3 Συμβουλές για τους λάτρεις του κρασιού από έναν σομελιέ

0
24

Όταν ψάχνεις ένα ποτό να συνοδεύσεις το γεύμα σου και να αναβαθμίσεις τη γαστρονομική σου εμπειρία, όταν χαλαρώνεις μετά από μια κουραστική μέρα και αναζητάς ένα παραθυράκι απόλαυσης, ή όταν ψάχνεις ένα δώρο για μια επίσκεψη ή μια πιο ιδιαίτερη περίσταση, το κρασί σου δίνει την απάντηση.

Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ποτό, θα μπορούσαμε ίσως και να το χαρακτηρίσουμε ως τέχνη, ενώ η βαθιά γνώση του τομέα απαιτεί προσήλωση και μεράκι. Το καλό κρασί θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα καλό κόσμημα από τη Fasma Hellas και γι’αυτό ο επαγγελματίας σομελιέ (οινολόγος), διαδραματίζει έναν καίριο ρόλο στο σύμπαν του κρασιού, τοποθετώντας σε πρώτο πλάνο τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης και της συνολικής εμπειρίας κάθε δοκιμαστή και καταναλωτή και εξασφαλίζοντάς την. Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία να ζητήσουμε 3 σημαντικές συμβουλές για να εφαρμόσεις και να που θα αναβαθμίσεις την κατανάλωση του κρασιού στην καθημερινότητά σου.

Το κατάλληλο ποτήρι μετράει

Το ποτήρι στην περίπτωση του κρασιού, δεν εξυπηρετεί απλώς ένα μέσο σερβιρίσματος, αλλά συμβάλλει στην ανάδειξη των αρωμάτων και των γεύσεων του. Συχνά, διάφορες ποικιλίες κρασιών απαιτούν χρήση διαφορετικού τύπου ποτηριών, όπως ισχύει στην περίπτωση του Chardonnay συγκριτικά με το Merlot. Το σχήμα και το μέγεθος του ποτηριού επηρεάζουν την αεριζόμενη επιφάνεια του κρασιού και την ανάδειξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του. Επειδή όμως κάτι τέτοιο μάλλον μοιάζει υπερβολικά εξεζητημένο για τους περισσότερους, θα απλουστεύσουμε τη συμβουλής μας, εστιάζοντας στο αισθητικό κομμάτι, που αποτελεί σημαντικό μέρος της γευστικής απόλαυσης. Tα ποτήρια αποτελούν σημαντικό μέρος της αισθητικής της εμπειρίας. Ένα όμορφο ποτήρι μπορεί να προσθέσει στον γευστικό πολυσχιδή κόσμο του κρασιού και να δημιουργήσει μια πιο απολαυστικότερη εμπειρία ατμόσφαιρα. 

 

Φυλάξτε στη Σωστή Θερμοκρασία

Η σωστή φύλαξη του κρασιού, είναι απόλυτα σημαντική για τη διατήρηση της ποιότητας των γεύσεων και των άρωμάτων του, και σίγουρα καίριος παράγοντας αν επιθυμούμε να το αφήσουμε να “παλαιώσει”. Όπως ο οριζόντιος προσανατολισμός στην τοποθέτηση είναι απαράβατος κανόνας, έτσι ισχύουν και ειδικές οδηγίες για τη θερμοκρασία που κάθε ποικιλία αποθηκεύεται αλλά και σερβίρεται. Στην επόμενη επίσκεψή σου λοιπόν σε μια κάβα ποτών στην Αθήνα, μην παραλείψεις να ρωτήσεις τον εργαζόμενο του καταστήματος για όσα χρειάζονται προκειμένου να μην επηρεάσεις αρνητικά την πολυπλοκότητα της γεύσης του κρασιού που επέλεξες.

Τολμήστε

Σίγουρα το όνομα κάθε συγκεκριμένης ποικιλίας καθορίζει στο μεγαλύτερο βαθμό τη γεύση του, όμως κάθε επωνυμία διαφέρει από την άλλη, και το να έχει κανείς την ικανότητα να διακρίνει μόνο διαβάζοντας την κάθε ετικέτα αν οι προτιμήσεις του ικανοποιούνται, δεν επέρχεται εύκολα. Τανίνες, οξύτητα και διάφορες επιγεύσεις που συνιστούν την πολυπλοκότητα της μοναδικής γεύσης κάθε κρασιού αποτελούν τη “γλώσσα του κρασιού”, και για να τη “μιλήσεις” καλύτερα, απαιτούνται πολλαπλές δοκιμές. Εγκατέλειψε τη ζώνη άνεσής σου, και δοκίμασε τις ιδιαίτερες γεύσεις που σου τραβούν την προσοχή ακόμη και αν εν τέλει το μετανιώσεις. Ο εργαζόμενος στην κάβα της γειτονιάς σου και το Wine Outlet  θα χαρεί να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες για ό,τι ζητήσεις. Θα συνιστούσαμε μάλιστα, να μην ντραπείς να ζητήσεις να δοκιμάσεις και 1-2 προϊόντα, κάτι που μπορείς να κάνεις ακόμη και αν έχεις προαποφασίσει να εκτελέσεις μια δοκιμασμένη συνταγή.