Θέλετε να επισκεφθείτε το μοναδικό Λονδίνο αδράττοντας όμως και την ευκαιρία να γνωρίσετε και λίγο από την κουλτούρα του;

Στο Λονδίνο ο αριθμός των μουσείων και των γκαλερί, καθώς και των εκδηλώσεων και των εκθέσεων είναι τεράστιος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η είσοδος ευτυχώς είναι δωρεάν. Έτσι μπορείτε να θαυμάσετε τα μουσεία στο Λονδίνο χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.  Συγκεντρώσαμε λοιπόν σε αυτό το άρθρο μας τα top 10 μουσεία της πόλης που μπορείτε να επισκεφθείτε.

1) British Museum

Στην περιοχή Bloomsbury του Λονδίνου βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, το Βρετανικό Μουσείο. Έχει από τις πιο μεγάλες συλλογές σε εκθέματα ενώ μόνο ένα μέρος τους βρίσκεται σε δημόσια θέα, συμπεριλαμβανομένων εκατομμύρια αντικειμένων. Όσοι το επισκέπτονται για πρώτη φορά ενθουσιάζονται κυρίως με τα εκθέματα στον τομέα με τις μούμιες, με τη Rosetta Stone, το Lindow Man, το the Lewis Chessmen και το the Sutton Hoo Ship Burial.

Βρετανικό Μουσείο Λονδίνο

2) V & A Museum

Στην περιοχή Knightsbridge βρίσκεται το μουσείο V & A το οποίο στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές διακοσμητικών τεχνών στον κόσμο. Τα εκθέματα ποικίλουν από την κεραμική τέχνη και την γλυπτική μέχρι τα πορτρέτα από μινιατούρες και τη φωτογραφία. Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία είναι και οι British Galleries 1500-1900, οι οποίες διατάσσονται χρονολογικά έτσι ώστε να γίνεται μια ιστορική αναδρομή στον βρετανικό σχεδιασμό από τη βασιλεία του Henry VIII μέχρι τη βασιλεία της Βασίλισσας Victoria.

Το μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ στο Λονδίνο

3) Natural  History Museum

Στο Gloucester Road υπάρχει το όμορφο κτίριο Alfred Waterhouse. Εκεί στεγάζεται μια συλλογή από 70 εκατομμύρια είδη φυτών,  ζώων,  απολιθωμάτων, πετρωμάτων και ορυκτών. Η γκαλερί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου δίνει πληροφορίες για την ζωή των ζώων, τόσο για τα μικρά ερπετά όσο και για το γύψινο εκμαγείο ενός δεινοσαύρου, του Diplodocus, που δεσπόζει πάνω από την κεντρική αίθουσα.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λονδίνο

4) Science Museum

Στην περιοχή Knightsbridge βρίσκεται το Μουσείο Επιστημών και διαθέτει επτά ορόφους εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εκθεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας διοίκησης του Απόλλων 10 με προσομοιωτή πτήσης. Στην πτέρυγα Wellcome Wing εκθέτονται οι εξελίξεις στη σύγχρονη επιστήμη, την ιατρική και την τεχνολογία. Στη σοφίτα του μουσείου είναι η Medical History Gallery όπου περιέχει μια σημαντική συλλογή από τους ιατρικούς θησαυρούς της ιστορίας.

Μουσείο Επιστημών Λονδίνο

5) National Gallery

Στην Leicester Square βρίσκεται η Εθνική Πινακοθήκη. Ιδρύθηκε το 1824 για να φιλοξενήσει μια συλλογή από μόλις 36 έργα ζωγραφικής. Σήμερα όμως η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί πάνω από 2.000 έργα. Υπάρχουν αριστουργήματα από κάθε ευρωπαϊκό σχολείο τέχνης. Στην πτέρυγα Sainsbury Wing εκθέτονται τα πρώτα έργα της γκαλερί: όπως τα ιταλικά έργα ζωγραφικής του Giotto και του Piero della Francesca.

Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνο

6) Tate Modern

Στην περιοχή Bankside βρίσκεται το μουσείο σύγχρονης τέχνης Tate Modern.  Αυτό που προκαλεί δέος ακόμη και πριν μπείτε μέσα είναι το ίδιο το κτίριο, χάρη στη βιομηχανική αρχιτεκτονική του. Κτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λειτούργησε μέχρι το 1981 σαν σταθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά από 20 χρόνια άνοιξε ξανά τις εγκαταστάσεις του για να γίνει μουσείο σύγχρονης τέχνης. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών όπως των Matisse, Rothko, Bacon, Twombly και Beuys.

Tate Modern Μουσείο στο Λονδίνο

7) National Maritime Museum

Στην περιοχή Greenwich Park θα βρείτε το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, το σπίτι της βασίλισσας και το Βασιλικό Αστεροσκοπείο, που ιδρύθηκε το 1675 από τον Κάρολο Β ‘. στη γκαλερί του μουσείου υπάρχει μια μόνιμη έκθεση που δείχνει τη σημασία της θαλάσσιας κληρονομιάς του Λονδίνου και τον αντίκτυπό της στο παγκόσμιο εμπόριο.
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν συντρίμμια από ένα Zeppelin που καταρρίφθηκε πάνω από τις εκβολές του Τάμεση το 1916 και το πρωτότυπο μοντέλο για την Στήλη του Νέλσον.

National-Maritime-Museum

 

8) Design Museum

Το Design Museum που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1989 περιλαμβάνει μοντέρνα και σύγχρονα έργα τέχνης από την βιομηχανία και το σχέδιο μόδας ως τις γραφικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τα πολυμέσα.

Design Museum Λονδίνο

9) London Transport Museum

Στην περιοχή Aldwych βρίσκεται το Μουσείο Μεταφορικών Μέσων του Λονδίνου. Μεταξύ των οχημάτων που εκτίθενται στο μουσείο είναι και το πρώτο υπόγειο ηλεκτρικό τραίνο. Χρονολογείται από το 1890 και είναι ένα από τα πολλά εκθέματα του μουσείου που μπορείτε να επιβιβαστείτε.

Μουσείο Μεταφορικών Μέσων Λονδίνο

10) Imperial War Museum

Το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσέιο βρίσκεται στο κτίριο που κάποτε στεγαζόταν το Βασιλικό Νοσοκομείο Bethlem για τους παράφρονες. Το IWM κατέχει μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης του 20ου αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής των εκθεμάτων είναι από τον Α΄και  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπως για παράδειγμα μηχανές πολέμου, επίσημες ανακοινώσεις, λογοτεχνικά χειρόγραφα από τον πόλεμο καθώς και άλλα αντικείμενα από τις πολεμικές συγκρούσεις του 20ου αιώνα.

Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο Λονδίνο