Χριστουγεννιάτικο ριζότο με κάστανα

0
5745
Ριζοτο με καστανα

Το κάστανο ως σήμα κατατεθέν του Χειμώνα δεν θα μπορούσε να λείπει από το γιορτινό μας τραπέζι.

Αυτός ο ιδιαίτερος καρπός είναι μοναδική πηγή ασβεστίου και σιδήρου καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β και C. Είναι ένα πολύ υγιεινό συστατικό των φαγητών μας με ελάχιστες θερμίδες. Η θρεπτική του αξία είναι πραγματικά πολύτιμη και συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Ετοιμάζοντας λοιπόν το δείπνο των Χριστουγέννων δίπλα από την γαλοπούλα δεν θα μπορούσε να λείπει ένα συνοδευτικό ριζότο με κάστανα και σταφίδες που ταιριάζει γάντι.

Παρακάτω θα δείτε ολοκληρωμένη τη συνταγή για ριζότο με κάστανα και σταφίδες.

Υλικά για το ριζότο με κάστανα:

1 κ. ρύζι Αρμπόριο
10 κάστανα ψητά
100 γρ. ξανθές σταφίδες
1 κουτ. μαύρη ζάχαρη
150 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 ποτ. λευκό κρασί για το σβήσιμο
1 μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί
3 ποτ. ζωμό κοτόπουλου
μοσχοκάρυδο, ξερό κόλιανδρο

Εκτέλεση Συνταγής:

Ψήνουμε και ξεφλουδίζουμε τα κάστανα στη συνέχεια τα καραμελώνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με μια κουταλιά βούτυρο και μια κουταλιά του καφέ ζάχαρη. (Είναι ωραίο να ρίξουμε τα κάστανα ολόκληρα στο τηγάνι)

Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό (ημίγλυκο κατά προτίμιση) κρασί.
Ρίχνουμε στο τηγάνι και το ρύζι και ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά σιγά 1 ποτ. ζωμό κοτόπουλου και κρασί ξηρό από το μπουκάλι.

Το ριζότο θέλει, λένε, παρέα γι’ αυτό πρέπει να είσαι συνεχώς πάνω του ώστε να προσθέτεις συνεχώς υγρά (εδώ βάζουμε κρασάκι και ζωμό) όσο το ρύζι ρουφάει τα υγρά του εμείς συνεχίζουμε.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται για 20 λεπτά περίπου μέχρι να βράσει το ρύζι και αυτό είναι το μυστικό για ένα επιτυχημένο ριζότο. Ρίχνουμε λίγο ζωμό κοτόπουλου και ξηρό λευκό κρασί ακόμα. Και ξανά και ξανά…

Πέντε λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τις σταφίδες. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε για λίγο το ρύζι ξεσκέπαστο να κρυώσει.

Προσθέτουμε κουτ. βούτυρο για να πάρει την υφή του ριζότου κι πασπαλίζουμε με κόλιαντρο σκόνη

Προαιρετικά τρίβουμε από πάνω και λίγο μοσχοκάρυδο.

Για ακόμα περισσότερες συνταγές με κάστανα δείτε εδώ.