Το TripAdvisor απαγορεύει την πώληση εισιτηρίων σε θεάματα που επιτρέπουν την επαφή με άγρια ζώα

0
316
επαφη με αγρια ζωα

Η εμπειρία του να κολυμπήσεις με ένα μεγάλο θηλαστικό συγκαταλέγεται πια ανάμεσα στα πράγματα που ”πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις”. Ο διαδικτυακός γίγαντας του TripAdvisor ξεκινά την πρωτοβουλία ”Μην αγγίζετε τα άγρια ζώα”, σύμφωνα με την οποία δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση εισιτήρια για θεάματα στα οποία οι ταξιδιώτες έρχονται σε φυσική επαφή με αιχμάλωτα, άγρια ή υπό εξαφάνιση ζώα. Πέρα από το κολύμπι με δελφίνια, η πολιτική απαγόρευσης καλύπτει επίσης το χάιδεμα τίγρης ή τη βόλτα με ελέφαντες, μία τουριστική πρακτική στην οποία εναντιώνονται εδώ και καιρό οι φιλοζωικές οργανώσεις. Η Stephanie Shaw από την PETA λέει: ”Επικροτούμε το TripAdvisor για αυτή του την κίνηση, με την οποία βοηθά να υπάρξει περισσότερη ευαισθητοποίηση. Η εκπαίδευση του ελέφαντα, παραδείγματος χάρη, είναι άγρια και σκληρή.”

Η επαφή ανθρώπων και άγριων ζώων δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο εύκολα προσβάσιμη, αλλά και ταυτόχρονα γεμάτη κινδύνους. Σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα εκεί που η κυβερνητική παρουσία είναι ανεπαρκής ή και απούσα, τα άγρια ζώα είναι ευάλωτα απέναντι σε ταξιδιωτικούς πράκτορες που είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν τα όρια. Συχνά παρατηρείται ακόμα και πλήρης έλλειψη ελέγχων. Σε ακραίες περιπτώσεις της ταξιδιωτικής αγοράς, μπορεί κανείς να βρει ναρκωμένες τίγρεις που επιτρέπουν στους τουρίστες να πλησιάσουν για μία αγκαλιά ή ελέφαντες σοβαρά τραυματισμένους λόγω της εκπαίδευσης που δέχονται.

Ο Richard Rees, διευθυντής του Maldives Whale Shark Research Programme, είναι ξεκάθαρος σχετικά με τα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων σε καρχαρίες: ”Σε ορισμένα μέρη, είναι εντελώς ελεύθερες (οι επισκέψεις). Συναντάμε αγγίγματα, ανάβαση στις ράχες τους, φωτογραφίες με φλας ή και παρεμπόδιση – όλων των ειδών τις κακοποιητικές συμπεριφορές.”

επαφη με αγρια ζωα
Την ίδια στιγμή, καθώς όλες αυτές οι ατραξιόν ανθούν, το TripAdvisor έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό site του κόσμου, περιλαμβάνοντας 690.000 ατραξιόν και 385 εκατομμύρια αξιολογήσεις. Το TripAdvisor πιστεύει πως εκατοντάδες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από την αλλαγή της πολιτικής του, αν και δεν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα και αριθμό. Επίσης, παρόλο που δεν θα πουλά εισιτήρια των θεαμάτων αυτών, θα εξακολουθήσει να τα έχει στη λίστα του.

Ως εκ τούτου, είναι αυτό ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο ζήτημα της ηθικής πλευράς του τουρισμού; Ή ένα καθυστερημένο βήμα ικανοποίησης του κοινού που δεν θα βοηθήσει παρά μόνο στο ελάχιστο;

Άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ταξιδιών, έχουν ήδη σταματήσει να προσφέρουν βόλτες με ελέφαντα προς πώληση. Ο Rees όμως καλωσορίζει την πρόθεση του TripAdvisor, καθώς πιστεύει ότι είναι το μοναδικό site που ασκεί τόσο μεγάλη επιρροή στους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Επιπροσθέτως, μαζί με την απαγόρευση των πωλήσεων εισιτηρίων για αυτά τα θεάματα, το TripAdvisor εισάγει ένα εκπαιδευτικό portal με πληροφορίες σχετικά με πρακτικές προστασίας των ζώων και συμβουλές και απόψεις φιλοζωικών οργανώσεων. Στο μέλλον, όσες καταχωρήσεις περιέχουν οποιαδήποτε επαφή με άγρια ζώα, θα διαθέτουν έναν σύνδεσμο που θα παραπέμπει σε αυτό το portal. Η εταιρεία ελπίζει ότι οι χρήστες θα ενθαρρύνονται να γράφουν περισσότερες αξιολογήσεις αφού διαβάσουν αυτές τις πληροφορίες. Η πολιτική των κρατήσεων και το portal θα είναι διαθέσιμα το 2017.