Ελαιόλαδο : Πώς το συντηρούμε καλύτερα και πώς ελέγχουμε την ποιότητά του

0
748

Το πώς και το πού θα φυλάξετε το λάδι σας επηρεάζει σημαντικά την ποιότητά του.
Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας λύσουν κάθε πρόβλημα:

Πώς συντηρούμε καλύτερα το λάδι;

  • Μεταφέρτε το, είτε από ντενεκέ είτε από πλαστική συσκευασία, σε γυάλινα μπουκάλια.
  • Αν θέλετε να το διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα βάλτε το στο ψυγείο. Μην ανησυχήσετε όταν το δείτε να θολώνει γιατί μόλις το βγάλετε από το ψυγείο και το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου θα ξαναπάρει το φυσιολογικό του χρώμα. Τα ραφιναρισμένα σπορέλαια έχουν υποστεί μια ειδική επεξεργασία που λέγεται “απομαργαρίνωση” και σπάνια θολώνουν. Αντίθετα το παρθένο ελαιόλαδο συνήθως θολώνει.

Τεστ Φρεσκάδας:

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο μπουκάλι με λάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα,φροντίστε, πριν το χρησιμοποιήσετε, να το μυρίσετε, να το δοκιμάσετε και να ελέγξετε το χρώμα του.
Το λάδι που έχει μείνει για πολύ καιρό στο ντουλάπι συνήθως ταγκίζει και αναπτύσσει μια ανεπιθύμητη γεύση και οσμή. Συγκεκριμένα το ελαιόλαδο πρέπει να είναι διαυγές και το χρώμα του να είναι μεταξύ ανοιχτού χρυσοπράσινου και σκούρου πράσινου.
Όταν ταγκίσει, έχει δυσάρεστη οσμή και πικρή γεύση.