Πως καταλαβαίνουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή όχι

0
780

Δεν πάει πάνω από ένας μήνας, που θέλοντας να ετοιμάσω ένα γρήγορο και δυναμωτικό φαγητάκι, σκέφτηκα να σπάσω δύο αυγά στο τηγάνι. Τα είχα αγοράσει την προηγούμενη μέρα από το μάρκετ και ήμουν σίγουρη ότι δεν είχαν λήξει.
Σπάω λοιπόν στη γωνιά του τηγανιού το πρώτο, ανοίγει ο κρόκος. Σπάω το δεύτερο, ανοίγει ξανά. Σκέφτηκα ότι μάλλον φταίει το σπάσιμο, αλλά για να μη το ρισκάρω, τα πέταξα και συνέχισα με τα άλλα δύο που είχαν απομείνει.

Τα ίδια. Το αυγό στο τηγάνι δεν έβγαινε καλοσχηματισμένο. Ο κρόκος έκανε κολύμπι μαζί με το ασπράδι. Πείναγα, δοκίμασα λίγο, δεν πολυτρωγόταν, το πέταξα. Ωστόσο, μια μόνο τσιμπιά από χαλασμένο αυγό ήταν ικανή να μου προκαλέσει αναταραχή στα σωθικά μου. Δε συνεχίζω, έχω ήδη ανοιχτεί πολύ.

Από τότε, κάθε φορά που θέλω να φάω αυγό κάνω μερικά μικρά τεστ. Κάν’ τα και εσύ, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει καιρός για τροφικές δηλητηριάσεις και το χαλασμένο αυγό μπορεί να κρύβεται ακόμα και σε συσκευασία που δεν έχει παλιά ημερομηνία λήξης.

Το κόλπο με το νερό

Είναι τόσο απλό και όμως το αγνοούσα. Κάθε αυγό που ετοιμάζεσαι να βάλεις στο φαγητό σου, μπορείς απλά να τσεκάρεις αν είναι φρέσκο ρίχνοντας το σε ένα ποτηράκι ή μπολάκι με νερό.

Τα πολύ φρέσκα αυγά πιάνουν πάτο και είναι… ξαπλωμένα, με τη μύτη τους να κοιτάει αριστερά ή δεξιά. Τα λιγότερο φρέσκα στέκονται επίσης στο κάτω μέρος του σκεύους, αλλά η μύτη τους κοιτάει προς τα πάνω. Αυτά που είναι χαλασμένα στέκονται στην επιφάνεια.

Η αλήθεια στο σπάσιμο

Ένας πολύς καλός τρόπος για να δεις το πόσο φρέσκο είναι ένα αυγό, είναι να το σπάσεις σε ένα πιάτο πριν το βάλεις στο τηγάνι ή σε οποιοδήποτε άλλο σκεύος ετοιμάζεσαι να κάνεις τα μαγειρικά μαγικά σου. Το πολύ φρέσκο αυγό, θα έχει στρογγυλό κίτρινο ή πορτοκαλί κρόκο και καλά σχηματισμένο ασπράδι. Το λιγότερο φρέσκο αυγό, θα έχει πιο “απλωμένο” κρόκο και ασπράδι και τα χρώματα του θα είναι πιο “ξεθωριασμένα”. Για διπλοτσεκάρισμα, μπορείς να βάλεις και τη μύτη σου στο παιχνίδι. Ένα χαλασμένο αυγό, δεν έχει καθόλου ευχάριστη μυρωδιά.

Το άκουσμα στο κούνημα

Ένα γρήγορο τεστ που επίσης μπορείς να κάνεις για να τσεκάρεις πόσο παλιό είναι το αυγό που ετοιμάζεσαι να φας, είναι να το κουνήσεις δίπλα στο αυτί σου. Το φρέσκο αυγό είναι σχεδόν αθόρυβο. Όσο πιο μπαγιάτικο είναι τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνει. Βέβαια, δε σημαίνει ότι ένα αυγό που “ακούγεται” είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Εδώ δηλαδή, μιλάμε απλά για ένα κόλπο που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν είναι φρέσκο, όχι αν είναι χαλασμένο.