Δουλεύετε από το σπίτι; 15 tips για να είστε πιο παραγωγικοί!

0
136

Πολλοί από μας τον τελευταίο καιρό δουλεύουμε από το σπίτι μέσω διαδικτύου. Η εργασία από το σπίτι σίγουρα παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις για τους εργαζομένους. Αυτές αφορούν τόσο για την δουλειά αυτή καθαυτή, όσο και για την σωματική και ψυχική υγεία τους! 

Αν ψάχνετε κι εσείς τρόπους για να είστε πιο παραγωγικοί όσο δουλεύετε από το σπίτι, τότε διαβάστε παρακάτω μερικά tips. Δεν χρειάζεται να τα εφαρμόστε όλα, μπορείτε να διαλέξετε όποια από αυτά θεωρείτε πως είναι χρήσιμα για σας!

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

1. Καθιερώστε μία ρουτίνα

Αν και στην θεωρία είναι πολύ ωραία η ελευθερία του να δουλεύουμε στο σπίτι, στην πράξη είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη μιας ρουτίνας! Το πρώτο βήμα για να είστε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί, είναι να ορίσετε ένα συγκεκριμένο ωράριο εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινάτε και θα τελειώνετε την δουλειά σας (εκτός απροόπτων) την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ακόμη αν αυτό είναι εφικτό μπορείτε να καθορίσετε συγκεκριμένες ώρες για να μιλάτε στο τηλέφωνο, να απαντάτε σε emails και να κάνετε διαλείμματα.

2. Φτιάξτε ένα to-do list

Όταν δουλεύουμε από το σπίτι είναι πολύ εύκολο να «ξεφύγουμε» από αυτά που πρέπει να κάνουμε ή ακόμα και να ξεχάσουμε να βάλουμε τελεία για την μέρα! Γι’ αυτό τον λόγο μία λίστα με τις δουλειές που πρέπει να ολοκληρώσουμε κάθε μέρα είναι πολύ χρήσιμη. Ακόμα, αν σας βοηθάει, μπορείτε να «σπάσετε» τα project σας σε μικρότερα, πράγμα που θα τα κάνει πολύ πιο διαχειρίσιμα και θα σας γλιτώσει πολύτιμο χρόνο!

3. Ντυθείτε κατάλληλα

Ακόμα κι αν η ιδέα του να μείνετε με τις άνετες πιτζάμες σας όλη μέρα ακούγεται πολύ δελεαστική, είναι καλύτερο να ντυθείτε «κατάλληλα» για δουλειά. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να θυσιάσετε την άνεση σας, αλλά το να ετοιμαστείτε το πρωί θα σας βάλει σε mood δουλειάς και θα σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί!

Οργανώστε τον χώρο εργασίας σας στο σπίτι

4. Καθορίστε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας

Για όσο καιρό δουλεύετε από το σπίτι, θα σας βοηθήσει πολύ να έχετε έναν προκαθορισμένο χώρο για την δουλειά σας. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι το γραφείο σας, η τραπεζαρία ή ακόμα και ένας καναπές! Όπως και με το κατάλληλο ντύσιμο, η παραχώρηση ενός χώρου του σπιτιού σας για την δουλειά, θα σας βοηθήσει να συγκεντρώνεστε περισσότερο και να έχετε μια πιο αποδοτικοί διάθεση!

Ακόμα καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματά σας αν τακτοποιήσετε και οργανώστε κατάλληλα αυτόν τον χώρο! Κρατήστε μόνο τα απολύτως απαραίτητα!

Αποφύγετε ό,τι σας αποσπά την προσοχή

5. Κλείστε προσωρινά τα social media και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις

Τα social media είναι πάντα αυτό που μας αποσπά την προσοχή περισσότερο! Μία ειδοποίηση στο κινητό και βρισκόμαστε μετά από μισή ώρα να απαντάμε σε μηνύματα και να χαζεύουμε βίντεο με γάτες! Για να μένετε όσο το δυνατόν περισσότερο συγκεντρωμένοι στην δουλειά σας, απενεργοποιείστε για μερικές ώρες τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας. Κι αν νιώθετε την ανάγκη να δείτε τα μηνύματα σας, τότε καθορίστε συγκεκριμένη ώρα για αυτό μέσα στην μέρα σας, όπως και για τα email σας!

