Το λευκό ψωμί είναι τελικά κακό για την υγεία μας;

0
761

Για λόγους υγείας, αξίζει να αναλογιστούμε το είδος του ψωμιού, που καταναλώνουμε καθημερινά. Τίθεται, λοιπόν, ξανά το ερώτημα αν το λευκό ψωμί είναι τόσο κακό για την υγεία μας, και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές που έχουμε. Ευτυχώς, οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία ειδών άρτου.

Τι ισχύει τελικά με το λευκό ψωμί;

Το λευκό ψωμί εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή των περισσοτέρων ανθρώπων. Μήπως, όμως, πρέπει να αναθεωρήσουμε επ’ αυτού; Διαβάστε μερικά στοιχεία για το λευκό ψωμί, τα οποία μπορεί να σας κάνουν να το μειώσετε και να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο είδος άρτου, πιο υγιεινό, όπως για παράδειγμα ψωμί ολικής άλεσης.

Επεξεργασμένα δημητριακά

Ένας σπόρος επεξεργασμένου δημητριακού, όπως το σιτάρι για το ψωμί, δημιουργείται όταν ολόκληρος σπόρος αλέθεται και απογυμνώνεται από το πίτουρο και το φύτρο του. Τα μέρη αυτά, δηλαδή, που καλύπτουν τον σπόρο και τα οποία περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα. Ορισμένοι παρασκευαστές (κυρίως συσκευασμένου άρτου που πωλείται στα καταστήματα) προσθέτουν βιταμίνες στο τελικό προϊόν, αλλά και πάλι, τα φυσικά δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σαφώς ανώτερη διατροφικά επιλογή.

Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα και πόσο πολύ η κατανάλωση μίας τροφής επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη. Το λευκό ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κυρίως επειδή παρασκευάζεται από επεξεργασμένα δημητριακά που απορροφώνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτό προκαλεί απότομη αύξηση, και εν συνεχεία πτώση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ λευκό ψωμί και άλλες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (όπως γλυκά, καραμέλες, πατάτες κ.α.) ενέχει κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, διαβήτη τύπου-2 και εκδήλωση καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το λευκό ψωμί έχει λίγες φυτικές ίνες

Το λευκό ψωμί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι ένα βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα και κρατούν το γαστρεντερικό σωλήνα υγιή. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται. Αν λοιπόν καταναλώνετε τον συνήθη μέσο όρο των 2.000 θερμίδων ανά ημέρα, θα πρέπει να προσλαμβάνετε τουλάχιστον 28 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως. Η μέση φέτα λευκού ψωμιού περιέχει μόλις 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών! Ενώ αντίθετα, ο μέσος όρος μιας φέτας από ψωμί ολικής αλέσεως έχει 2 γραμμάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA Nutrient.

Εναλλακτικές επιλογές

Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό ψωμί για να πάρετε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το ψωμί ολικής άλεσης έχει, επίσης, χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, παρέχοντας μια καλύτερη “πηγή ενέργειας”, που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2, καρδιακές παθήσεις και αύξηση του σωματικού βάρους. Το ψωμί ολικής αλέσεως, όμως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί μόνο από το χρώμα ή την ονομασία του. Το σκούρο καφέ – καστανό χρώμα, ή μία ετικέτα που αναγράφει απλά “ψωμί ολικής αλέσεως”, ή “πολύσπορο” κλπ, δεν σηματοδοτεί απαραίτητα ότι είναι ένα αυθεντικό προϊόν ολικής αλέσεως. Εφόσον είναι συσκευασμένο προϊόν, είναι σημαντικό να κοιτάτε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών. Το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι ένας ολόκληρος σπόρος, όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, βρώμη ή ολόκληρος σπόρος σίκαλης.