Σκηνές Camping: Οδηγός αγοράς και tips στησίματος

0
983
Σκηνες Καμπινγκ

Το camping έχει αμέτρητους λάτρεις και όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, έχει πιστούς οπαδούς από διάφορες ηλικίες. Μπορεί να προτιμάται κατά κύριο λόγο από φοιτητές και γενικά άτομα κάτω των 30, όμως δεν είναι λίγες οι οικογένειες που προτιμούν το camping για τις διακοπές τους, ήδη από το Πάσχα που φτιάχνει κάπως ο καιρός.

Όταν λοιπόν κάποιος επιλέξει να κάνει camping, ξεκινάει πάντα επιλέγοντας την σκηνή που θα πάρει μαζί του, είτε πάει σε οργανωμένο κάμπινγκ είτε κάνει ανοργάνωτο. Η σκηνή είναι το βασικότερο στοιχείο ενός κατασκηνωτή.

Αν λοιπόν έχετε επιλέξει να κάνετε και εσείς camping φέτος (ή απλά είστε από εκείνους που πήραν σκηνή πέρσι και δεν άντεξε ούτε 1 βδομάδα καλά – καλά πριν καταρρεύσει) συνεχίστε να διαβάζετε…

Παράγοντες αξιολόγησης για την αγορά σκηνής

Η εποχή

Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο, αλλά υπάρχουν και σκηνές ειδικές για κατασκήνωση στο βουνό το φθινόπωρο αλλά ακόμα και τον χειμώνα, κάτω από έντονες καιρικές συνθήκες. Οι ορειβάτες που επιλέγουν να κάνουν ανάβαση σε κάποιο ψηλό βουνό συνηθίζουν να κουβαλάνε και όλον τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να διανυκτερεύσουν σε κάποιο σημείο.

Camping

Οπότε μεγάλη προσοχή χρειάζεται στον τύπο της σκηνής που θα επιλέξετε αλλά και στα παραπλήσια αξεσουάρ που θα προμηθευτείτε όπως ο υπνόσακος, που σαφώς είναι διαφορετικά σχεδιασμένος για εκείνους που θα κοιμηθούν στους 12 βαθμούς ή στους 30.

Καλό θα ήταν λοιπόν η σκηνή camping να είναι αδιάβροχη και να έχει κάποια αντοχή ενάντια στους ισχυρούς ανέμους. Φροντίστε οι ραφές να είναι θερμοκολλημένες για να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι επειδή σκίστηκε η κλωστή από κάποια ραφή. Επίσης αν μπορείτε να προμηθευτείτε μια σκηνή κάμπινγκ με σήτα στις εξόδους και στα παράθυρα θα γλιτώσετε από τα ενοχλητικά κουνούπια. Έρευνες αναφέρουν ότι μια σκηνή από πολυεστέρα είναι πιο ανθεκτική ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, με απότοκο να αυξάνεται η διάρκεια ζωής της σκηνής. Οπότε αποφύγετε το νάιλον. Ανάλογα τώρα με το μέρος και τις παροχές που θα θέλατε οι επιλογές είναι πάρα πολλές.

Το μέγεθος

Το μέγεθος θα το επιλέξετε με βάση τα άτομα που θα κοιμηθούν στην ίδια σκηνή, τον σωματότυπό τους/ύψος και από διάφορους ακόμα παράγοντες όπως ο ύπνος που κάνουν ή αν έχουν κλειστοφοβία. Για να είμαστε πάντα σίγουροι για το αποτέλεσμα συνηθίζουμε να επιλέγουμε σκηνή η οποία είναι για ένα επιπλέον άτομο, από όσο θα είμαστε. Ειδικά αν “μιλάμε” για δύο άτομα τότε θα ήταν ιδανική μια σκηνή για 3 άτομα, ώστε να υπάρχει περισσότερος χώρος και έτσι να είναι πιο άνετα.

Συνήθως οι διαστάσεις είναι λίγο πάνω λίγο κάτω οι ίδιες ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, ωστόσο βεβαιωθείτε ότι οι διαστάσεις όντως σας εξυπηρετούν όλους κάνοντας πριν μια δοκιμή ή φυσικά ρωτώντας τους υπεύθυνους από το κατάστημα. Ειδικά αν είστε αρκετά ψηλός /ψηλή για να μην χρειαστεί να κουλουριάζεστε στη σκηνή για να χωρέσουν και οι υπόλοιποι.

