Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις χρηματοκιβώτιο

0
1683
Χρηματοκιβωτια

Λίγο η ανασφάλεια που υπάρχει γύρω από τις τράπεζες, λίγο η φοβία η δικιά μας να φυλάμε σημαντικά αντικείμενα στο σπίτι, λίγο οι αυξανόμενες ληστείες και πολλά ακόμα γεγονότα των τελευταίων ετών, έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των ατόμων να στραφούν στα χρηματοκιβώτια.

Εκεί μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τοποθετήσει χρήματα για ώρα ανάγκης, κοσμήματα, πολύτιμα έγγραφα, πίνακες αξίας αλλά μην πάμε και μακριά, ότι πολύτιμο έχει και όταν λείπει θέλει να νιώθει ότι είναι σε ασφαλές μέρος, όχι μόνο από θέμα διάρρηξης αλλά και πυρκαγιάς.

Ποιο όμως χρηματοκιβώτιο κάνει για την περίπτωσή σας; Με βάση ποιων κριτηρίων θα το επιλέξετε;

Πάμε να δούμε μαζί μερικά βασικά χαρακτηριστικά που θα ήταν καλό να εξετάσετε πριν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς σας.

Είδος Χρηματοκιβωτίου

Υπάρχουν δύο μεγάλα είδη χρηματοκιβωτίων, τα εντοιχιζόμενα και τα επιδαπέδια-επιτοίχια. Τα πρώτα είναι αυτά που μπαίνουν μέσα στον τοίχο, είναι χτιστά δηλαδή. Αν λοιπόν δεν είστε στα “μπετά” ακόμα έχει μια Α διαδικασία και αρκετή αναστάτωση ενώ παράλληλα δεν μπορούν να είναι αρκετά βαθιά λόγω του περιθωρίου που έχει ο τοίχος, είναι όμως από τα πιο ασφαλή. Τα υπόλοιπα είτε στερεώνονται στον τοίχο είτε στο δάπεδο και για να τα βγάλει κανείς θα πρέπει να το ανοίξει πρώτα για να ξεβιδώσει τις ειδικές βίδες που υπάρχουν εκεί.

Ποιότητα Υλικών

Κυκλοφορούν πολλών ειδών χρηματοκιβώτια με βάση τα υλικά κατασκευής τους. Υπάρχουν ειδικά πυρασφαλή χρηματοκιβώτια με στεγανωτικά και μονωτικά υλικά που αποτρέπουν την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους ενώ υπάρχουν και τα χρηματοκιβώτια με θωράκιση από ανοξείδωτο χάλυβα, ατσάλι, αλουμίνιο και σκληρότατο σμυρίγδειο. Πέρα όμως από τα υλικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το χρηματοκιβώτιο που θέλετε να προμηθευτείτε έχει Ευρωπαϊκές Πιστοποιήσεις.

Τρόπος Κλειδώματος Χρηματοκιβωτίου

Δύο είναι οι βασικοί τρόποι κλειδώματος χρηματοκιβωτίων, η κλειδαριά ασφαλείας διπλής ενέργειας και ο ηλεκτρονικός συνδυασμός. Ποικίλουν ανάλογα τον τύπο ενώ κάποια χρηματοκιβώτια διαθέτουν και τους δύο τρόπους. Ο τρόπος βέβαια που προτιμάται κατά κόρον είναι ο ηλεκτρονικός συνδυασμός καθώς δεν είναι απαραίτητα τα ειδικά κλειδιά για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια αν ξεχαστεί ο κωδικός τότε το χρηματοκιβώτιο αχρηστεύεται.

Σημείο Τοποθέτησης

Το σημείο που θα επιλέξουμε να “δέσουμε” το χρηματοκιβώτιο είναι πολύ σημαντικό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Καλό θα ήταν η τοποθέτηση του χρηματοκιβωτίου να γίνει σε σημείο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο ή σε κοινή θέα. Έχει μεγάλη σημασία ο χώρος που θα τοποθετηθεί το χρηματοκιβώτιο να μην έχει υγρασία, να μην είναι εκτεθειμένο σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες ενώ παράλληλα αν έχετε επιλέξει να το στερεώσετε μέσα σε ντουλάπα να έχει το έπιπλο την αντοχή που χρειάζεται για να αντέξει το βάρους του χρηματοκιβωτίου και όσων βάλετε μέσα.