Χριστούγεννα στα Τρίκαλα

1
769

Τα Τρίκαλα είναι ο πλέον ιδανικός χριστουγεννιάτικος προορισμός για μια μοναδική απόδραση από την πόλη. Ένας από τους βασικούς λόγους που τα Τρίκαλα είναι μέσα στους top προορισμούς είναι και ο ξακουστός πλέον “Μύλος των Ξωτικών”. Όμως τα Τρίκαλα εκτός από τον “Μύλο των Ξωτικών”, έχουν να αναδείξουν πανέμορφα σημεία για να τα περπατήσεις ή ακόμη καλύτερα να κάνεις μια βόλτα με το ποδήλατο, καθώς η πόλη προσφέρεται για μια βόλτα με αυτό. Επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν τα μαγευτικά χωριά Ελάτη και Περτούλι, τα πανέμορφα Μετέωρα και σε λίγο ποιο μακρινή απόσταση η μαγευτική λίμνη Πλαστήρα.

Η πόλη των Τρικάλων

Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας, και βασικός λόγος είναι ότι την πόλη την διασχίζει ο ποταμός Ληθαίος. Τα τρεχούμενα νερά, ο καταρράκτης μπροστά στον ανδριάντα του Ασκληπιού, η ωραία παραποτάμια βλάστηση, οι φωτισμένες όχθες του Ληθαίου τις νυχτερινές ώρες συνθέτουν ένα υπέροχο θέαμα, που γοητεύει τους επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων. Μια βόλτα στην οδό Ασκληπιού, το μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της πόλης, με τις πολλές καφετέριες και εμπορικά καταστήματα, η οποία καταλήγει στην κεντρική μεταλλική πεζογέφυρα και την συνδέει με την κεντρική πλατεία της πόλης. Πέραν του Ληθαίου, η πόλη των Τρικάλων διαθέτει και άλλα σημαντικά αξιοθέατα, όπως είναι το φρούριο με τον πύργο του ρολογιού, η διατηρητέα συνοικία Βαρούσι στα πόδια του φρουρίου, με όμορφα αρχοντικά, παλαιούς ναούς και γραφικά σοκάκια, ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου, το Κουρσούμ τζαμί κ.α. Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι, αποτελεί η συνοικία Μανάβικα, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η συνοικία παλιότερα στέγαζε τα πορνεία της πόλης και αργότερα τη λαχαναγορά, ενώ εκεί βρίσκονται αρκετές από τις καλύτερες ταβέρνες και cafe-bar των Τρικάλων.

Ο Μύλος των Ξωτικών

Ο «Μύλος των Ξωτικών» που φέτος κλείνει την 7η χρόνια λειτουργίας, ανοίγει τις πύλες του την 1 Δεκεμβρίου 2017 και θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2018. Στεγάζεται στον Μύλο Ματσόπουλου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς της χώρας μας καθώς πρόκειται για τον πρώτο κυλινδρόμυλο που χτίστηκε στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και δίπλα του κατασκευάστηκε και το πρώτο μακαρονοποιείο της χώρας.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος λοιπόν, κάτι καινούριο συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών. Μια νέα ιστορία που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε ένα κόσμο παραμυθένιο και μαγικό! Το Πολικό Εξπρές ξεκινάει από ένα τόπο τόσο μακρινό και φέρνει μαζί του τους αγαπημένους μας χαρακτήρες των Χριστουγέννων. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει και μια διαφορετική εκδήλωση και ο “μύλος” γίνεται το επίκεντρο της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Ελάτη

Σε απόσταση 33 χλμ βρίσκεται το πανέμορφο χωριό Ελάτη. Μια βόλτα στα μαγαζάκια του χωριού θα σας χαλαρώσει. Τους περισσότερους μήνες του χρόνου λειτουργεί ανοιχτή αγορά στην είσοδο του χωρίου με παραδοσιακά προϊόντα όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κλπ. Πολύ κοντά θα βρείτε καταστήματα για να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας.

Περτούλι

Σε υψόμετρο 1090 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα και σε απόσταση 54 χλμ. από τα Τρίκαλα, ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά περιμένει να σας κατακτήσει. Χτισμένο αμφιθεατρικά, το Περτούλι αποτελούσε στο παρελθόν τόπο συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής. Σήμερα αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει και να αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας, είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χιονοδρομικό κέντρο και οι καλές τουριστικές υποδομές. Απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο, σε ένα μικρο οροπέδιο που υπάρχει, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, σας δίνετε η δυνατότητα να κάνετε βόλτα με άλογα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Μετέωρα

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας». Το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο». Τα Μετέωρα που βρίσκονται 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων, είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι.

  • Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
  • Η Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη
  • Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.
  • Η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ
  • Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων)
  • Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων)

Λίμνη Πλαστήρα

Αγαπημένος ορεινός προορισμός για φυσιολάτρες και fans των εναλλακτικών σπορ αλλά και οικογένειες. Μια ιδέα για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όταν συνδυάζεται αρμονικά με την φύση. Βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημο της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα. Η λίμνη προσφέρετε για περιπέτειες με 4×4 σε βατούς χωματόδρομους, ποδηλατάδα και πεζοπορία μέσα στα πανέμορφα δάση. Στο χωριό Καλύβια που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στη λίμνη, θα βρείτε εταιρείες που οργανώνουν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ιππασία και τοξοβολία, αλλά και πολλές ταβέρνες.