Τα 6 καλύτερα νέα μουσεία στο Παρίσι!

0
910

Το Παρίσι, μια από τις πιο διάσημες πρωτεύουσες του κόσμου, με εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο! Τουρίστες ταξιδεύουν στην «Πόλη του Φωτός» για την μαγευτική ομορφιά της, για να δοκιμάσουν την υπέροχη γαλλική κουζίνα και φυσικά για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της πόλης. Αν και η γαλλική πρωτεύουσα έχει σίγουρα πολλά να προσφέρει στον κόσμο της τέχνης, όχι πολύ καιρό πριν κριτικοί θεωρούσαν ότι της έλειπαν νέα κέντρα τέχνης και πολιτισμού που να προσφέρουν κάτι πραγματικά καινοτόμο. Την τελευταία δεκαετία, όμως, μία «φρέσκια» σειρά από γκαλερί, μουσεία και διαδραστικά εκθεσιακά κέντρα έχουν αλλάξει αισθητά το καλλιτεχνικό τοπίο.

Αν ψάχνετε να προσθέσετε στην λίστα σας καινούρια μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε, τότε διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα καλύτερα 6 νέα μουσεία στο Παρίσι.

1. Atelier des Lumières: Μια Πλήρως Ψηφιακή Γκαλερί Τέχνης

Ένα από τα πιο πετυχημένα νέα μουσεία που άνοιξαν στο Παρίσι, πήρε ένα μεγάλο ρίσκο: αντί να εκθέτει πρωτότυπα έργα σε παραδοσιακά μέσα, όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ή φωτογραφίες, το Atelier des Lumières αναβιώνει υπάρχοντα έργα τέχνης και καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα.

Αν αυτό σας ακούγεται λίγο περίεργο, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί περίμεναν ότι τα ψηφιακά σόου στον νέο αυτό χώρο, θα απογοητεύσουν σε σύγκριση με τα αγαπημένα έργα τέχνης που στόχευαν να «φέρουν στην ζωή».

Χιλιάδες άνθρωποι, όμως στήθηκαν στην ουρά για να δουν την εναρκτήρια παράσταση στο Atelier, μια εξερεύνηση με όλες τις αισθήσεις, του ζωγράφου των αρχών του εικοστού αιώνα Gustav Klimt, του Egon Schiele, και άλλων καλλιτεχνών του αυστριακού κινήματος «Απόσχιση». Τα πλήθη γοητεύτηκαν τόσο πολύ από την έκθεση, η οποία επέστρεψε για πιο περιορισμένο χρόνο το φθινόπωρο του 2019. Οι επισκέπτες περιπλανήθηκαν σε ένα δωμάτιο που μετατράπηκε σε ένα είδος ζωντανού ταμπλό, φέρνοντας τον κόσμο του Klimt και του Schiele στο παρόν με εκπληκτικούς τρόπους. Κάτι περισσότερο από μια απλή «αναδημιουργία» των πιο αναγνωρισμένων έργων τέχνης των καλλιτεχνών, το σόου είναι ένα θεματικό πρόγραμμα με σκοπό να μεταφέρει τους επισκέπτες στη Βιέννη του Klimt. Ταυτόχρονα , προσφέρει ένα σημαντικό πλαίσιο σχετικά με τις πηγές που ενημέρωσαν και ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες της «Απόσχισης».

Μια δεύτερη μεγάλη έκθεση, λεγόμενη «Starry Night», αποτίει φόρο τιμής στο έργο του Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh και έχει αποδειχθεί επίσης εξαιρετικά δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Το οπτικό και μουσικό έργο σχεδιάστηκε από την ίδια ομάδα που βρίσκεται πίσω από την εναρκτήρια παράσταση και διήρκησε όλο τον Ιανουάριο του 2020.

Εκτός από τις κύριες εκθέσεις μεγάλης διάρκειας στο Atelier, ο χώρος διατηρεί μικρότερα δωμάτια για προσωρινές εκθέσεις πολυμέσων από σύγχρονους καλλιτέχνες.

2. The Fondation Louis Vuitton: Ένας νέος «γίγαντας» σύγχρονης τέχνης

Όταν παρουσιάστηκε αυτό το φιλόδοξο νέο κέντρο σύγχρονης τέχνης και ο εκθεσιακός χώρος το 2014, ήταν δύσκολο να αποφασίσουμε αν θα ενθουσιαστούμε περισσότερο με τις εκθέσεις που γίνονται στο εσωτερικό του ή με το ίδιο το κτίριο. Το Fondation Louis Vuitton σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Gehry, εμπνευσμένο πάντα από μορφές που προέρχονται από τον φυσικό κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη πρόσοψη που θυμίζει σε πολλούς ένα φουτουριστικό γυάλινο και ατσάλινο πλοίο με πανί που χτυπιέται από τον άνεμο ή ίσως ένα εξωγήινο μαλάκιο κάποιου είδους.

