Τα 6 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς πριν εξαφανιστούν!

0
853

Με τόσα πολλά θαύματα της φύσης ανά τον κόσμο και ένα τόσο μικρό αριθμό ημερών διακοπών για να τα δεις, πρέπει σίγουρα να θέσεις ορισμένες προτεραιότητες, καθώς υπάρχουν μέρη που ίσως δεν υπάρχουν τα επόμενα 40 χρόνια.

Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του πλανήτη διατρέχουν τον κίνδυνο μόνιμης καταστροφής ή αλλοίωσης από την αύξηση του πληθυσμού, την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση και την οικολογική καταστροφή. Και αυτά δεν είναι μόνο τα κοντινά στη θάλασσα νησιά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Από τα εθνικά πάρκα στη Γουατεμάλα και τη Φλόριντα μέχρι περιοχές στην Αλάσκα, αυτά είναι τα 6 μέρη που πρέπει να επισκεφθείς το συντομότερο δυνατόν, πριν εξαφανιστούν.

1) Η τούνδρα της Αλάσκα

alaska-tundra

Το να περιηγείται κανείς στην άγρια τούνδρα της Αλάσκα ίσως είναι μία πιο ζεστή εμπειρία στο μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί να καταστρέψει το ασύγκριτο περιβάλλον της περιοχής. Καθώς το χιόνι και ο πάγος λιώνουν, έλατα και θάμνοι καταλαμβάνουν τη θέση τους, καταστρέφοντας έτσι το περιβάλλον και δημιουργώντας ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Επομένως, αν θες χρόνια να δεις την Αλάσκα, κάνε το τώρα.

2) Εθνικό Πάρκο Everglades στη Φλόριντα

everglades-national-park
Τον τελευταίο αιώνα, η έκταση των Everglades της Φλόριντα έχει μειωθεί στο μισό λόγω παραγόντων όπως η αστική ανάπτυξη, η εκτροπή του νερού και η έντονη ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Και δεν είναι μόνο το μέγεθος των Everglades που έχει συρρικνωθεί – ο αριθμός των αλιγατόρων εδώ έχει επίσης μειωθεί. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή η μείωση είναι κυρίως αποτέλεσμα της ξηρασίας που συνέβη το 2001. Παρά τα προβλήματά του, το εθνικό πάρκο παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα φυσικής ομορφιάς της χώρας, επομένως επισκέψου το σύντομα!

3) Εθνικό Πάρκο Tikal στη Γουατεμάλα

tikal-national-park
Σπίτι ορισμένων από τα τελευταία απομεινάρια του χαμένου πολιτισμού των Μάγιας, το Εθνικό Πάρκο Tikal στη Γουατεμάλα είναι παράδειγμα του πόσο εύκολα οι δυνάμεις της φύσης μπορούν να αλλάξουν το μέλλον ενός μέρους. Η ανεξέλεγκτη λεηλασία και οι δασικές πυρκαγιές, από κοινού με την επίδραση των καιρικών συνθηκών στον ασβεστόλιθο του αρχαίου ναού, συνωμοτούν στο να εξαλείψουν τα απομεινάρια ενός χαμένου πολιτισμού, οι κατασκευές του οποίου επιβιώνουν για χρόνια.

4) Κοραλλιογενής Ύφαλος Great Barrier

great-barrier-reef
Με έκταση πάνω από 134.000 τετραγωνικά μίλια, ο κοραλλιογενής ύφαλος Great Barrier είναι το σπίτι για πάνω από 350 είδη κοραλιών. Επίσης, είναι το μόνο έμβιο ον στη γη που είναι ορατό από το διάστημα. Η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση έχουν ωστόσο εξαφανίσει περίπου το 25% των κοραλιών και της παράκτιας ζωής, η επιβίωση της οποίας στηρίζεται σε εκείνο το οικοσύστημα. Και επειδή ίσως είναι ήδη αργά για να σωθεί ο κοραλλιογενής ύφαλος Great Barrier της Αυστραλίας, προγραμμάτισε σύντομα ένα ταξίδι εκεί.

5) Τροπικό Δάσος του Αμαζονίου

amazon-reinforest
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, μία περιοχή πλούσια σε είδη και σημαντική για τη βιοποικιλότητα, είναι το μεγαλύτερο δάσος του πλανήτη και καταστρέφεται. Όσο η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να δει κανείς το τροπικό αυτό δάσος σε ακμάζουσα κατάσταση. Ουσιαστικά, αν συνεχίσουν οι διαφαινόμενες τάσεις, το ένα τέταρτο της περιοχής θα μείνει σύντομα χωρίς δάσος. Με άλλα λόγια, προλαβαίνεις τώρα να επισκεφτείς αυτό το μοναδικό μέρος περιβαλλοντικής ομορφιάς.

6) Λιμνοθάλασσα της Βενετίας

venice-lagoon
Η Βενετία, η πόλη του πολιτισμού και της ιστορίας, οφείλει την κατάταξή της στα μέρη του κόσμου με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη λιμνοθάλασσα και τα κανάλια της. Το υγρό σπίτι της όμως εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα συναγερμού για το μέλλον της. Η άνοδος της στάθμης των υδάτων συμβάλλει σε πιο συχνές και μεγάλες πλημμύρες και η φυσική υποχώρηση της λιμνοθάλασσας προκαλεί κατάρρευση των κτιρίων. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι σε λιγότερο από 70 χρόνια, ορισμένες περιοχές της θα είναι πλέον μη κατοικήσιμες.