Πως να διαλέξετε το ιδανικό φωτιστικό για κάθε χώρο

0
2067
Φωτιστικα

Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρετε, ότι αφορά το σπίτι, είναι η επιλογή του σωστού φωτιστικού για κάθε χώρο. Τα φωτιστικά που θα αγοράσετε για να στολίσετε το σπίτι που έχετε επιμεληθεί εδώ και τόσο καιρό με κόπο και μεράκι πρέπει να ταιριάζουν γάντι! Πολλοί είναι εκείνοι που μένουν μήνες με κάποια πρόχειρη λύση μέχρι να βρουν το κατάλληλο φωτιστικό για κάθε δωμάτιο του σπιτιού και δεν τους αδικούμε, καθότι η επιλογή είναι δύσκολη.

Σκεφτείτε απλά ότι όταν ο φωτισμός ενός χώρου είναι όπως ακριβώς πρέπει, τότε σχεδόν κανείς δεν δίνει σημασία, όταν όμως ο φωτισμός είναι κακός, τότε αρκετοί είναι εκείνοι που θα αναρωτηθούν γιατί συμβαίνει αυτό και αυτομάτως η ματιά τους θα πέσει στο κρεμαστό φωτιστικό σας για αρχή. Είτε κάνετε κάποια εργασία, είτε διαβάζετε είτε απλά δεν αισθάνεστε όπως θα έπρεπε στον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού μάλλον ευθύνεται γι΄αυτό ο φωτισμός και πιο συγκεκριμένο το φωτιστικό που έχετε επιλέξει.

Καθίστε λίγο και αναρωτηθείτε αν έχετε νιώσει και εσείς ποτέ έτσι… Αν η απάντηση είναι ναι τότε ίσως θα πρέπει να δείτε λίγο καλύτερα τις εναλλακτικές που έχετε. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε σίγουρα όμως είναι να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για να επιλέξετε νέα φωτιστικά.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα κατάλληλα φωτιστικά για τον χώρο σας.

Καθορίστε τον στόχο σας.

Πρώτα ξεκαθαρίστε στο μυαλό σας τι αίσθηση θέλετε να προσδώσετε στον χώρο σας. Αν έχετε ήδη φτιάξει το δωμάτιο σε κάποιο λογική, θα πρέπει και τα φωτιστικά να ακολουθούν την ίδια. Δεν μπορούμε σε ένα μοντέρνο σαλόνι να βάλουμε ένα κλασικό φωτιστικό, αμέσως θα χαλάσει η αισθητική και το κομμάτι που θα είναι εκτός θεματολογίας θα “χτυπάει” άσχημα στο μάτι.

Θέστε έναν στόχο και πορευτείτε με αυτό στο μυαλό σας. Είτε μιλάμε για ρομαντική διάθεση, vintage, retro, για μοντέρνα ή κλασική λύσεις υπάρχουν αμέτρητες! Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγος χρόνο για να αναζητήσετε τα κατάλληλα φωτιστικά!

Μην μένετε μόνο στο ένα φωτιστικό ανά χώρο.

Κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας θα πρέπει να έχει την ατμόσφαιρα που εσείς θέλετε αλλά κυρίως θα πρέπει τα φωτιστικά που θα επιλέξετε να είναι λειτουργικά και να αναδεικνύουν τον χώρο. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να γίνει με μόνο ένα φωτιστικό. Στα περισσότερα δωμάτια του σπιτιού θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός φωτισμός και να ακολουθεί ο έμμεσος μέσω πορτατίφ, φωτιστικά δαπέδου ή ακόμα και φωτιστικά τοίχου. Επιλέξτε αρχικά το βασικό σας κρεμαστό φωτιστικό ή spot φωτιστικό και στην συνέχεια δείτε τι επιλογές έχετε στον χώρο για να τοποθετήσετε κάποιο επιπλέον φωτιστικό.

Φωτιστικα

Στο σαλόνι παραδείγματος χάριν που είναι συνήθως μεγάλος χώρος, πέρα από το φωτιστικό σαλονιού μπορείτε να προσθέσετε και να δέσει αρμονικά ένα φωτιστικό δαπέδου ή κάποιο πορτατίφ. Αν στο χώρο σας έχετε κάποιο σύνθετο, καθρέφτη ή μεγάλα εντυπωσιακά κάδρα τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φωτιστικά τοίχου.

Στην περίπτωση της κουζίνας, χώρια από το βασικό φωτιστικό σίγουρα θα χρειαστείτε φωτιστικά πάγκου. Θα έχετε προσέξει ότι συνήθως το φωτιστικό κουζίνας δεν αρκεί για να βλέπετε καλά όταν κάνετε δουλειά στον πάγκο. Γι΄αυτόν τον λόγο τα φωτιστικά που μπαίνουν κάτω από τα ψηλά ντουλάπια της κουζίνας είναι σχεδόν επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Όλες αυτές οι εναλλακτικές στον φωτισμό γίνονται τόσο για να αναδειχθεί ο χώρος, να φωτιστεί καλύτερα το μέρος αλλά και για να δημιουργείς ανά πάσα στιγμή την ατμόσφαιρα που θες.

Έχετε σκεφτεί τα φωτιστικά ασφαλείας;

Η είσοδος του σπιτιού ή ακόμα και ο περιμετρικός φωτισμός του σπιτιού σας είναι ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι που πολλοί αγνοούν. Χαμηλός φωτισμός στο εξωτερικό του σπιτιού είναι ένα θετικό σημάδι για τους εισβολείς αντίθετα ένα υπερβολικά φωτεινό σημείο στην είσοδο του σπιτιού μπορεί να ενοχλήσει τους γείτονες. Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση και αυτή είναι στα φωτιστικά ασφαλείας. Μπορείτε με ένα μικρό κόστος να προμηθευτείτε φωτιστικά ασφαλείας με φωτοκύτταρο που ανάβουν μόνο όταν κάποιος περνάει απ΄έξω και θα προστατέψουν αποτελεσματικά την κατοικία σας.

