Τα 10 κορυφαία μουσεία του Άμστερνταμ

0
1792

Το Άμστερνταμ φιλοξενεί πάνω από 400 μουσεία. Έτσι, πώς να επιλέξετε ποια μουσεία του Άμστερνταμ αξίζει να επισκεφθείτε; Εδώ είναι οι κορυφαίες 10 επιλογές μας.
Πολλά από τα μουσεία που βρίσκονται στο Άμστερνταμ παρουσιάζουν διάφορες εκθέσεις την ίδια στιγμή. Συνεπώς, πιθανόν να είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι να δείτε.
Για όσους προτιμούν να μην εξετάσουν τις 400 επιλογές ταυτόχρονα, τα ακόλουθα 10 μουσεία παρέχουν ένα ασφαλές στοίχημα, προσφέροντας ποικίλες εκθέσεις σταθερής ποιότητας.

Rijksmuseum

Το Rijksmuseum κατέχει τη μεγαλύτερη εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης του Άμστερνταμ. Το μουσείο κατέχει πάνω από ένα εκατομμύριο έργα τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία στεγάζονται από Ολλανδούς πλοιάρχους του 17ου αιώνα, παρέχοντας μια επισκόπηση της ολλανδικής τέχνης και της ιστορίας της Ολλανδίας της εποχής εκείνης.
Στο Rijksmuseum στεγάζεται επίσης η Εθνική Βιβλιοθήκη τυπωμένων υλών Rijksprentenkabinet, καθώς και η μεγαλύτερη ιστορική βιβλιοθήκη στην Ολλανδία, η οποία περιλαμβάνει καταλόγους δημοπρασιών και εκθέσεων, βιβλία, περιοδικά και ετήσιες εκθέσεις του μουσείου που χρονολογούνται από το 1885. Η βιβλιοθήκη Rijksmuseum μοιράζεται αίθουσα ανάγνωσης με το Prentenkabinet όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν εκτυπώσεις, σχέδια και φωτογραφίες.

Εάν πεινάσετε μετά από μια επίσκεψη στο μουσείο μπορείτε να επισκεφθείτε το υπέροχο καφέ ή να κατευθυνθείτε προς ένα από τα αγαπημένα μέρη μας για φαγητό και ποτό γύρω από το Museumplein.

Van Gogh Museum

Στο μουσείο αυτό βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή έργων του Van Gogh και αποτελεί μαρτυρία για τα επιτεύγματα του Vincent van Gogh και την καλλιτεχνική του εξέλιξη. Εκτός από τις δημιουργίες του Van Gogh, το μουσείο διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή έργων ζωγράφων της ίδιας εποχής, των φίλων του, των οπαδών του καθώς και των καλλιτεχνικών προκατόχων του, συμπεριλαμβανομένων πολλών καλλιτεχνών ιμπρεσιονιστών και μετα-ιμπρεσιονιστών.

Το μουσείο αυτό εκτός από τη μεγάλη συλλογή έργων που κατέχει, καταφέρνει επίσης να διατηρήσει μια εμπνευσμένη ατμόσφαιρα και προσφέρει μια ποικιλία από επιπλέον δραστηριότητες. Κάθε βράδυ της Παρασκευής το ισόγειο του μουσείου μετατρέπεται σε σαλόνι που φιλοξενεί μια ποικιλία μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δίνει επίσης τη δυνατότητα για περιστασιακές δωρεάν ξεναγήσεις.

Joods Historisch Museum

Το Joods Historisch Museum στεγάζει πάνω από 11.000 έργα Εβραίων καλλιτεχνών, μια συλλογή ιστορικών αντικειμένων, καθώς επίσης και περισσότερα από 43.000 βιβλία, φυλλάδια, έγγραφα, φωτογραφίες, υλικό ήχου και βίντεο σχετικά με την εβραϊκή ιστορία. Μόνο το 5% της συλλογής του μουσείου εκτίθεται ανά πάσα στιγμή, εξασφαλίζοντας μεγάλη ποικιλία σε εκθέματα. Η τωρινή διοίκηση είναι υπεύθυνη για μια σειρά από εκθέματα διεθνούς ενδιαφέροντος που προκαλούν σκέψη, και συχνά επικεντρώνονται στην καλλιτεχνική ανάπτυξη, στα μεγάλα καλλιτεχνικά κινήματα και στο κοινωνικό πλαίσιο. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα συγκρότημα συναγωγών του 17ου αιώνα.

