Βάλσαμο – Το Θαυματουργό Βότανο

0
456

Το βάλσαμο είναι ποώδες φυτό που αναπτύσσεται και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. Το ξεχωρίζουμε από τα λουλούδια του, που βγαίνουν το καλοκαίρι και έχουν έντονο κίτρινο χρώμα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το βάλσαμο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Στην Ευρώπη, κατά το Μεσαίωνα πίστευαν ότι είναι ένα μαγικό βότανο που έδιωχνε το “κακό” και χρησιμοποιείτο στη θεραπεία συναισθηματικών και νευρολογικών διαταραχών. Σήμερα το βάλσαμο είναι περιζήτητο για τις αντικαταθληπτικές, σπασμολυτικές, αντισηπτικές, ηρεμιστικές αντιμικροβιακές και αναλγητικές του ιδιότητες. Επίσης χρησιμοποιείται για την τόνωση του οργανισμού και ειδικά το βαλσαμέλαιο, για την επουλωτική του δράση.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Το απόσταγμα του φυτού χορηγείται διαλυμένο ή σε μείγματα με άλλα συστατικά για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, για να ανακουφίσει από τις ενοχλήσεις της εμμηνόπαυσης, στις μυαλγίες και στους πόνους των αρθρώσεων.

ΛΑΔΙ ΒΑΛΣΑΜΟΥ  (Για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων)

Αυτό το λάδι που ως δραστικό συστατικό έχει το βάλσαμο, ένα βότανο που από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την απολυμαντική του αναπλαστική του δράση, θα καταπραΰνει τα ελαφρά εγκαύματα από τον ήλιο και θα επισπεύσει την ίαση τραυμάτων και πληγών.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

  • 1 λίτρο παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. άνθη βάλσαμου

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ

Σε μία μεγάλη διάφανη γυάλα βάζετε το λάδι και τα άνθη του βάλσαμου. Αφήνετε το μείγμα εκτεθειμένο στον ήλιο για 20 μέρες. Όταν παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα, σουρώνετε το μείγμα και το τοποθετείτε σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι, που φυλάτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Αυτό το παρασκεύασμα μπορεί να διατηρηθεί για ένα χρόνο.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ

Βάζετε το βαλσαμέλαιο απευθείας πάνω στο τραύμα ακόμα και αν είναι ανοιχτό. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όμως, είναι να μην εκτεθεί η πληγή στον ήλιο όσο το βαλσαμέλαιο δεν έχει απορροφηθεί εντελώς.