Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα όλοι λίγο πολύ προσπαθούμε να κάνουμε τα σχέδια μας για τις γιορτινές εκείνες μέρες. Πολλοί θα επισκεφτούν τα πατρικά τους και άλλοι θα επιλέξουν να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού με μια εκδρομή! Το ερώτημα είναι που μπορεί κάποιος να περάσει πραγματικά όμορφα και συνάμα να γιορτάσει παραδοσιακά τη γιορτή του Πάσχα; Η απάντηση είναι φυσικά η Πάρος!

Το μαγευτικό αυτό νησί έχει πολλά να προσδώσει σε κάθε επισκέπτη ενώ την άνοιξη γίνεται πόλος έλξης τουριστών από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού που αποφασίζουν να αποδράσουν την περίοδο του Πάσχα. Αυτοί που το προτιμούν κάθε χρόνο γνωρίζουν καλά τον λόγο καθώς τα έθιμα που αναβιώνουν στην Παροικιά και σε πολλά ακόμα χωριουδάκια του νησιού κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου χρόνια τώρα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες του χωριού Μάρπησσα παίρνουν τον δρόμο για τον Μητροπολιτικό Ναό με σκοπό να διανυκτερεύσουν εκεί ξενυχτώντας τον Ιησού και στολίζοντας τον Επιτάφιό του. Ενώ το πρωί της επόμενες μέρας οι ίδιες μαζί με ένα πλήθος κόσμου παρακολουθούν την αποκαθήλωση στον Άγιο Γεώργιο της Λαγκάδας σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό και στη συνέχεια προσφέρουν τα Μεράσματα για να συγχωρεθούν οι ψυχές.

Πάσχα στην Πάρο

Η αποκορύφωση βέβαια έρχεται την Μεγάλη Παρασκευή όπου πραγματοποιείται η Αναπαράσταση των Παθών. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου διάφοροι εθελοντές κυρίως παιδιά ντυμένοι είτε Ρωμαίοι είτε μαθητές του Ιησού αναπαριστούν σκηνές όπως η είσοδος στα Ιεροσύλημα, το Μυστικό Δείπνο μέχρι και τη σκηνή του μαρτυρίου της Σταύρωσης. Η διαδρομή αυτή συμπεριλαμβάνει κυρίως τα χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό ενώ οι στάσεις που πραγματοποιούνται είναι συνολικά 15 με την κάθε μία από αυτές να έχει να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα στους παρευρισκόμενους.

Η όλη μοναδική αυτή εμπειρία έρχεται να ολοκληρωθεί με το «Τραπέζι της Αγάπης» που στήνεται παραδοσιακά κάθε χρόνο στο γήπεδο της Μάρπησσας το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα. Την τιμητική τους έχουν όλα τα παραδοσιακά εδέσματα της γιορτής ενώ το γλέντι συντροφεύουν τα νησιωτικά όργανα.

Θέλοντας να μάθετε και να δείτε ακόμα περισσότερα πράγματα από το μοναδικό νησί της Πάρου μπορείτε να οργανώσετε μερικές βασικές διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσετε για να γνωρίσετε το νησί και να φύγετε έχοντας μια ολοκληρωμένη άποψη για τον μοναδικό αυτό τόπο.
Λιμανάκι της Πάρου

Ξεκινήστε περπατώντας στα ιδιαίτερα στενάκια της Παροικιάς και κατευθυνθείτε προς την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες όπου θα συναντήσετε έναν εντυπωσιακό βιότοπο καθώς και ένα τοπίο ανεκτίμητου κάλλους. Συνεχίστε προς το Κάστρο και τελειώστε με μια βόλτα στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας.