Οι 5 τρόποι για να προστατέψετε την υγεία σας

0
654
Υγεία

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο ενός καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε γενικές γραμμές πρέπει να κόψουμε το κάπνισμα, να χάσουμε το περιττό βάρος, να γυμναζόμαστε συχνά και να χαμηλώσουμε την πίεση και τη χοληστερόλη μας όταν βλέπουμε ότι κυμαίνεται σε επικίνδυνα επίπεδα. Πρόσφατες έρευνες όμως αποκάλυψαν και κάποιους επιπρόσθετους τρόπους που ίσως να μην είναι τόσο κοινοί για να προστατέψουμε την καρδιά μας.

Παρακάτω λοιπόν θα δείτε τους πέντε ασυνήθιστους τρόπους για να προφυλάξετε την υγεία της καρδιάς μας.

Αποφεύγετε τον δυνατό θόρυβο

Ο θόρυβος της πόλης, οι κόρνες, τα αυτοκίνητα, μπορούν να προκαλέσουν κακό στα αιμοφόρα αγγεία μας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Κάθε αύξηση του θορύβου κατά 10 ντεσιμπέλ ενισχύει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 14%. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 27% για όσους είναι άνω των 65. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θόρυβος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους, καθώς και την πίεση.

Κοιμηθείτε όσο πρέπει ανάλογα με την ηλικία σας

Ο υπερβολικά λιγοστός, όπως και ο υπερβολικά πολύς ύπνος μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα αποτελέσματα πολύ πρόσφατης μελέτης έδειξαν πως οι άνθρωποι που κοιμούνται έξι ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ είχαν 48% αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, και 15% από εγκεφαλικό, σε σχέση με τα άτομα που κοιμούνται επτά με οκτώ ώρες κάθε νύχτα. Ο υπερβολικά λίγος ύπνος μπορεί να ανεβάσει την πίεση και τη χοληστερόλη, και να μας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, όπως και διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη, όμως, έδειξε πως και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να βλάψει την καρδιά. Όσοι κοιμούνται εννέα ή περισσότερες ώρες έχουν 41% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια. Ένας νέος θα πρέπει να κοιμάται γύρω στις 9 ώρες ενώ για έναν ενήλικα το κλασικό οκτάωρο είναι ιδανικό.

Να τρώτε blueberries

Μια διατροφή που περιλαμβάνει αυτό το θαυματουργό μικρό φρούτο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανεβασμένης πίεσης. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα blueberries την εβδομάδα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη πίεση. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 134.000 γυναικών και 47.000 ανδρών σε μια περίοδο δεκατεσσάρων χρόνων, με σκοπό να δουν πόση ποσότητα ανθοκυανινών κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Οι ανθοκυανίνες είναι αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα blueberries, όπως και στην μελιτζάνα. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες είχαν 8% μικρότερες πιθανότητες αυξημένες πίεσης.

Σταματήστε να πίνετε αναψυκτικά διαίτης (diet coke)

Η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 2.564 άτομα, ανακαλύφθηκε πως όσοι έπιναν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά είχαν 48% μεγαλύτερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Και τα αποτελέσματα εξακολουθούσαν να ισχύουν, ακόμα με τον υπολογισμό επιπλέον παραμέτρων, όπως το οικογενειακό ιστορικό. Πάντως, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως απλά ανακαλύφθηκε μία σύνδεση και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

Να τρώτε μαύρη σοκολάτα

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες σχετικά με τα οφέλη που έχει η μαύρη σοκολάτα στην υγεία μας και κατά πόσο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην 62η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, από τους 44.000 συμμετέχοντες, όσοι έτρωγαν μία μερίδα μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια άλλη μελέτη έδειξε πως όσοι κατανάλωναν μία μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας καθημερινά, συγκεκριμένα 6,7 γραμμάτια, είχαν χαμηλότερα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο αίμα τους, η οποία συνδέεται με τις φλεγμονές. Τα οφέλη της σοκολάτας λογικά πηγάζουν από τα φλαβονοειδή, χημικές ενώσεις της σοκολάτας που πιστεύεται πως προστατεύουν τα κύτταρα.

Η γνώση είναι πάντα η καλύτερη πρόβλεψη!