Foam Museum

Το FOAM, ή αλλιώς το FOtografiemuseum AMsterdam, φιλοξενεί τακτικά περιστρεφόμενες εκθέσεις τόσο από τους παγκοσμίως γνωστούς όσο και από τους καλλιτέχνες της φωτογραφίας, των βίντεο και των πολυμέσων. Δημοσιεύει επίσης ένα περιοδικό φωτογραφίας (περιοδικό FOAM) και φιλοξενεί ένα εσωτερικό κατάστημα εκτύπωσης, καθώς και μια βιβλιοθήκη.
Εκτός από την ποιότητα της εργασίας που προβάλλεται, το FOAM αξίζει μια επίσκεψη για τις πρόσθετες δραστηριότητές του που περιλαμβάνουν δωρεάν ξεναγήσεις και συζητήσεις στο κεντρικό κτίριο, όπως επίσης διαλέξεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.

The Cobra Museum

Το μουσείο Cobra έχει καθιερωθεί ως κορυφαία αρχή στο ολλανδικό κίνημα Cobra. Το Κίνημα Cobra ήταν ένα ευρωπαϊκό πρωτοποριακό κίνημα που δραστηριοποιήθηκε από το 1948 ως το 1951. Το όνομα του δημιουργήθηκε από τα αρχικά των πόλεων μελών: Κοπεγχάγη (Co), Βρυξέλλες (Br), Άμστερνταμ (Α).
Το Μουσείο αυτό διαθέτει μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης Cobra και ντοκιμαντέρ. Εκθέτει επίσης καλλιτέχνες Cobra καθώς και τους όμοιούς τους, που απεικονίζουν τόσο το κίνημα Cobra όσο και τη θέση του στην ιστορία της τέχνης με μια ευρύτερη έννοια. Οι εκθέσεις συνδυάζονται συχνά με πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής και ιστορικής σημασίας της τέχνης Cobra. Επιπλέον, το μουσείο εκθέτει μοντέρνα τέχνη που μπορεί να τοποθετηθεί στην παράδοση του Cobra.

Stedelijk Museum

Το μουσείο Stedelijk διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή σύγχρονης τέχνης στην Ολλανδία, η οποία περιλαμβάνει περίπου 90.000 έργα τέχνης από ποικίλους τομείς. Χαρακτηριστικά περιλαμβάνει Bauhaus, Mondriaan και De Kooning. Επιπρόσθετα, το Stedelijk διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή σχεδίων και έργων ζωγραφικής του Kazimir Malevich, καθώς και μετα-ιμπρεσιονιστική δουλειά του Paul Cezanne και μια σειρά έργων του Vincent van Gogh.
Το μουσείο αυτό στοχεύει να αντιπροσωπεύει όλα τα σημαντικά κινήματα στην τέχνη και στο σχεδιασμό του 20ου και του 21ου αιώνα. Η αρχική δομή του κτιρίου, που σχεδιάστηκε από τον A.W. Weissman, ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε κατά τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά πρόσφατα άνοιξε ξανά. Αυτό το μουσείο πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτούν οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης.

Ερμιτάζ Άμστερνταμ (Hermitage Amsterdam)

