Τραυματισμός αυχένα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

0
507

Ο τραυματισμός του αυχένα ή αλλιώς τραυματισμός whiplash είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο ιδιαίτερα μετά από τροχαία ατυχήματα. Μάθετε παρακάτω τους τρόπους ώστε να απαλλαγείτε από την αυχεναλγία.

Ορισμός

Αυτός ο τραυματισμός συμβαίνει όταν οι μαλακοί ιστοί του αυχένα τραυματίζονται από αιφνίδιο τίναγμα ή απότομη μετακίνηση της κεφαλής. Αυτός ο τύπος κίνησης ασκεί τάση στους μύες και τους συνδέσμους του αυχένα πέρα από το φυσιολογικό εύρος κίνησης.

Γενικές Πληροφορίες

Όταν ένα όχημα σταματάει ξαφνικά σε μια σύγκρουση, ή δέχεται χτύπημα από πίσω, η ζώνη ασφαλείας κρατάει το σώμα του ατόμου από το να φύγει μπροστά, αλλά το κεφάλι μπορεί να κινηθεί απότομα μπροστά και στη συνέχεια πίσω, προκαλώντας τραυματισμό whiplash.

Αίτια

Επιπρόσθετα στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, αυτός ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από τρενάκια λούνα παρκ, αθλητικούς τραυματισμούς ή από χτύπημα ή ταρακούνημα. (Ο τραυματισμός whiplash είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνδρόμου ανατάραξης μωρού).

Συμπτώματα

Μπορεί να αισθάνεστε πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα τις πρώτες ημέρες μετά από έναν τραυματισμό whiplash. Μετά μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να επανέλθουν αρκετές μέρες αργότερα. Το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια. Η δυσφορία μπορεί να αφορά και τις μυϊκές ομάδες στο κεφάλι, στο θώρακα, στους ώμους και στους βραχίονες.

Πρώτες Βοήθειες

  • Πάρτε αναλγητικά όπως ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή.
  • Για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες, αποφύγετε τις δραστηριότητες που επαναφέρουν ή επιδεινώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία.
  • Μην σηκώνετε ή μεταφέρετε οτιδήποτε βαρύ και μην συμμετέχετε σε αθλήματα.
  • Μην κάθεστε, ιδιαίτερα σε ένα γραφείο, για μεγάλες περιόδους.
  • Εάν είναι δυνατό, διατηρήστε τη δραστηριότητά σας με μικρούς περιπάτους.
  • Εάν πονάτε όταν κινείτε το κεφάλι σας ή ο πόνος αφορά τους ώμους ή τους βραχίονες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα μαλακό κολάρο για το λαιμό ή να σας γράψει ένα μυοχαλαρωτικό για μικρό διάστημα.

Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε το γιατρό σας εάν:

  • Πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα επιστρέψουν αφού ήταν σε αποδρομή
  • Ο πόνος στον αυχένα είναι πολύ ισχυρός
  • Ο πόνος ακτινοβολεί στους ώμους ή στους βραχίονες
  • Έχετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια
  • Έχετε πρόβλημα με την κύστη ή το έντερο

Πρόληψη

Τα προσκέφαλα στο αυτοκίνητο μπορούν να μειώσουν τη βαρύτητα της αυχεναλγίας από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Διασφαλίστε ότι το προσκέφαλο βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για το ύψος σας.

Εάν πάθετε έναν τραυματισμό whiplash, μάθετε τις κατάλληλες ασκήσεις διάτασης, όταν ο αυχένας θα έχει επουλωθεί. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα ο πόνος και η δυσκαμψία του αυχένα να επιστρέψουν.

 

Μεγάλη ποικιλία σε ορθοπεδικά είδη μπορείτε να βρείτε στο εξειδικευμένο κατάστημα paterakis.net.