Πολυβιταμίνες | Ο καθημερινός μας σύμμαχος

0
2150
Πολυβυταμίνες
Πολυβυταμίνες

Βιταμίνες καλούνται οι οργανικές ενώσεις που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Μερικές από αυτές συντίθενται από μόνες τους σε επαρκείς ποσότητες και άλλες πάλι πρέπει να λαμβάνονται από τις διάφορες τροφές. Λόγω όμως των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας και των έντονων επαγγελματικών υποχρεώσεων πολλοί άνθρωποι δεν τρέφονται σωστά, περιστασιακά ή συστηματικά, με απότοκο να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχουν έρθει στο φως έρευνες που αναφέρονται στην εξαφάνιση κάποιων μικροοργανισμών από το έδαφος, που σε συνδυασμό με την αλλαγή των ποικιλιών στα φυτά έχουν ως συνέπεια τη μείωση της διατροφικής αξίας των τροφών σε βαθμό που ακόμα και κάποιος να τρέφεται υγιεινά ο οργανισμός του δεν απορροφά τα απαραίτητα συστατικά.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω αν δεν προσέξουμε, γρήγορα ή αργά, θα μειωθεί η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα(ΣΗΠ) θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε και μπορεί να δημιουργήσουμε διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό μας όπως αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες, αρνητική διάθεση μέχρι και αναιμία.
Προς αντιμετώπιση όλων αυτών και πολλών άλλων συμπτωμάτων ιδανική λύση θεωρείται η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καθώς επίσης και η παράλληλη πρόσληψη πολυβιταμινών σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Για να θωρακίσετε επομένως του οργανισμού σας οπλιστείτε με :

Σίδηρο που αυξάνει τις αντιστάσεις έναντι ασθενειών και προλαμβάνει την κόπωση.
Βιταμίνη C όπου βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου.
Βιταμίνες του συμπλέγματος B αφού αυξάνουν την ενέργεια.
Σελήνιο διότι θωρακίζει το ανοσοποιητικό και
Μαγνήσιο το οποίο σε συνεργασία με την βιταμίνη Β1 ρυθμίζει τα ποσοστά γλυκόζης στο αίμα για την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα να καταπολεμά το άγχος και την υπερκόπωση.

Φυσικές πηγές

Κόκκινο κρέας, συκώτι, τόνος, φακές (πηγές πρωτεϊνών και σιδήρου).
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά ( πηγή πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β).
Δημητριακά, χοιρινό, κοτόπουλο (πηγή πρωτεϊνών και βιταμίνης Β1)
Μοσχάρι (πηγή βιταμινών Β1, Β12 )
Μαγιά μπύρας, σιτάρι, σπανάκι (πηγή βιταμινών Β1 Β9 )
Ξηροί καρποί, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτα ( πηγή μαγνησίου )
Εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες (πηγή βιταμίνης C )
Φιστίκια, οστρακοειδή, ψάρια, ηλιόσποροι (πηγή σεληνίου)