Το Ερμιτάζ Άμστερνταμ αποτελεί μια εξάρτηση του Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο στον ποταμό Άμστελ. Για αιώνες το κτίριο εξυπηρετούσε τις συνταξιοδοτήσεις, έως ότου η αλλαγή των κανονισμών περί υγειονομικής περίθαλψης το 2007 σήμανε ότι η εγκατάσταση έπρεπε να μετακινηθεί σε μια πιο σύγχρονη τοποθεσία, απελευθερώνοντας το κτίριο για νέα χρήση.
Το Ερμιτάζ του Άμστερνταμ φιλοξενεί μια προσωρινή έκθεση κάθε φορά και αλλάζει τις εκθέσεις κάθε έξι μήνες. Φροντίστε να μη χάσετε την Πινακοθήκη με τα πορτραίτα της Χρυσής Εποχής, μια εκπληκτική έκθεση τεράστιων έργων ζωγραφικής, καθώς και το Outsider Art Gallery. Το κέντρο μελέτης του μουσείου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να περάσετε ένα χαλαρό απόγευμα διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Το εστιατόριο του μουσείου διαθέτει μια όμορφη βεράντα, καθιστώντας το ένα ωραίο σημείο για τους επισκέπτες τις ηλιόλουστες μέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Dignita στο Hoftuin στην αντίθετη πλευρά για ένα ήσυχο ποτό ή σνακ στον κήπο τους.

Μουσείο Ρέμπραντ (Museum het Rembrandthuis)

Το μουσείο Ρέμπραντ, που βρίσκεται στο σπίτι όπου ο Rembrandt έζησε μεταξύ του 1639 και του 1658, διαθέτει μια συλλογή από χαρακτικά, σχέδια και χάλκινες πλάκες από τον ίδιο. Πολλές από αυτές τις δημιουργίες δημιουργήθηκαν σε αυτό το σπίτι που απεικονίζεται όπως ήταν εκείνη την εποχή που έμενε ο Ρέμπραντ.
Ακόμα, η συλλογή περιλαμβάνει μια σειρά από έργα ζωγραφικής του δασκάλου του Rembrandt και των μαθητών του όπως και αντίγραφα που έγιναν μετά το Rembrandt. Το μουσείο προσπαθεί να αποκτήσει μια συλλογή γραφικών έργων από τους προκατόχους του Rembrandt και τους οπαδούς του, καθώς και έργα Γερμανών και Αυστριακών συγχρόνων.

Μουσείο Allard Pierson

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, το Μουσείο Allard Pierson στεγάζει μια συλλογή έργων τέχνης από την αρχαία Αίγυπτο, την Εγγύς Ανατολή, τον Ελληνικό Κόσμο, την Ετρουρία και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι αρχαίοι πολιτισμοί αναβιώνουν εδώ και τα έργα τέχνης και τα σκεύη, που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. έως το 500 μ.Χ., παρέχουν μια εντύπωση της καθημερινότητας, της μυθολογίας και της θρησκείας στην Αρχαιότητα.
Το μουσείο διαθέτει επίσης μια σειρά από μοντέλα αρχαίων ναών και κτιρίων. Το τμήμα της Αρχαίας Αιγύπτου περιλαμβάνει ένα δωμάτιο αποκλειστικά αφιερωμένο στο θάνατο και τα τελετουργικά που τον περιβάλλουν, παρουσιάζοντας σαρκοφάγους και μούμιες. Μια συλλογή από αντίγραφα ελληνικών και ρωμαϊκών αγαλμάτων μπορείτε να τη δείτε μόνο με μια περιήγηση με ξεναγό.

Tropenmuseum

Το Tropenmuseum είναι ένα από τα κορυφαία εθνογραφικά μουσεία της Ευρώπης, φιλοξενώντας μόνιμες εκθέσεις καθώς και μια συνεχή σειρά προσωρινών εκθέσεων που περιλαμβάνουν τόσο τη σύγχρονη όσο και την παραδοσιακή εικαστική τέχνη, τη φωτογραφική δουλειά, τη μουσική, τα αντικείμενα και την ταινία. Οι μόνιμες συλλογές προβάλλουν υλικό από τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ωκεανία, τη Δυτική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το μουσείο υπέστη πρόσφατα εκτεταμένη ανακαίνιση και αναδιοργάνωση και τώρα είναι πιο προσαρμοσμένο στο σύγχρονο κόσμο. Επιπλέον, το Tropenmuseum φιλοξενεί διαλέξεις, ταινίες, ξεναγήσεις, μουσικές παραστάσεις, θέατρο, όπως επίσης και οικογενειακές δραστηριότητες.

Ακόμα, σκεφτείτε να γευματίσετε στο νέο εστιατόριο De Tropen ή να πεταχτείτε κοντά στο De Biertuin ή στο Brouwerij’t IJ.