Κατασκευασμένο από 3.600 πάνελ γυαλιού και χιλιάδες περισσότερα από οπλισμένο σκυρόδεμα, το Fondation αξίζει αναμφισβήτητα μια επίσκεψη μόνο για την πρόσοψή του. Αλλά για όσους ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη τέχνη, αξίζουν σίγουρα μερικές ώρες μέσα στον χώρο.

Οι φωτεινές αίθουσες με άπλετο φως, φιλοξενούν μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις για τη σύγχρονη και σύγχρονη δημιουργία, από τη ζωγραφική έως τη φωτογραφία, το design και το βίντεο. Εν τω μεταξύ, το Fondation έχει μια μόνιμη συλλογή περίπου 330 κομματιών από 120 καλλιτέχνες, διαμορφωμένη γύρω από τέσσερα μεγάλα θέματα: Pop, Expressionist, Contemplative και Music & Sound. Αυτά τα κομμάτια εμφανίζονται τακτικά σε προσωρινές εκθέσεις.

Τα πρόσφατα προσωρινά σόου επικεντρώθηκαν στο έργο καλλιτεχνών και σχεδιαστών όπως ο Jean-Michel Basquiat, η Charlotte Perriand και η Lauren Halsey. Μια παράλληλη έκθεση σχετικά με τις πηγές του Frank Gehry και την έμπνευση για τη δημιουργία του κτιρίου ήταν επίσης πολύ δημοφιλής.

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Fondation ως μέρος μιας ημερήσιας εκδρομής στο διπλανό Bois de Boulogne, ένα τεράστιο δάσος στην άκρη του δυτικού Παρισιού, με μονοπάτια πεζοπορίας, τεχνητέςλίμνες, σιντριβάνια και σπηλιές. Το εστιατόριο στο FLV, με λαμπερά πορτοκαλί γλυπτά ψαριών, τα οποία σχεδιάστηκαν επίσης από τον Gehry, είναι ιδανικό για μεσημεριανό διάλειμμα ή ακόμη και δείπνο.

3. Fluctuart: Ένα πλωτό αστικό κέντρο τέχνης πάνω στον Σηκουάνα

Ο πρώτος πλωτός χώρος τέχνης του Παρισιού άνοιξε το καλοκαίρι του 2019, μετά από χρόνια αναμονής. Αναφερόμενο ως «αστικό κέντρο τέχνης» και ως το πρώτο παγκοσμίως που βρίσκεται πάνω στο νερό, το Fluctuart είναι κυρίως αφιερωμένο στην τέχνη του δρόμου, τα γκράφιτι, τη χιπ χοπ και άλλες καλλιτεχνικές μορφές εγγενείς στον παγκόσμιο αστικό πολιτισμό. Έχει προσελκύσει πολλούς νεαρούς καλλιτεχνικούς Παριζιάνους σε ένα μέρος της πόλης που όλοι είχαν εγκαταλείψει, κοντά στο Invalides και στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Τα προσωρινά εκθέματα στη μέση των τριών ορόφων είναι γενικά δωρεάν για το κοινό και επικεντρώνονται σε σύγχρονους καλλιτέχνες που εργάζονται με διαφορετικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων μουσικής, φωτογραφίας, γκράφιτι, ταινιών και βίντεο.

Ακόμα κι αν η τέχνη του δρόμου δεν είναι του γούστου σας, μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις αξίζει τον κόπο, ενώ μπορείτε επίσης να απολαύσετε ποτά, απλό μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο στο καφέ. Σκαρφαλώστε στην ταράτσα για ένα ποτό και απολαύστε τη θέα στον ποταμό Σηκουάνα, το εκθεσιακό κέντρο Grand Palais, τον Πύργο του Άιφελ στο βάθος και πολλά άλλα παρισινά αξιοθέατα. Brunch τα σαββατοκύριακα, βραδινά DJ sets και πάρτι χορού ολοκληρώνουν την προσφορά του Fluctuart.

4. Musée Yves Saint Laurent: Για τους λάτρεις της μόδας

Ενδιαφέρεστε για την ιστορία της μόδας ή για το πώς οι πιο εμβληματικοί σχεδιαστές του κόσμου δημιουργούν τις συλλογές τους και μια ταυτότητα; Εάν ναι, σκεφτείτε να επισκεφτείτε το Musée Yves Saint Laurent, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 2017. Τονίζοντας το έργο, τη ζωή και την κληρονομιά του Γάλλου σχεδιαστή που έκανε το σμόκιν των γυναικών μοντέρνο και έσπασε κάθε είδους υποθέσεις σχετικά με τα ρούχα και την προσωπική ταυτότητα, το μουσείο έχει βραβευτεί για τις συναρπαστικές και όμορφα επιμελημένες εκθέσεις του.

Στεγάζεται στο Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, στην πρώην τοποθεσία του εργαστηρίου υψηλής ραπτικής “YSL”.