6. Ενημερώστε όσους μένουν μαζί σας για τις ώρες εργασίας σας

Αν μένετε με την οικογένεια σας ή συγκατοίκους, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο να τους ενημερώσετε για το πρόγραμμά σας. Είναι λογικό μέσα στην μέρα να προκύπτουν θέματα που θα θέλετε να συζητήσετε, όμως οι συνεχείς διακοπές στην δουλειά σας, θα περιορίσουν την παραγωγικότητά σας!

Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία προς όφελός σας

7. Βρείτε χρήσιμα εργαλεία για την δουλειά σας

Υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο πάρα πολλά χρήσιμα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί! Καταγράψτε τις ανάγκες που σας παρουσιάζονται καθημερινά και αναζητήστε online εργαλεία που θα τις καλύψουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μία εφαρμογή για να οργανώσετε το πρόγραμμά σας και τα projects σας ή για να επικοινωνείτε online με τους συνεργάτες σας!

8. Καλύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο

Το αργό internet μπορεί να εκνευρίσει και τον πιο ήρεμο άνθρωπο! Ειδικά όταν πρόκειται για την δουλειά μας. Γι’ αυτό αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την σύνδεσή σας είναι σκόπιμο να την αναβαθμίσετε, ώστε να αποφύγετε ένα πρόσθετο άγχος και να κάνετε την δουλειά σας απρόσκοπτα.

9.Μουσική για συγκέντρωση

Η μουσική μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ δυνατός σύμμαχος στην συγκέντρωσή σας. Διαλέξτε ένα καλό playlist, καλύτερα χωρίς στοίχους, και δείτε την παραγωγικότητά σας να αυξάνεται!

Διατηρείστε καλή σωματική και ψυχική υγεία

10. Κάντε μικρά διαλείμματα για λίγο περπάτημα ή γυμναστική εκτός σπιτιού

Πέντε λεπτά για τέντωμα, λίγο παραπάνω για να βγείτε να περπατήσετε κοντά στο σπίτι σας ή λίγη γυμναστική, θα σας κάνουν πολύ καλό! Με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιήσετε το σώμα σας, κάτι που σίγουρα χρειάζεται ειδικά αν κάθεστε όλη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή, και θα αυξήσετε την παραγωγικότητα σας.

11. Κάντε διαλείμματα από την χρήση οθόνης και ξεκουράστε τα μάτια σας

Σίγουρα μετά από μια γεμάτη μέρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, έχετε νιώσει κι εσείς τα μάτια σας πολύ κουρασμένα! Είναι πολύ σημαντικό καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας να κάνετε μικρά διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

12. Έχετε έτοιμα σνακ και υγιεινό φαγητό

Όσο μένουμε και δουλεύουμε στο σπίτι είναι λογικό να καταφεύγουμε στο φαγητό για να απασχολούμε τον εαυτό μας. Αυτό όμως μπορεί να έχει αρκετά αρνητικά αποτελέσματα! Για να τα αποφύγετε και ταυτόχρονα να έχετε αρκετή ενεργεία για να σας κρατήσει όλη μέρα, ετοιμάστε από την προηγούμενη μερικά υγιεινά σνακ και ένα γευστικό γεύμα.

13. Να πίνετε πολύ νερό

Μια συμβουλή που ακούγεται πολύ απλή! Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από μας δεν πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην μέρα. Τα οφέλη είναι πολλά για την υγεία μας και δεν θα έπρεπε να το παραμελούμε!

14. Δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές για τα θετικά του διαλογισμού! Δοκιμάστε να βάλετε τον διαλογισμό στο πρόγραμμά σας για να ανακουφίζετε το μυαλό σας από το άγχος. Όπως είναι φυσικό λιγότερο άγχος και στρες θα σας βοηθήσει να είστε πολύ πιο παραγωγικοί!

15. Καθορίστε μέρες που δεν θα δουλεύετε

Είναι πολύ εύκολο δουλεύοντας από το σπίτι να παρασυρθούμε και να δουλεύουμε καθημερινά! Όσο κι αν ακούγεται περίεργο αυτό δεν είναι παραγωγικό. Όλοι μας χρειαζόμαστε ξεκούραση για να ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας! Προσπαθήστε, λοιπόν, να κρατάτε μια δυο μέρες ελεύθερες και γεμίστε τες με πράγματα που σας αρέσει να κάνετε! Με αυτόν τον τρόπο δεν θα κουράζεται πολύ τον εαυτό σας και θα παραμένετε παραγωγικοί τις μέρες που εργάζεστε!