Ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα μου;

0
945
Αντηλιακα

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ήρθε και πάλι η ώρα να αποφασίσουμε πιο αντηλιακό θα αγοράσουμε. Αυτή η σημαντική για την δερματική μας υγεία απόφαση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να στηριχθεί σε οικονομικούς παράγοντες, επιλέγοντας κάποιο – έστω και επώνυμο αντηλιακό το οποίο βρίσκεται την δεδομένη στιγμή σε προσφορά.

Tips για να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό

Οι πέντε κύριοι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ όψιν μας όταν επιλέγουμε αντηλιακό αφορούν:

1)Τον βαθμό προστασίας από τις υπεριώδης ακτινοβολίες που αντικατοπτρίζεται στους δείκτες SPF και UVA.

2)Τον τύπο της αντηλιακής ουσίας που καθορίζει και τον τρόπο εφαρμογής του (σπρέι, τζελ, λοσιόν, κρέμα, σκόνη).

3)Τις δραστηριότητες στις οποίες σκοπεύουμε να επιδοθούμε και πως αυτές θα ορίσουν τα διαστήματα επανεφαρμογής καθώς και την χρήση κάποιου ειδικού τύπου (αντηλιακά που αντέχουν στην έντονη εφίδρωση).

4)Τα σημεία εφαρμογής. Τα διάφορα σημεία του σώματος έχουν διαφορετικές ανάγκες, και ως εκ τούτου υπάρχουν αντηλιακά που είναι ειδικά φτιαγμένα για χρήση σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το πρόσωπο, το σώμα ή τα μαλλιά.

5)Δερματοπάθειες και αλλεργίες. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό δέρμα με τις ειδικές του ανάγκες, και καθώς τα αντηλιακά περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα συστατικά τους δεν θα επιδεινώσουν ούτε θα προκαλέσουν κάποια δερματοπάθεια.

 

Ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών

Οι δείκτες προστασίας UVA και SPF ουσιαστικά προσφέρουν μια ενδεικτική τιμή για τον βαθμό ανάκλασης της ακτινοβολίας UVA και UVB αντίστοιχα. Μια αναγραφόμενη τιμή SPF 15 αντιστοιχεί σε φραγμό του 93% της ακτινοβολίας UVB, το SPF 30 φτάνει το 97%, ενώ το SPF 50 το 98%. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ανεξαρτήτως τύπου δέρματος είναι το αντηλιακό προϊόν να προσφέρει μια πλήρη προστασία ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, δηλαδή να μπλοκάρει και UVA και UVB, ενώ ο δείκτης SPF θα πρέπει βρίσκεται ανάμεσα στις τιμές από 30 έως 50. Για να σιγουρευτούμε ότι ένα αντηλιακό προϊόν που αναγράφει μόνο βαθμό SPF προσφέρει προστασία και για UVA, θα πρέπει να ελέγξουμε την ύπαρξη ενός οι περισσότερων από τα παρακάτω συστατικά: οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου, οξυβενζόνη, και αβοβενζόνη (ή αλλιώς Helioplex).

Αντηλιακά Προσώπου

Το πρόσωπο αποτελεί μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, και καθώς βρίσκεται σε συνεχή έκθεση τα αντηλιακά που προορίζονται για χρήση στο πρόσωπο προσφέρουν μεγάλο βαθμό προστασίας SPF 50. Δώστε ιδιαίτερη σημασία και στα ειδικά lip-balm αντηλιακά που είναι κατάλληλα για τα χείλη, καθώς αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Επίσης υπάρχουν και τα αντηλιακά προσώπου με χρώμα, τα οποία είναι μια δημοφιλής επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο συνδυάζοντας ιδανικά την δερματική προστασία με ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα.

antiliaka-prosopou

Αντηλιακά για ακμή

Όσοι πάσχουν από ακμή, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στα περιεχόμενα και τον τύπου του αντηλιακού προϊόντος Γενικά θα πρέπει να προτιμούνται τα αντηλιακά που δεν περιέχουν έλαια ή αρώματα, καθώς αυτά φράσσουν τους πόρους και εντείνουν το πρόβλημα της ακμής. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα τοπικά, εφαρμόστε και περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την εφαρμογή του αντηλιακού. Το καλό ξέπλυμα του προσώπου μετά την έκθεση στον ήλιο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμεληθεί.

Αντηλιακά για λιπαρό δέρμα

Αν πάσχετε από λιπαρό δέρμα, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο αντηλιακό που έχει ως βάση το νερό και όχι έλαια. Συνήθως τα κατάλληλα αντηλιακά για αυτή την περίπτωση είναι σε μορφή gel. Ξεπλύνετε καλά το πρόσωπο μετά την έκθεση στον ήλιο για να απελευθερώσετε τους πόρους.

Αντηλιακά για ξηρό δέρμα

Όσοι έχουν ξηρό δέρμα αντιμετωπίζουν επιπλέον πρόβλημα κατά την έκθεση στον ήλιο καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται γρήγορα. Δοκιμάστε κρέμες ή λοσιόν με ενυδατικά στοιχεία όπως την αλόη ή την γλυκερίνη. Προσοχή στα αντηλιακά gel που περιέχουν αλκοόλ, καθώς αυτό θα ξηράνει το δέρμα σας περαιτέρω.

Υποαλλεργικά Αντηλιακά

Αν πάσχετε από αλλεργίες ή έχετε ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε κάποιο προϊόν που προορίζεται για χρήση από παιδιά. Αυτά συνήθως δεν περιέχουν ερεθιστικά χημικά όπως το παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ. Γενικά αποφύγετε τα αντηλιακά που περιέχουν αρώματα, αλκοόλ, και συντηρητικά Υπάρχουν πλέον αρκετά βιο-οργανικά αντηλιακά που φτιάχνονται από βότανα, ορυκτά, και φυτά, και αυτά είναι κατάλληλα για χρήση ακόμη και σε βρεφικές επιδερμίδες.

paidika-antiliaka

Αντηλιακά για υψηλή εφίδρωση

Αν πρόκειται να αθληθείτε κάτω από τον ήλιο, δοκιμάστε κάποιο από τα αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στο νερό και τον έντονο ιδρώτα. Τα αντηλιακά προϊόντα που αναγράφονται ως “αδιάβροχα” διατηρούν τα προστατευτικά τους χαρακτηριστικά κατά την κολύμβηση, ακόμη και 40 λεπτά μετά την εφαρμογή τους.