ΧΑΠ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

0
1030
ΧΑΠ - χρονια αποφρακτικη πνευμονοπαθεια

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η ΧΑΠ ή αλλιώς η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι μια μακροχρόνια ασθένεια με την οποία οι αεραγωγοί από τους πνεύμονες φράζουν σταδιακά, προκαλώντας φλεγμονές του αναπνευστικού και επομένως δύσπνοια. Όλο αυτό έχει ως απότοκο να υπάρχει ελλιπής οξυγόνωση του αίματος ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται αδύνατη η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τους πνεύμονες, πράγμα πολύ επικίνδυνο.

Συνηθίζεται ο όρος ΧΑΠ να χρησιμοποιείται ταυτόσημα με τους όρους Χρόνια Βρογχίτιδα και Εμφύσημα, διότι η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα είναι οι πιο κοινές μορφές της ΧΑΠ. Οπότε κάθε φορά που αναφερόμαστε σε ΧΑΠ κάνουμε λόγο και στις επόμενες νόσους. Στην βρογχίτιδα κυρίως λόγω του χρόνιου παραγωγικού βήχα που φθείρει τους αεραγωγούς και του εμφυσήματος διότι τραυματίζει τις κυψέλες των πνευμόνων.

Που οφείλεται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια;

Πολλοί κατηγορούν το κάπνισμα γι’ αυτό, και έχουν απόλυτο δίκιο, παρόλα αυτά δεν είναι ο μοναδικός λόγος που ένας άνθρωπος μπορεί να έχει εμφανίσει τη νόσο. Η αμέσως μεγαλύτερη αιτία που κάποιος μπορεί να εμφανίσει ΧΑΠ, είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το ιστορικό λοιμώξεων παιδιόθεν και η έκθεση του οργανισμού σε χημικές ουσίες κυρίως στον επαγγελματικό χώρο, όπως οι εργάτες στην οικοδομή.

ΧΑΠ Συμπτώματα

Πολλοί έχουν κατηγορήσει τους πρωινούς πονοκεφάλους ως μια αρχική φάση της ανάπτυξης της νόσου. Κυρίως οι ασθενείς με ΧΑΠ παρουσιάζουν έντονο βήχα, με παραγωγή πτυέλων ενώ συνεχίζονται τα συμπτώματα με δύσπνοια και συριγμό. Στα αρχικά στάδια της ασθένειας η κατάσταση είναι πιο ήπια ενώ όσο προχωράει η νόσος τα συμπτώματα χειροτερεύουν αισθητά.

ΧΑΠ Διάγνωση

Το ΧΑΠ ανιχνεύεται κυρίως μέσω της σπιρομέτρησης, μιας εξέτασης όπου ο ασθενής πρέπει να πάρει μια βαθιά ανάσα και να φυσήξει με όλη του τη δύναμη σε ένα σωληνάκι που συνδέεται με το σπιρόμετρο. Στο μηχάνημα καταγράφεται πόσο γρήγορα και με πόση ποσότητα αέρα μπορεί να εκπνεύσει ο ασθενής. Σπιρομέτρηση μπορεί να κάνει και ένας ασθενής που δεν έχει τα συμπτώματα της νόσου, έχει όμως άσθμα.

Σε ειδικές περιπτώσεις γίνονται και ειδικά τεστ που έρχονται να συμπληρώσουν την αρχική εξέταση. Αυτά μπορεί να είναι τεστ οξυγόνωσης, μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και μέτρηση των πνευμόνων. Τα αέρια του αίματος για την μέτρηση του CO2 λαμβάνονται με σύριγγα από την καρπιαία αρτηρία ενώ για την οξυγόνωση χρησιμοποιείται το μανταλάκι που δένει στο δάκτυλο.

Θεραπεία ΧΑΠ

Στους καπνίζοντες η πρώτη συμβολή είναι η διακοπή του καπνίσματος. Όχι η μείωση, η διακοπή! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξομάλυνση της νόσου, πάντα βέβαια ανάλογα με την υγεία του καπνιστή και τις καταχρήσεις που έχει κάνει. Οι γιατροί στους ασθενείς με ΧΑΠ δίνουν συνήθως εισπνοές και πολλά ακόμα φάρμακα που βέβαια κανένα δεν είναι για να θεραπεύσει τη νόσο παρά μόνο για την καθυστέρηση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών.

Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που συνεχίζουν με χάπια και οξυγονοθεραπεία στο σπίτι ενώ φροντίζουν να ασκούνται πλέον τακτικά με ειδικές ασκήσεις που δείχνει ο υπεύθυνος γιατρός για την ενδυνάμωση των πνευμόνων και την καλύτερη αναπνοή.

Τι συνιστάται στην ΧΑΠ

1. Οι καπνιστές άνω των 30 ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως: βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια, να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους και συνάμα να διακόψουν το κάπνισμα.

2. Όλοι οι καπνιστές και τα άτομα με υποψία ΧΑΠ πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου.

3. Όλοι οι ασθενείς τις ΧΑΠ θα πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας ή ετήσιας παρακολούθησης.

Για μια ήρεμη και όμορφη ζωή να φροντίζετε τον εαυτό σας από μικροί. Πολλές ασθένειες όπως και η ΧΑΠ οφείλονται στις απροσεξίες που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία καθώς και στη συνέχεια στην ενήλικη. Αν εργάζεστε σε μέρη με σκόνη και χημικές ουσίες φορέστε πάντα μάσκα, ενώ μικρότεροι μην αμελήσετε ποτέ ένα κρύωμα που παρουσιάζει έντονο βήχα.