Πως να διαλέξω τα ιδανικά παπούτσια για τρέξιμο

0
1560

Τρέξιμο και αθλητικά παπούτσια

Το τρέξιμο αποτελεί μορφή σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα διαδεδομένης τα τελευταία χρόνια. Μια βόλτα σε πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις, ειδικότερα από άνοιξη μέχρι αρχές χειμώνα σχεδόν,θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.
Οι ερασιτεχνικές αθλητικές διοργανώσεις που έχουν ως επίκεντρο το τρέξιμο έχουν αυξηθεί κατά πολύ, το ίδιο και οι λάτρεις του τρεξίματος. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό για την χώρα που ζούμε όπου ως γνωστόν το σύνολο δεν έχει και την θερμότερη σχέση με την άθληση και τον πιο φυσικό τρόπο ζωής.
Καθένας που ασχολείται με ταχύτητες μεγαλύτερες της κλασσικής βάδισης , γνωρίζει την σημασία που έχει ένα καλό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών για τρέξιμο ή τζόγκινκ.
Βέβαια αξίζει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: ιδανικό παπούτσι για να τρέξετε σε οποιοδήποτε έδαφος δεν υπάρχει. Ή μάλλον υπάρχει και λέγεται γυμνό πέλμα. Ναι σωστά καταλάβατε το να τρέχετε ξυπόλητοι είναι το ιδανικό γιατί η σοφή μαμά φύση ξέρει καλύτερα!
Επειδή το παραπάνω όμως είναι σχεδόν ακατόρθωτο στη σύγχρονη εποχή και η αναγκαιότητα των αθλητικών υποδημάτων είναι επιβεβλημένη, ας δούμε κάποια πράγματα που αξίζει να προσέξουμε για να απολαμβάνουμε την άσκηση μας χωρίς ρίσκο αχρείαστων τραυματισμών.

Δεν τρέχουμε με τα sneakers μας

Αν ζούσαμε στην δεκαετία του 60 κάτι τέτοιο θα ήταν μονόδρομος. Εν έτει 2015 υπάρχουν άφθονες και καλύτερες επίλογες. Ειδικότερα αν είστε αρχάριοι είναι ζήτημα υγιείας.
Όταν τρέχετε δέχεστε πίεση 2-3 φορές το βάρος σας. Μαντέψτε ποιός θα πληρώσει τα σπασμένα ειδικότερα αν δεν έχετε εντρυφήσει σε τεχνικές τρεξίματος: πέλμα,αστράγαλος,γόνατα,μέση.
Η τεχνολογία στα σύγχρονα αθλητικά έχει προοδεύσει πολύ και η προστασία των προαναφερθέντων μερών του σώματος από τους κραδασμούς είναι σε τεράστιο βαθμό εξασφαλισμένη. Τα ειδικά παπούτσια για τρέξιμο είναι ελαφρυά και ευλύγιστα.
Εξάλλου σκεφτείτε το: φορώντας σνίκερς, με τον πρώτο πόνο πιθανώς θα εγκαταλείψετε το όλο εγχείρημα. Επενδύστε σε ένα κατάλληλο αθλητικό παπούτσι και θα γλυτώσετε πολλαπλάσια έξοδα αποθεραπείας σε περίπτωση τραυματισμού.

Επιλέξτε με βάση τι εφαρμόζει ιδανικά στο πόδι σας

Την μόδα θα πρέπει να την αγνοήσουμε παντελώς γιατί δε θα μας βοηθήσει σε τίποτα.Η τιμή και η μάρκα είναι κάποιοι παράγοντες που έχουν την αξία τους αλλά δεν είναι οι πιο σημαντικοί. Το πιο βασικό είναι η εφαρμογή στο πόδι.
Αφιερώστε λίγο χρόνο να παρατηρήσετε πως κινείται το πέλμα αναφορικά με τον αστράγαλο σας όταν περπατάτε ή τρέχετε.
Αν αυτό στρέφεται υπερβολικά πρός τα μέσα (το βάρος στήριξης ειναι μεγαλύτερο στην εσωτερική πλευρά της φτέρνας) τότε μιλάμε για υποπρηνισμό και ένα cushion/neutral αθλητικό παπούτσι είναι καταλληλότερο.
Αν αντιθέτως ρέπει προς τα έξω (η εξωτερικη πλευρά της φτέρνας δέχεται μεγαλύτερο βάρος) τότε μιλάμε για υπεπρηνισμό και ένα motion control/stability and support παπούτσι είναι προτιμότερο.
Φυσιλογικό θεωρείται ένα μικρό επίπεδο υποπρηνισμού. Η κλίση της καμάρας είναι επίσης μια εναλλακτική μέθοδος για να καταλάβετε που ανήκει το πέλμα σας: αν το τελευταίο απέχει αρκετά από το έδαφος στην περιοχή της καμάρας τότε υπάρχει ροπή υποπρηνισμού ενώ στην αντίθετη περίπτωση που το πέλμα σχεδόν ακουμπάει (flat) κάνουμε λόγο για πλατυποδία και υπερπρηνισμό.
Γενικότερα η πολύ καλή εφαρμογή στην φτέρνα είναι σημείο-κλειδί.

Μην επαναπαύεστε στο μέγεθος που ξέρετε

Το μπροστινό μέρος του πέλματος ή κουτεπιέ χρειάζεται επιπλέον χώρο όταν τρέχετε και αυτό έχει να κάνει με την ίδια την δραστηριότητα του τρεξίματος. Τα πόδια μας διογκώνονται (πρήζονται) όταν τρέχουμε. Κρατήστε σαν γενικό κανόνα να αγοράζετε αθλητικά παπούτσια μισό νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε συνήθως σε άλλα παπούτσια.
Για να σιγουρευτείτε απλά ελέγξτε αν χωράει ο αντίχειρας μεταξύ μεγάλου δάκτυλου και μύτης του παπουτσιού.

Όλα τα παραπάνω αφορούν το τρέξιμο σε τσιμέντο,ταρτάν και κάθε επιφάνεια που δεν είναι υπερβολικά ανώμαλη. Το τρέξιμο σε βουνό είναι μια άλλη ιστορία και διέπεται από άλλους άγραφους νόμους και κανόνες.
Τέλος να θυμάστε οτι όποια παπούτσια και να επιλέξετε το πιο σημαντικό είναι να μην εγκαταλείψετε ποτέ το τρέξιμο. Καλές διαδρομές!