Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία μας, διότι παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω του δέρματος, με την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία.
Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων.
Ιδιότητες:
Η πιο σημαντική ίσως ιδιότητα της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου. Επίσης, η βιταμίνη D διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες.
Προστασία από ασθένειες:
Πέρα από τις παραπάνω βασικές της ιδιότητες, η βιταμίνη D μπορεί επίσης να παίξει καθοριστικό ρόλο:
– στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας (Journal of the American Medical Association)
– στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας (Circulation)
– στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης των συμπτωμάτων της γρίπης (American Journal of Clinical Nutrition)
Πηγές:
Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο οργανισμός μας παράγει τη βιταμίνη D όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και να μην εκτίθεστε στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας (10 το πρωί με 4 το μεσημέρι).
Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D και μέσω της διατροφής μας, από τροφές όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες, τα ενισχυμένα δημητριακά και ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού.
Εάν δεν καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο και της διατροφής, καλό θα είναι να πάρουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D.
Πρόσληψη βιταμίνης D:
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών (IFAS), οι ποσότητες βιταμίνης D που πρέπει να λαμβάνουμε (διεθνείς μονάδες IU την ημέρα) έχουν ως εξής:
– παιδιά και έφηβοι: 600 IU
– ενήλικες έως 70 ετών: 600 IU
– ενήλικες άνω των 70 ετών: 800 IU
– εγκυμονούσες και γυναίκες που θηλάζουν: 600 IU