεσα στα κύτταρα του λίπους, του πάγκρεας, των νεφρών και των μυών μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας την εμφάνιση του καρκίνου. Όλες αυτές οι ιδιότητες του κουρκουμά του δίνουν τη δύναμη να αντιστρέφει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης αλλά και να καταπολεμά συμπτώματα σχετικά με την παχυσαρκία.