Τα καλύτερα σχολικά βοηθήματα για τη Γ’ Λυκείου

0
8312

Ήρθε η σειρά μιας ακόμα γενιάς να μπει στην τελική ευθεία για να αποδεσμευτεί από το σχολείο και να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Τα καλοκαιρινά μαθήματα στα φροντιστήρια ξεκινούν αυτές τις μέρες για τους μαθητές που θα πάνε Γ΄Λυκείου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Κύριο μέλημα των μαθητών είναι, πέρα από το να βρουν ένα σωστό και οργανωμένο φροντιστήριο, να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα βοηθήματα για να κάνουν μια σωστή προετοιμασία τη χρονιά που έρχεται.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες προτάσεις για σχολικά βοηθήματα κάθε κατεύθυνσης και αντίστοιχων μαθημάτων.

Έκθεση

Κάθε μαθητής της Γ’ Λυκείου θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να εφοδιαστεί με τους Πειστικούς Λόγους. Πρόκειται για τρία τεύχη που περιέχουν όλες τις θεματικές ενότητες και πληροφορίες για την κάθε μία ξεχωριστά που είναι πιθανές για το θέμα της έκθεσης στις Πανελλήνιες. Καλό είναι οι μαθητές να προσπαθήσουν να αντλήσουν (αν είναι δυνατόν ακόμα και να αποστηθίσουν) όσο το δυνατόν περισσότερα επιχειρήματα, θετικά ή αρνητικά αφορούν κάθε θεματική ενότητα.

Αρχαία Ελληνικά – Ιστορία – Κείμενα Νεοελληνικής – Λατινικά

Στα μαθήματα αυτά είναι αρχικά βασικές οι σημειώσεις που θα δοθούν από τους καθηγητές. Έπειτα οι μαθητές θα μπορούσαν να πάρουν βοηθήματα τα οποία περιλαμβάνουν δομημένα κριτήρια αξιολόγησης ώστε να μπορούν να έχουν μια αλληλουχία στη σκέψη τους και να αντιμετωπίσουν θέματα πιο εξειδικευμένα ώστε να αποκτήσουν μια τριβή με την ανάλυση κειμένων, τη μετάφραση αγνώστων κειμένων στα αρχαία και γενικότερα να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη ολοένα και περισσότερο.

Μαθηματικά – Φυσική

Στα μαθήματα αυτά οι μαθητές θα χρειαστούν οπωσδήποτε σχολικά βοηθήματα. Για να νιώσει κανείς αρκετά προετοιμασμένος σ’ αυτά τα μαθήματα πρέπει από τώρα κιόλας να ξεκινήσει να λύνει εξωσχολικές ασκήσεις ανά κεφάλαιο, ώστε όταν τελειώσει την ύλη να αρχίσει να λύνει πιο απαιτητικές και συνδυαστικές ασκήσεις. Ενδεικτικά, θα σου πρότεινα τα εξής: τα βοηθήματα του κ. Μπάρλα των εκδόσεων Μπάρλα αποτελούν εγγύηση για πολύ καλή προετοιμασία στα Μαθηματικά και τα βοηθήματα των κ. Μαθιουδάκη και κ. Παναγιωτακόπουλου των εκδόσεων Σαββάλα περιέχουν αξιόλογες ασκήσεις στη Φυσική.

Χημεία – Βιολογία

Τόσο στη Χημεία όσο και στη Βιολογία τα βοηθήματα είναι απαραίτητα για περαιτέρω εξάσκηση με ασκήσεις πιο σύνθετες. Και στα δύο αυτά μαθήματα τα θέματα αποτελούνται από ασκήσεις συνδυασμένες με τη θεωρία. Ενδεικτικά, στη Χημεία τα βοηθήματα του κ. Σαλτερή και στη Βιολογία αυτό του κ. Μαλή αποτελούν καλές επιλογές.

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας – Οργάνωση και Διοίκηση – Πληροφορική

Όσον αφορά τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και την Πληροφορική τα σχολικά βοηθήματα κρίνονται απαραίτητα ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες ασκήσεις για εξάσκηση. Σχετικά με την Οργάνωση και Διοίκηση το βοήθημα θα φανεί χρήσιμο σε μαθητές που δυσκολεύονται στην αποστήθιση κειμένων, καθώς σ΄αυτό θα μπορέσουν να έχουν τη θεωρία σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων. Έτσι, θα καταφέρουν να τη μάθουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Τέλος, οι μαθητές θα πρέπει τουλάχιστον από τα Χριστούγεννα να εφοδιαστούν με τα βοηθήματα που περιέχουν μόνο θέματα εξετάσεων (είτε προτεινόμενα είτε παλαιότερα). Αυτά είναι τα μόνα βιβλία που θα μπορέσουν να τους υποδείξουν τη δομή των διαγωνισμάτων των Πανελληνίων και που θα τους προετοιμάσουν όσο πιο κατάλληλα γίνεται! Άλλωστε ένας άτυπος κανόνας λέει πως ποτέ δεν πηγαίνουμε να δώσουμε εξετάσεις, χωρίς πρωτύτερα να έχουμε λύσει παλαιότερα ή ενδεικτικά θέματα σε κάθε μάθημα. Επιβάλλεται να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη τριβή γίνεται μ’ αυτά ώστε να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε θέματα!

Γι’ αυτό το λόγο, μη χάνετε πολύτιμο χρόνο! Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν και η σχολική χρονιά είναι κοντά! Προμηθευτείτε τα σχολικά βοηθήματα που θα σας υποδείξουν οι καθηγητές σας ή αυτά που θεωρείτε ότι σας ταιριάζουν δομικά εδώ.