Σιτρονέλα: Μια φυσική λύση για οριστικό τέλος στα κουνούπια

0
2287

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που περνάμε τον περισσότερο χρόνο στο μπαλκόνι ή στην αυλή του σπιτιού μας. Η ενοχλητική όμως παρουσία των κουνουπιών πολλές φορές μας εμποδίζει να απολαύσουμε τις ώρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Για αυτό το λόγο συχνά χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σκευάσματα με πολλά χημικά συστατικά και έντονη δυσοσμία. Θα σας προτείνουμε μία φυσική λύση που θα σας λύσει τα χέρια χωρίς περιττά έξοδα τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού.

Η σιτρονέλα είναι ένα φυτό με άρωμα φρέσκου λεμονιού και η εμφάνιση της θυμίζει έντονα ψηλό γρασίδι. Citronella Nardus ή Citronella Winterianus είναι οι δύο πιο σημαντικές ποικιλίες του συγκεκριμένου βοτάνου το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 50 είδη. Η ισχυρή δράση της σιτρονέλας σε συνδυασμό με τα αιθέρια έλαια της λεβάντας, του ευκαλύπτου και του γερανιού είναι η καλύτερη φυσική εγγύηση ότι δε θα χρειαστεί πλέον να ανησυχείτε για τα τσιμπήματα των εντόμων. Η παρουσία του αμυγδαλέλαιου στη συνταγή που σας προτείνουμε κάνει το μείγμα κατάλληλο και για απευθείας χρήση του πάνω στο δέρμα σας.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Η σιτρονέλα είναι γνωστή για τις αντισηπτικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητές της. Επίσης, χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως αντισπασμωδικό, αντιπυρετικό  και μυκητιοκτόνο. Τέλος, χρησιμοποιείται ευρύτατα ως αποσμητικό, εντομοαπωθητικό και εντομοκτόνο.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:

Η χρήση της σιτρονέλας εστιάζεται κυρίως στη φροντίδα του δέρματος και στην τόνωση του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Στο δέρμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της έντονης εφίδρωσης αλλά και της λιπαρότητας. Προσφέρει σημαντική βοήθεια στα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις και βοηθά στην αντιμετώπιση της ζάλης, της ημικρανίας και του πονοκεφάλου. Συνδυαζόμενη, τέλος, με άλλα αιθέρια έλαια η σιτρονέλα κρατά τα έντομα μακριά μας.

 ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:

  • Αμυγδαλέλαιο (100 ml)
  • Aιθέριο έλαιο σιτρονέλας (25 ml)
  • Αιθέριο έλαιο λεβάντας (10 ml)
  • Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου (5 ml)
  • Aιθέριο έλαιο γερανιού (5 ml)

ΕΦΑΡΜΟΓΗ:

To φυσικό εντομοαπωθητικό είναι εντελώς αθώο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω στο δέρμα σας, για να προλάβετε τα τσιμπήματα των εντόμων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε το μείγμα στην ειδική συσκευή για τον αρωματισμού του χώρου.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ:

Αφού συγκεντρώσετε  τα υλικά σας, αδειάζετε το αμυγδαλέλαιο σε ένα μπουκαλάκι. Παράλληλα, σε ένα ποτήρι αναμειγνύετε τα αιθέρια έλαια της λεβάντας, του ευκαλύπτου και του γερανιού. Ρίχνετε το μείγμα των αιθέριων ελαίων στο αμυγδαλέλαιο, στη συνέχεια προσθέτετε τη σιτρονέλα και ανακατεύετε πολύ καλά. Το φυσικό εντομοαπωθητικό σας είναι έτοιμο.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:

Καλύτερα να μη χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με το πέρας του καλοκαιριού και αφού απαλλαχθείτε από τα κουνούπια μην ανησυχείτε για το πως θα χρησιμοποιήσετε τη σιτρονέλα αφού εκτός από φαρμακευτικές ιδιότητες πολλές νοικοκυρές τη χρησιμοποιούν και στο μαγείρεμα!