Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων με LED λάμπες

0
985
LED

Με λύπη μου διαπίστωσα πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν για τις LED λάμπες. Δεν αναφέρομαι καν στην LED τεχνολογία σαν γενικότερη έννοια αλλά στις νέας τεχνολογίας λάμπες LED που πια κοντεύουν να παλιώσουν…

Η μεγαλύτερη ανατροπή στην εξοικονόμηση ενέργειας τόσο για την οικία όσο και για τους επαγγελματικούς χώρους έχει έρθει εδώ και αρκετά χρόνια, με την τεχνολογία και τις λάμπες LED, και εμείς ακόμα συνεχίζουμε να αγοράζουμε συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Γιατί άραγε; Είναι μήπως αρκετά αποτρεπτικό το υψηλό αρχικό τους κόστος;

Αν είστε ένας από αυτούς που συνεχίζουν να παίρνουν λάμπες πυρακτώσεως συνεχίστε να διαβάζετε και θα καταλάβετε γιατί αυτή η μεγαλύτερη τιμή αγοράς των LEDs είναι υψηλότερη από τους συμβατικούς λαμπτήρες και εντέλει γιατί είναι πολύ πιο οικονομικό στην τελική να διαθέσετε ένα αρχικό κεφάλαιο για να προμηθευτείτε μόνο λαμπτήρες LED.

Τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED είναι πάρα πολλά, το σημαντικότερο όλων όμως είναι η εξοικονόμηση ενέργεια που προσφέρει. Μπορεί να σας ακούγεται σαν παραμύθι αλλά όντως όλες οι LED λάμπες έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας – συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες φωτισμού – και προσφέρουν έως 95% εξοικονόμηση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας. Εν μέσω κρίσης είναι πολύ σημαντικό να μπορεί μια απλή αλλαγή στο σπίτι σας να προσφέρει ποσοστό μείωσης στον λογαριασμό της ΔΕΗ έως και 95%. Το ποσοστό δεν είναι μικρό ούτε αμελητέα. Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη μείωση του ρεύματός σας.

Οι έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως η μεγάλη διάρκεια ζωής τους σε αντίθεση με τις λάμπες πυρακτώσεως ή τις λάμπες φθορίου είναι αρκετά μεγάλη. Δηλαδή για να γίνω πιο κατανοητή μια απλή λάμπα πυρακτώσεως έχει διάρκεια ζωής γύρω στις 1200 ώρες, οι φθορίου κυμαίνονται από 6.000 έως 15.000 ώρες ενώ τελικά οι LED λαμπτήρες αγγίζουν τις 100.000 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Όπως βλέπετε οι τεράστια διαφορά στις ώρες των LED μπορεί να κάνει το λίγο υψηλότερο αρχικό τους κόστος να φαίνεται αμελητέο μπροστά στις συχνότερες εναλλαγές – αγορές των άλλων τύπων λαμπών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως ήδη θα έχετε δει, μόνο οι λάμπες LED διαθέτουν εγγυήσεις και πιστοποιητικά που αγγίζουν μέχρι και τα 5 έτη. Το να έχει μια λάμπα εγγύηση και να μπορεί να αντικατασταθεί αν δεν αντέξει στον χρόνο όπως βλέπουν οι προδιαγραφές αντικαθίστανται άμεσα από την έμπορο που σας της προμήθευσε. Η συνηθέστερη εγγύηση που δίνεται για όλες τις λάμπες LED είναι 2 έτη και πραγματικά σας δημιουργεί μια σιγουριά.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή μας για τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED δεν θα μπορούσα να παραλείψω από την αναφορά μου την ιδιαίτερη αντοχή που διαθέτουν. Ο ειδικός σχεδιασμός τους που δεν συμπεριλαμβάνει ίνες κάνει τους λαμπτήρες LED πιο ανθεκτικούς σε κραδασμούς και κρούσεις ενώ από την άλλη μεριά συνεχίζουν να κρατάνε το υψηλό επίπεδο φωτεινότητας, απόδοσης και έντασης μέχρι και το τέλος της ζωής τους.

Εγώ προσωπικά θεωρώ και τρομερά θετικό την ιδιαίτερα χαμηλή εκπομπή θερμότητας που εκπέμπουν οι λάμπες LED. Αν χρειαστεί ποτέ σας να ξεβιδώσετε μια λάμπα LED αμέσως μόλις κλείσετε το φως τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να αγγίξετε αρκετά εύκολα και να την βγάλετε χωρίς καμία δυσκολία. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει σε καμία άλλη λάμπα. Να τονίσω μάλιστα σε αυτό το σημείο οι LED λάμπες διαθέτουν μηδενική εκπομπή ακτινοβολίας και έτσι είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον. Χώρια που δεν συμπεριλαμβάνουν όλες αυτές τις επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο όπως ο υδράργυρος που υπήρχε στις λάμπες πυρακτώσεως.

Εν κατακλείδι μόνο τα LEDs διαθέτουν μια τεράστια γκάμα από αποχρώσεις φωτός. Η ποικιλία χρωμάτων τους είναι μοναδική και κυμαίνεται από το ιδανικότερο του λευκού φωτός έως πολύχρωμα λεντάκια. Όλα αυτά φυσικά αρκεί να επισκεφθείτε το κατάλληλο κατάστημα που για να είμαι ειλικρινής δεν είναι ανάγκη να είναι καν φυσικό κατάστημα μπορεί πολύ εύκολα να είναι και ένα eshop εξειδικευμένο στο led φωτισμό όπως το www.leditnow.gr.

Αν ακόμα δεν μπορείτε να κατανοήσετε πλήρως τις σημαντικές αλλαγές που θα σας προσφέρει η τεχνολογία LED τότε μια δοκιμή θα σας πείσει!