Προσωρινά εκθέματα στο μουσείο επικεντρώνονται σε διαφορετικές περιόδους και θεματικές στο έργο του Saint Laurent. Ρούχα, αξεσουάρ, σκίτσα, σχέδια και αλληλογραφία δίνουν μια πλήρη εικόνα των διαρκών συνεισφορών του σχεδιαστή στο στυλ. Από τα εμβληματικά φορέματα του YSL Mondrian έως τα γυναικεία σμόκιν “Le Smoking”, σακάκια σαφάρι έως κομψά παλτά, σημαντικά κομμάτια στη συλλογή επισημαίνουν την επιρροή του σχεδιαστή όχι μόνο στη μόδα αλλά και στον πολιτισμό.

Ενώ παράλληλα, κομμάτια που αντλούν έμπνευση από τα παραδοσιακά ρούχα και στυλ πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ινδίας, του Μαρόκο και της Κίνας, αποτελούν κέντρο μεμονωμένων παραστάσεων. Ταυτόχρονα, ένα “τεχνικό δωμάτιο” αποκαλύπτει πώς ο YSL προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε διάφορα υλικά για τις δημιουργίες του, όπως δέρματα, πούλιες και φτερά.

5. Citéco: Ένα Διαδραστικό Μουσείο Οικονομικών

Υποστηρίζοντας ότι είναι το πρώτο μουσείο στην Ευρώπη αφιερωμένο στην οικονομία και την οικονομική ιστορία, το Citéco (συντομογραφία του Cité de l’Economie et de la Monnaie) έχει σαν κέντρο μια διαδραστική και εκπαιδευτική μόνιμη έκθεση. Ανατέθηκε από την Banque de France (Γαλλική Εθνική Τράπεζα) με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση των πολιτών και των επισκεπτών τόσο στα σύγχρονα οικονομικά όσο και στα σημαντικά ρεύματα στην οικονομική ιστορία. Το μουσείο στεγάζεται στο Hotel Gaillard, ένα διατηρητέο ​​νεογοτθικό κτίριο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Κάποτε χρησίμευσε ως υποκατάστημα για την τράπεζα της Γαλλίας.

Στο εσωτερικό, όμως, η ατμόσφαιρα είναι σίγουρα σύγχρονη. Αν και δεν είναι απαραίτητα για όλους, η μόνιμη έκθεση μπορεί να προσφέρει σε νέους ταξιδιώτες και σε ενήλικες μια διεγερτική και εκπαιδευτική ματιά στο πώς τα οικονομικά διαμορφώνουν την καθημερινή μας ζωή. Μπορείτε να εξερευνήστε διαδραστικές εκθέσεις και παιχνίδια πολυμέσων που αφηγούνται την ιστορία των οικονομικών συντριβών ή που εξηγούν πώς λειτουργεί το παγκόσμιο χρηματιστήριο. Αξίζει επίσης η συλλογή σπάνιων ευρωπαϊκών νομισμάτων, χαρτονομισμάτων, εκτυπωτών χρημάτων, βιβλίων, εκτυπώσεων και άλλων αντικειμένων που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη και τη βιομηχανία. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να εκτυπώσουν χαρτονομίσματα με τα πρόσωπά τους.

6. Le Centquatre (104): Ένας εκθεσιακός χώρος που βασίζεται στην κοινότητα

Παρ’ όλο που αυτός ο δημοφιλής, χώρος έκθεσης και παραστάσεων είναι λιγότερο νέος – άνοιξε τις πόρτες του το 2008 – αξίζει την προσοχή ως ένα από τα νεότερα κέντρα σύγχρονης δημιουργίας στην πρωτεύουσα.

Οι τουρίστες σπάνια πηγαίνουν εκεί, αν και θα έπρεπε. Βρίσκεται σε μια μάλλον απομακρυσμένη και αστική γωνία του βορειοανατολικού Παρισιού, το Centquatre (104) είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος αφιερωμένος στις τέχνες, τον πολιτισμό και την κοινότητα. Εκτείνεται σε έκταση περίπου 420.000 τετραγωνικών ποδιών και βρίσκεται στον ανακαινισμένο χώρο που κάποτε χρησίμευε ως νεκροτομείο της πόλης και στη συνέχεια σφαγείο.

Αν και αυτό δεν ακούγεται καθόλου ελκυστικό, μην αφήσετε την ιστορία του τόπου να σας αποθαρρύνει. Τα στούντιο τέχνης, οι εκθέσεις και οι χώροι παραστάσεων προσφέρουν ένα πλήρες πρόγραμμα εντυπωσιακών εκδηλώσεων, από εγκαταστάσεις πλήρους κλίμακας έως εκθέσεις γλυπτικής, παραστάσεις χορού και φωτογραφία. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε χειροτεχνικές δημιουργίες στα καταστήματα που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις, να φάτε νόστιμη πίτσα στην ευάερη αυλή ή να κάτσετε στο καφέ για ένα διάλειμμα αφού απολαύσετε μια έκθεση ή παράσταση. Τέλος, οι ταξιδιώτες με παιδιά θα χαρούν να μάθουν ότι το 104 διαθέτει έναν διασκεδαστικό και διαδραστικού χώρο παιχνιδιού.

Αυτά είναι τα 6 νέα μουσεία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας που θα πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε και να απολαύσετε!