5 Έλληνες αθλητές που θα σε εμπνεύσουν

0
797

Η αξία ενός αθλητή δεν προσδιορίζεται μόνο από τις ατομικές διακρίσεις και τα μετάλλια που έχει λάβει. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η επιρροή του τόσο στην ελληνική κοινωνία και στο άθλημα στο οποίο δραστηριοποιείται,  όσο και η διεθνής αναγνώριση που εισπράττει.

Διαλέξαμε λοιπόν, πέντε Έλληνες αθλητές που μας ενέπνευσαν και συνεχίζουν να μας εμπνέουν με την αποφασιστικότητά τους να διακριθούν σε αυτό που αγαπούν. Κάποιοι έχουν ήδη αφήσει πίσω τους μια βαριά κληρονομιά κι άλλοι εξακολουθούν να χτίζουν τον μύθο που πάντα θα γοητεύει τους φιλάθλους και θα τους κάνει να στρέφονται προς τον αθλητισμό.

Πύρρος Δήμας

 Ο Πύρρος Δήμας είναι ο Έλληνας αθλητής της άρσης βαρών που κατέκτησε τρία χρυσά μετάλια, το 1992 στη Βαρκελώνη, το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϋ ενώ το 2004 στην Αθήνα ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου παίρνοντας χάλκινο μετάλλιο. Στην Ατλάντα είχε μάλιστα σημειώσει και δύο παγκόσμια ρεκόρ στην κατηγορία των 83 κιλών. Επίσης, είναι κάτοχος τριών ακόμα παγκόσμιων τίτλων, του 1993, του 1995 και του 1998.

Ο Έλληνας αρσιβαρίστας είναι ο μόνος αθλητής έως σήμερα που έχει στη συλλογή του τρία χρυσά και ένα χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία του ελληνικού ολυμπιακού αθλητισμού και εκείνος που έκανε τους Έλληνες να αγαπήσουν την άρση βαρών.

Τον Μάιο του 2005 εξελέγη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών Πρόεδρος της επιτροπής αθλητών, ενώ από το 2008 έως και το καλοκαίρι του 2017, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Από τον Ιούνιο του 2017, ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ ως Τεχνικός διευθυντής της Αμερικανικής Ομοσπονδίας άρσης βαρών.

@pyrrospyrros

Ηλίας Ηλιάδης

Ο Ηλίας Ηλιάδης είναι ο αθλητής του τζούντο ο οποίος τίμησε την ελληνική σημαία ουκ ολίγες φορές. Με την αξία του και τα επιτεύγματά του σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, έκανε τον κόσμο να ενδιαφερθεί περισσότερο για το τζούντο, ένα άθλημα που δεν ήταν πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα.

Το 2004 κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βουκουρέστι και αμέσως μετά, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και στους Μεσογειακούς της Αλμερίας.

Συνολικά, από το 2006 έως και το 2016 που αποσύρθηκε, έβαλε στη συλλογή του 8 χρυσά, 2 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια.

Ο Ηλίας Ηλιάδης, μέσα σε μια δεκαετία, προσέφερε ανεπανάληπτες στιγμές στο ελληνικό τζούντο, ενώ η αποφασιστικότητα και η ευγένειά του κέρδισαν τον σεβασμό Ελλήνων και ξένων φιλάθλων.

@iliasiliadis

Βασίλης Σπανούλης

Ο Βασίλης Σπανούλης, γνωστός και ως “Kill Bill” ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα του Αμαρουσίου και το 2002 διακρίθηκε ως Καλύτερος Νέος της σεζόν, ενώ τη χρονιά 2005-06 πήρε μεταγραφή στην ομάδα του Παναθηναϊκού, με τον οποίο μάλιστα αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα της ίδιας χρονιάς.

Τη σεζόν 2006-07, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τους Χιούστον Ρόκετς του NBA και έναν χρόνο αργότερα γύρισε στην ομάδα του Παναθηναϊκού.

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει στο ενεργητικό του 7 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 4 Κύπελλα Ελλάδας, 3 Ευρωλίγκες, 1 Τριπλ Κράουν και 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο. Ωστόσο, δεν ήταν λίγα τα χρυσά και ασημένια μετάλλια που κέρδισε σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια τουρνουά, παίζοντας με την Εθνική Ελλάδος.

Ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής έχει διακριθεί ατομικά δεκάδες φορές στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα έλαβε από την Ευρωλίγκα τον τίτλο του Κορυφαίου Ηγέτη της διοργάνωσης για την περίοδο 2017-18.

@vasilis7span

Ελευθέριος Πετρούνιας

 Ο Ελευθέριος Πετρούνιας είναι αθλητής της ενόργανης γυμναστικής και συγκεκριμένα στο αγώνισμα των κρίκων. Είναι ένας από τους οκτώ αθλητές στον κόσμο που έχουν στεφθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές σε αντίστοιχες διοργανώσεις, δύο ή περισσότερες φορές διαδοχικά. Επίσης, είναι ένας από τους πέντε αθλητές κρίκων που κέρδισαν παγκόσμιο και ευρωπαϊκό τίτλο μέσα στην ίδια χρονιά.

Ο «Άρχοντας των Κρίκων», όπως τον αποκαλούν, από την αρχή της διεθνούς καριέρας του το 2010 και μέχρι σήμερα, έχει στεφθεί μια φορά χρυσός ολυμπιονίκης ενώ έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια σε παγκόσμιες διοργανώσεις, πέντε χρυσά σε ευρωπαϊκές κι ένα χάλκινο σε μεσογειακούς αγώνες.

Ωστόσο, το 2018 θα είναι μια πολύ δραστήρια χρονιά για τον χρυσό Έλληνα Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή, καθώς περιλαμβάνει Μεσογειακό, Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο Κύπελλο και κάποια World Cup, τα οποία σκοπεύει να κερδίσει, καθώς μοναδικός στόχος του είναι να κάνει υπερήφανους του Έλληνες, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

@eleftherios_petrounias

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο 22χρονος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που παίζει ως playmaker στη βασική πεντάδα των Μιλγουόκι Μπακς του ΝΒΑ από το 2015 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους μπασκετμπολίστες του NBA.

Η εθνικότητα και η εξαιρετική φυσική του κατάσταση οδήγησε τους φίλαθλους να του δώσουν το παρατσούκλι «Greek Freak».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στον Φιλαθλητικό για την Α2 Κατηγορία το 2012, ενώ μετά από έναν χρόνο πήγε στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Μιλγουόκι Μπακς.

Με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος πήρε μέρος στο Μουντομπάσκετ το 2014, στο Ευρωμπάσκετ το 2015 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Από το 2013, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζει στην ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς, την οποία κατατάσσει η bwin, ως 5ο στη σειρά φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλήματος του NBA της Ανατολής για το 2018. Ο νεαρός, πολλά υποσχόμενος παίκτης των Μπακς γράφει τη δική του ιστορία στο NBA, προσφέροντας θέαμα και κάνοντας κορυφαίους παίκτες, όπως ο 52χρονος πρώην παίκτης των Χιούστον Ρόκετς, Ντικέμπε Μουτόμπο, να τον θεωρούν ως τον καλύτερο παίκτη που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα, αλλά και τον πολυτιμότερο παίκτη του ΝΒΑ.

@giannis_an34