Ηλεκτρονικό τσιγάρο και εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί!

0
5353

Με όλο τον ντόρο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις θετικές επιδράσεις τους έναντι των συμβατικών τσιγάρων δεν θα μπορούσαμε παρά να αναρωτηθούμε αν είναι και εξίσου κατάλληλα για την εγκυμοσύνη.

Ως γνωστών τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν ειδικά υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη, την οποία μπορούν και να ρυθμίσουν με στόχο την σταδιακή απεξάρτηση από το κάπνισμα, προστατεύοντάς μας έτσι από πολλές βλαβερές συνέπειες όπως τα νοσήματα της καρδιάς και τον καρκίνο. Είναι όμως αυτή η ποσότητα της νικοτίνης αρκετά χαμηλή ώστε να εξασφαλίσει την υγεία του εμβρύου;

egkymosini-kai-ilektroniko-tsigaro

Οι ειδικοί απαντούν ότι η νικοτίνη σε οποιαδήποτε ποσότητα προκαλεί σπασμό των αρτηριών του πλακούντα με απότοκο να μην μεταφέρεται το απαραίτητο οξυγόνο καθώς και πολλά θρεπτικά συστατικά στο μωρό. Στη συνέχεια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η νικοτίνη να περάσει στο έμβρυο όπως γίνεται και με το τσιγάρο και έτσι να εθίσει κατά κάποιον τρόπο το παιδί και στη μετέπειτα ζωή του να του εμφανίσει ιδιαίτερα συμπτώματα όπως παραδείγματος χάριν δυσκολίες στον ύπνο.

Σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη και γεύσεις οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες καθώς και θηλάζουσες διότι οι ουσίες περνάνε από τον οργανισμό της μητέρας στο μητρικό γάλα.

tsigaro-kai-egkymosyni

Αυτό που όλοι οι ειδικοί τονίζουν και έχει επικρατήσει είναι ότι θα πρέπει να διακόπτεται οριστικά το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, αν όμως προτίθεται κάποια γυναίκα να συνεχίσει το κάπνισμα θα πρέπει να γνωρίζει όλες τις πιθανές επιπτώσεις τόσο του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και του συμβατικού έτσι ώστε να αποφανθεί τόσο για την υγεία της όσο και του παιδιού της.