Ποια είναι τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας και τι τρώμε στο εορταστικό τραπέζι

0
209

Η Καθαρά Δευτέρα σημαίνει την αρχή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα το τέλος της Αποκριάς. Ονομάστηκε “Καθαρά” από τους Χριστιανούς, καθώς με την νηστεία “καθαρίζονταν” πνευματικά και σωματικά. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας από όλη την Ελλάδα

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα από πιο γνωστά έθιμα της ημέρας, και πιο συγκεκριμένα αποτελεί μέρος του υπαίθριου εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας, τα λεγόμενα Κούλουμα. Ο εορτασμός πραγματοποιείται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας με νηστίσιμο φαγητό και διασκέδαση στην εξοχή.

Εκτός από το πέταγμα του χαρταετού, πολύ διαδεδομένο έθιμο σε όλη σχεδόν την χώρα είναι και το Γαϊτανάκι. Με διάφορες παραλλαγές, το Γαϊτανάκι, είναι ένας πολύ διασκεδαστικός και “χρωματιστός” χορός που πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με πολλά ξεχωριστά τοπικά έθιμα.

Ο βλάχικος γάμος της Θήβας

Ένα πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.

Το έθιμο του Αγά

Με ρίζες στην Τουρκοκρατία, το έθιμο του Αγά αναβιώνει στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου, όπου ο Αγάς σαν δικαστής, καταδικάζει με χιουμοριστικό τρόπο τους θεατές.

Το έθιμο του Μπέη

Ένα ακόμα έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία, είναι η μεταμφίεση ενός κατοίκου της Αλεξανδρούπολης σε Μπέη, ο οποίος μοιράζει ευχές περιδιαβαίνοντας την πόλη.

Αλευρωμουτζουρώματα

Το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλικούς χορούς αλευρωμένοι!

Του Κουτρούλη ο Γάμος

Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη Μεσσηνίας, όπου γίνεται η αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου του 14ο αιώνα.

Το έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη

Το έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη στη Βόνιτσα, όπου ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο τριγυρνάει σε όλο το χωριό και καταλήγει σε μια φλεγόμενη βάρκα.

Το φαγητό της Καθαράς Δευτέρας

Αν και ημέρα νηστείας το εορταστικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι πλούσιο και γευστικότατο! Πρωταγωνιστής είναι η λαγάνα, ένα είδος άζυμου ψωμιού που φτιάχνεται χωρίς προζύμι ή μαγιά μόνο για την συγκεκριμένη μέρα.

Από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν λείπουν ο σουσαμένιος Χαλβάς, ο ταραμάς, οι ελιές, τα λαχανικά και τα τουρσιά κάθε λογής. Συνηθίζονται ακόμα τα θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, κλπ) και τα όστρακα (μύδια, στρείδια, κλπ), ενώ πολύ προτιμούν το εθνικό μας φαγητό, την φασολάδα.