Στον κόσμο των εικονικών παιχνιδιών

0
61

Στις μέρες μας, τα διαδικτυακά παιχνίδια παίζουν, πλέον, καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων όλων των ηλικιών και κυρίως των εφήβων και των νέων. Πάνε πολλά χρόνια που οι κονσόλες ήταν η μόνη επιλογή των Ελλήνων για ψυχαγωγία. Από το Play Station και το Nintendo 64, που άνθισαν τη δεκαετία του ‘90, στο Super Mario στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είχε αρχίσει να γίνεται εμφανές πως η εικονική πραγματικότητα θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις ζωές των ανθρώπων. Παιχνίδια, όπως το Sims, το Fortnite, το Counter Strike, το League of Legends ήρθαν να ταράξουν συθέμελα όλα όσα γνωρίζαμε σχετικά με τη δύναμη του διαδικτύου και τις επιλογές που προσφέρει για ψυχαγωγία.

Αξίζει να αναφερθεί πως η δυνατότητα για διαδικτυακά παιχνίδια άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αναλυτικότερα, ήταν εκείνη η εποχή που για πρώτη φορά βγήκαν υπολογιστές, όπως ο Macintosh (οι σημερινοί Mac) και κονσόλες όπως η Atari ST. Μέσω αυτών των συσκευών, οι χρήστες είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με συσκευές άλλων χρηστών. Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα λίγο πριν το νέο μιλένιουμ, η Sega Dreamcast έμελλε να γίνει η πρώτη κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών από το σπίτι. Παρά τη χαμηλή της απήχηση, ήταν ο προάγγελος της σημερινής εποχής, μιας εποχής με αστείρευτες δυνατότητες παιχνιδιών από την άνεση του σπιτιού σου. Με τη χρήση ενός υπολογιστή, ενός λάπτοπ ή ακόμα και του κινητού, είναι εφικτό για έναν άνθρωπο να μπει στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό είναι πως 180 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα το 2020 θέλησαν να αφιερώσουν χρόνο ως νέοι χρήστες σε κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι και πως σχεδόν 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κάποια ενεργή ενασχόληση με τα online παιχνίδια. Σε αυτό το στοιχείο συνεισφέρει ένας βασικός παράγοντας, η ταχύτητα της σύνδεσης. Με άλλα λόγια, η σύνδεση 5G και συνολικά η μείωση των καθυστερήσεων, καθιστά ακόμα πιο εύκολη και συναρπαστική την εμπειρία του κάθε χρήστη. Τα κείμενα και τα γραφικά είναι πολύ διαδραστικά, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο τη βιομηχανία του online gaming ολοένα και πιο δημοφιλή.

Η αύξηση της βιομηχανίας των εικονικών και διαδικτυακών παιχνιδιών γίνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και σε αυτό, αναμφισβήτητα, συμβάλλει και το γεγονός πως μηνιαίως ο άνθρωπος περνάει πάρα πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού. Προς επίρρωση της παραπάνω άποψης, έρευνα της AppAnnie δείχνει πως οι άνθρωποι ξοδεύουν σχεδόν 5 ώρες την ημέρα πάνω από το κινητό, αριθμός που ισοδυναμεί με το 1/3 της ημέρας από τη στιγμή που ξυπνάμε. Επιπρόσθετα, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon και το Netflix έχουν αρχίσει να επενδύουν πάρα πολύ στα εικονικά παιχνίδια. Πλέον, ο κόσμος έχει μια πλειάδα επιλογών και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της PokerStars, που παρέχει πάρα πολλές δυνατότητες παιχνιδιών. Παιχνίδια, όπως το Texas Hold’em, το Omaha High , το Seven Card Stud είναι μερικές από τις διαδικτυακές επιλογές που χαίρουν δημοφιλίας και αποδοχής τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Εξάλλου, είναι γεγονός πως στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ το ηλεκτρονικό πόκερ και όχι μόνο, αλλά και συνολικά ο χρόνος που ξοδεύουν οι Έλληνες στα διαδικτυακά παιχνίδια.

Αν και οι διαδικτυακές πλατφόρμες άργησαν να βρουν πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ESA, σήμερα το 65% των ενηλίκων  ασχολείται με κάποιο παιχνίδι. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως έχει διαφοροποιηθεί και το ηλικιακό εύρος, αφού πλέον άνθρωποι ως και 50 ετών επιλέγουν ως μέσο ψυχαγωγίας ένα παιχνίδι σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα.  Επιπλέον, το 26,4% των ανθρώπων διεθνώς χρησιμοποιεί τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα για να παρακολουθήσει online περιεχόμενο. Βέβαια, βάση της Statista, οι νέοι 18-30 ετών παραμένουν το κυρίαρχο ηλικιακό γκρουπ που ξοδεύει πολλές ώρες διασκεδάζοντας σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα.

Καταληκτικά,  κάθε μέρα αυξάνονται οι χρήστες των online παιχνιδιών. Για λόγους κοινωνικοποίησης, σύνδεσης με άλλους ανθρώπους, ταχύτητας του διαδικτύου, η βιομηχανία του gaming στην Ελλάδα γίνεται συνέχεια όλο και πιο ισχυρή. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χαρακτηρίσει το online gaming ως ψυχοθεραπεία. Αυτό που σίγουρα δεν χωρά αμφισβήτηση είναι πως η χώρα έχει αποκτήσει ενεργή παρουσία στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα και πως διοργανώνονται ολοένα και πιο συχνά τουρνουά και διαγωνισμοί στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.