Πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία;

0
547
Μαστογραφια

Μετά τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για το πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης αμφισβητούν την διαγνωστική της αξία, ως προς τον εντοπισμό των καρκινικών όγκων που είναι δυνατόν να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Σε ηλικία 45 ετών η πρώτη μαστογραφία, σύμφωνα με νέα κατευθυντήρια οδηγία. Το σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Ντάρτμουθ, με επικεφαλής τον Δρ Γκίλμπερτ Γουέλτς, ανέλυσε στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν τον μαστογραφικό έλεγχο γυναικών στις ΗΠΑ, τα τελευταία 50 χρόνια.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, παρότι οι μαστογραφίες είναι ευρέως διαδεδομένες μετά τη δεκαετία του ’80, οι μεταστατικοί καρκίνοι του μαστού που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο έχουν μείνει σταθεροί μετά το 1975. Επίσης, η μέση ηλικία που μία γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο μαστού έχει μείνει σταθερή περίπου στα 63,7 χρόνια, ένδειξη ότι οι επικίνδυνοι καρκίνοι δεν εντοπίζονται νωρίτερα.

Οι ερευνητές μάλιστα συγκρίνουν τον καρκίνο του μαστού και την έγκαιρη διάγνωση του, με τον καρκίνο του προστάτη. Υποστηρίζουν ότι μετά την εκτεταμένη υιοθέτηση του PSA τεστ, η μέση ηλικία διάγνωσης του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, σήμερα, έχει υποχωρήσει στους άνδρες κατά δύο χρόνια, από τα 71,8 στα 69,8 χρόνια.

«Η μαστογραφία βοηθά στην ανίχνευση, συνήθως, των λιγότερο επιθετικών και θανατηφόρων καρκίνων του μαστού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εξίσου με τους επιθετικούς καρκίνους που προορίζονται εξ’ αρχής να γίνουν μεταστατικοί» σύμφωνα με τον Δρ Γουέλτς.

Οι συστάσεις αφορούν τις γυναίκες που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή αυτές που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, δεν έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό και οι οποίες δεν είναι φορείς γενετικών μεταλλάξεων στο DNA, που συνδέονται με τη νόσο.