Μελομακάρονα σε 4 παραλλαγές

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες συνταγές για μελομακάρονα!

5
16926
Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά με βασικό συστατικό το μέλι. Στα νεότερα χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες τα είχαν συνδέσει με την γονιμότητα και την ευζωία γι αυτό τα έτρωγαν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Βρήκαμε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε τις 4 καλύτερες συνταγές δια χειρός Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, Στέλιου Παρλιάρου, Άκη Πετρετζίκη και Βέφας Αλεξιάδου!

Συνταγή για Μελομακάρονα Αργυρώς

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

240γρ. σπορέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Υλικά για το σιρόπι:

400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
½ λεμόνι (ακέρωτο)
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.

Συνταγή για Μελομακάρονα Παρλιάρου

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. άχνη
1/4 κουτ. του γλυκού σόδα
1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή και περισσότερο
1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
καρύδια χοντροκομμένα

Υλικά για σιρόπι:

500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι για το μέλωμα

Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σίτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Συνταγή για Μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

Υλικά για το 1ο μίγμα
400 γρ. χυμό πορτοκάλι
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 – 3 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/4 μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για το 2o μίγμα
1000 γρ. αλεύρι
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Υλικά για το σιρόπι:

500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
1 πορτοκάλι
3 στικ κανέλλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα

Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν 3 – 4 ώρες πριν αρχίσουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει, μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλό. Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος 2 και ανακατεύουμε πολύ απαλά για πολύ λίγο γοα να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι που να τραγανήσουν. Πετάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα, τα σουρώνουμε, μελώνουμε και ρίχνουμε καρύδια.

 Συνταγη για Μελομακάρονα Βέφας

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

1 1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το σιρόπι:

2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό

Εκτέλεση
Χτυπήστε 4′ στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά. Πλάστε ή κόψτε τη ζύμη με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα. Αραδιάστε τα σε ταψί και ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 30′ περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό για 5′, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, μόλις βγουν από τον φούρνο. Όταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο.
Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα κι έτσι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με το καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου.

Έχετε να μας προτείνετε κάποια άλλη συνταγή για μελομακάρονα; Περιμένουμε τις συνταγές σας!