Camping-skines

Η τιμή

Αφού έχετε αποφασίσει ακριβώς τι απαιτήσεις θέλετε να έχετε από τη σκηνή σας τώρα έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας τιμή. Το θέμα είναι τελείως υποκειμενικό, απλά συνήθως η ποιότητα της σκηνής είναι αντίστοιχη της τιμής της.

Αν θέλετε επομένως μια σκηνή που θα την κρατήσετε για χρόνια πρέπει να δείτε αυτή την αγορά ως επένδυση, διαφορετικά ετοιμαστείτε για να αγοράζετε κάθε χρόνο νέα σκηνή camping. Αν πάλι θέλετε να κάνετε μια δοκιμή και σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε τη σκηνή ένα καλοκαίρι, ίσως τότε να μπορείτε να έχετε λιγότερες απαιτήσεις από τις προδιαγραφές και έτσι να βρείτε κάτι πιο οικονομικό στην πρώτη σας εμπειρία.

Πρακτικές συμβουλές για το στήσιμο σκηνής

Που θα στήσεις τη σκηνή

Η καλύτερη επιλογή για το στήσιμο της σκηνής είναι σε μια τοποθεσία κάπως υπερυψωμένη αν έχετε αυτή την επιλογή. Πρώτον γιατί σε περίπτωση βροχής δεν θα μαζευτούν τα νερά από υψηλότερα σημεία κοντά σας και δεύτερον γιατί εκεί έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας δροσίζει το αεράκι.

Η σκίαση

Ακόμα και αν έχετε βρει το ιδανικό σημείο για να στήσετε τη σκηνή σας, δεν πάτε πουθενά χωρίς το σκίαστρό σας, καθότι σίγουρα θα σας χρειαστεί είτε δίπλα στη σκηνή είτε στην παραλία. Επιλέξτε να κατασκηνώσετε κάτω από δέντρα που θα σας προσφέρουν φυσική σκιά, που είναι καλύτερη από την τεχνική, καθώς συγκεντρώνουν και περισσότερο αεράκι. Απλά αποφύγετε τα πεύκα που μπορεί να στάζουν ρετσίνι.

Έδαφος και μορφολογία

Σίγουρα δεν θα στήσετε τη σκηνή σας σε έδαφος που δεν είναι σε ευθεία, αποφύγετε τις λακκούβες ενώ παράλληλα αν έχει χόρτα, ξυλάκια, πέτρες και οτιδήποτε άλλο έχει το έδαφος που μπορεί να σας ενοχλεί το βράδυ στον ύπνο, καλό θα ήταν να το απομακρύνετε πριν ξεκινήσετε το οτιδήποτε άλλο. Το χώμα καλό θα ήταν μέτριας σκληρότητας ώστε να είστε σίγουροι ότι τα πασαλάκια σας θα αντέξουν, παρόλο που υπάρχουν πασαλάκια για όλα τα εδάφη.

Οδηγίες για το στήσιμο

Λίγο πολύ όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ή να βρούμε με κάποιον τρόπο από ποιο σημείο είναι η ανατολή και η δύση του ήλιου. Εσείς μόλις εντοπίσετε την ανατολή, φροντίστε να στήσετε τη σκηνή σας έτσι ώστε το σημείο που θα κοιμάστε να βλέπει στον βορρά. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε τις ώρες που ο ήλιος καίει περισσότερο.

camping-skines

Υπόθεμα – Πανί

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το πάτωμα της σκηνής θα ήταν καλό να επενδύσουμε και σε ένα πανί που θα το τοποθετούμε κάτω από τη σκηνή. Οι δύο βασικότερες επιλογές που έχουμε είναι δύο, ο μουσαμάς και το ελαιόπανο. Ο μουσαμάς ενώ είναι σκληρός και θα σας δώσει τη στήριξη που χρειάζεστε, είναι από υλικό που δεν “αναπνέει” και σε περίπτωση βροχής θα “ποτίσει”. Το ελαιόπανο από την άλλη ενώ είναι ευχάριστο και σας προστατεύει από διάφορες κακοτοπιές είναι πιο λεπτό από τον μουσαμά και σε περίπτωση που θέλετε κάτι πιο ενισχυμένο μπορείτε να το διπλώσετε περισσότερες φορές.

Αν θες να δεις ποια είναι τα καλύτερα camping στην Ελλάδα δες εδώ!

Αν θες να βρεις έναν πρακτικό οδηγό επιβίωσης στο camping τότε δες εδώ!