Μην αμελείτε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας.

Ωραία και τα φωτιστικά εσωτερικού χώρου και τα ασφαλείας αλλά μην ξεχνάμε τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου. Ο ρόλος τους δεν πρέπει να είναι μόνο χρηστικός, δηλαδή να εξυπηρετούν τις ανάγκες φωτισμού της βεράντας σας αλλά να προσφέρουν επίσης και μια ατμόσφαιρα ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που καθόμαστε περισσότερο έξω έως αργά το βράδυ.

Φωτιστικα εξωτερικου χωρου

Κολωνάκια, απλίκες, καραβοχελώνες αλλά και ηλιακά φωτιστικά για τις γλάστρες σας θα σας δώσουν μια ιδέα για το τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εσείς στον χώρο σας. Αν έχετε κάποιο σημείο με πήλινες γλάστρες, λουλούδια ή κάποιο άγαλμα τότε σίγουρα πρέπει να δείτε τις εναλλακτικές που προσφέρονται για αυτές τις περιπτώσεις. Κάνοντας έστω και τα ελάχιστα από αυτά που σας αναφέραμε για τον εξωτερικό σας χώρο αμέσως αμέσως ο χώρος σας θα αλλάξει και εσείς θα ανυπομονείτε να μείνετε έξω λίγο ακόμα.

Έχετε ψηλό ταβάνι; Υπάρχει λύση!

Αν δεν ξέρετε τι φωτιστικό ταιριάζει στο ψηλοτάβανο σπίτι σας θα το μάθετε τώρα… Έχετε ακούσει φυσικά για τα χωνευτά φωτιστικά, τα έχετε δει σε μαγαζιά ή σε συγκεκριμένα μέρη του σπιτιού, αυτό που δεν ξέρατε όμως είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φωτίσουν ακόμα περισσότερο τον μεγάλο σας χώρο που πιθανότατα το κεντρικό σας φωτιστικό δεν μπορεί. Σε αρκετές περιπτώσεις τα χωνευτά φωτιστικά μπορούν να διαθέτουν ροοστάτη ώστε να ρυθμίζετε εσείς την ένταση του φωτός ενώ παράλληλα αν επιλέξετε να βάλετε χωνευτά φωτιστικά που έχουν τη δυνατότητα κλίσης τότε μπορείτε να στρέψετε ορισμένα από αυτά τα φωτιστικά στα σημείο του δωματίου που θέλετε, δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Φωτιστικα

Αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε πολλαπλές εστίες φωτός με τα χωνευτά φωτιστικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεγόμενα πολύφωτα ή spot οροφής με πολλές υποδοχές. Έτσι και πάλι θα καταφέρετε να εστιάσετε σε διάφορες μεριές του σπιτιού από ένα μόνο φωτιστικό.

Δώστε βάση στο παιδικό φωτιστικό.

Μην μένετε μόνο στο κρεμαστό φωτιστικό για το δωμάτιο του παιδιού σας. Όπως ήδη είπαμε θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες από μια εστίες φωτισμού ακόμα και στο παιδικό δωμάτιο. Ένα φωτιστικό τοίχου, ένα πορτατίφ ή ένα φωτιστικό νυκτός ακόμα κάνει την διαφορά. Πιο συγκεκριμένα, να θυμάστε ότι τα παιδικά φωτιστικά νυκτός εξυπηρετούν πέρα από εσάς και το παιδί σας. Αν φοβάται παραδείγματος χάριν το μωρό σας το σκοτάδι υπάρχει η λύση με τα φωτιστικά νυκτός αλλά και τα φωτιστικά τοίχου τύπου απλίκες με φωτοκύτταρο, που ανάβουν μόνο όταν αντιλαμβάνονται κάποια κίνηση στον χώρο.

παιδικα φωτιστικα

Τι γίνεται με τους επαγγελματικούς χώρους;

Αν έχετε κάποια επιχείρηση στην οποία θέλετε να δώσετε μια πιο φινετσάτη και αριστοκρατική πινελιά οι λύσεις είναι αμέτρητες ανάλογα πάντα με το είδος της επιχείρησης και φυσικά τον χώρο.

Τα φωτιστικά ράγας είναι από τα πιο διαδεδομένα φωτιστικά καθώς μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως στον χώρο και στις ανάγκες σας. Ακολουθούν οι λεγόμενες καμπάνες, που πλέον έχουν εξελιχθεί και είναι κατάλληλες ακόμα και για το εσωτερικό του σπιτιού σας ενώ μην ξεχνάμε φυσικά τις διακοσμητικές λάμπες αλλά και τους πολυελαίους.

φωτιστικα

Πιο συγκεκριμένα, ότι αφορά τους πολυελαίους η επιλογή τους θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη βεβαιότητα. Μην ξεχνάτε ότι τα συγκεκριμένα πολύφωτα διαθέτουν κρυστάλλους, σε αρκετές περιπτώσεις λάμπες σε σχήμα κεριών και πολλά ακόμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν μοναδικά. Αυτού του είδους οι πολυέλαιοι χρειάζονται χώρο για να “δείξουν” αλλά και αρκετό ύψος για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πέφτουν αρκετά χαμηλά και έτσι θα χάνεται η μαγεία τους.

Αν θέλετε να πάρετε ιδέες για φωτιστικά δείτε εδώ!