Τα καλύτερα σχολικά βοηθήματα για το Λύκειο

0
8305
Σχολικα βοηθηματα - Λυσαρια

Λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβρης όλοι νιώθουμε, είτε λίγο είτε πολύ, ότι η νέα σχολική χρονιά δεν είναι πολύ μακριά και πρέπει σιγά – σιγά να προετοιμαζόμαστε, τόσο σε επίπεδο ψυχολογικό όσο και σε επίπεδο μαθησιακό.

Για ένα παιδί που τώρα θα μπει στο Λύκειο ή θα πάει για να δώσει Πανελλήνιες, τα πράγματα είναι πιο απαιτητικά. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που έχουν ξεκινήσει ήδη τα φροντιστήρια από τον Ιούλιο – Αύγουστο για να είναι πιο προετοιμασμένοι, όμως αυτό μόνο δεν αρκεί.

Κάποιος ο οποίος έχει βάλει στόχο και θέλει να πάει καλά, πρέπει να “τριφτεί” μόνος του πάνω σε ασκήσεις και θεωρία. Αυτό δεν θα το κάνει κανένα φροντιστήριο και κανένα σχολείο, όσες ασκήσεις και αν σου βάζουν. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να μείνεις στις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου, καθότι είναι λίγες και σχετικά βατές τις περισσότερες φορές. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχονται να δώσουν τα σχολικά βοηθήματα ή όπως αλλιώς έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε, λυσάρια.

Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση, καθώς θεωρώ ότι τα συγκεκριμένα βιβλία περισσότερο εξασκούν τους μαθητές πάρα τους δίνουν έτοιμες λύσεις. Το παν είναι βέβαια να το χειρίζεσαι σωστά και με σύνεση, οπότε εναπόκεινται και στο ίδιο το άτομο το αν θα το εκμεταλλευτεί όσο πρέπει για να προοδεύει μέρα με τη μέρα.

Σχολικα Βοηθηματα

Ανεξάρτητα λοιπόν ποια κατεύθυνση έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις, παρακάτω θα βρεις μερικές προτάσεις για σχολικά βοηθήματα για το Λύκειο με βάση πάντα τον εκδότη. Υπάρχουν εκδόσεις που ενώ μπορεί να έχουν μεγάλη ποικιλία από βοηθήματα σχολικά, στην ουσία είναι εξαιρετικοί σε μερικά και αυτό χάρις στους συγγραφείς που φροντίζουν και επιμελούνται τα βιβλία.

Μαθηματικά – Εκδόσεις Σαββάλα & Πατάκη

Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει να εντρυφήσεις στα μαθηματικά, στη γεωμετρία και την άλγεβρα τότε τα σχολικά βοηθήματα των εκδόσεων Πατάκη και Σαββάλα θα σε βοηθήσουν πάρα πολύ. Οι ασκήσεις που έχουν είναι πάρα πολλές, ενίοτε έχουν ανά κεφάλαια επαναληπτικές – συνδυαστικές ασκήσεις ενώ πάντα στο τέλος έχουν ασκήσεις από όλο το βιβλίο. Η λογική σε αυτού του είδους τα μαθήματα είναι ότι όσο περισσότερη εξάσκηση κάνεις τόσο το καλύτερο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι αν κολλήσεις σε κάποια άσκηση δεν γυρίζεις αμέσως στο πίσω μέρος του βιβλίου… Ξέρεις εκεί που είναι οι λύσεις αλλά θα προσπαθήσεις μόνος σου μέχρι το τέλος. Αν είσαι πολύ κουρασμένος μπορείς να αφήσεις την άσκηση για αργότερα, διαφορετικά μπορείς να τη συζητήσεις στο σχολείο ή το φροντιστήριο με τον καθηγητή σου. Εντέλει μην ξεχνάς ότι ειδικά στα συγκεκριμένα σχολικά βοηθήματα του Σαββάλα και του Πατάκη, υπάρχει και η αντίστοιχη θεωρία του βιβλίου. Πάντα να διαβάζεις τη θεωρία των μαθηματικών και από εκεί καθώς τις περισσότερες φορές αναλύεται καλύτερα και με περισσότερες λεπτομέρειες που ίσως δεν είχες σκεφτεί.

Φυσική, Χημεία & Βιολογία – Εκδόσεις Σαββάλα & Πατάκη

Εκδόσεις Σαββάλα και Πατάκη καλό θα ήταν να επιλέξετε και για τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας. Οι ασκήσεις αλλά και η θεωρία των συγκεκριμένων μαθημάτων είναι ιδιαίτερη και τις περισσότερες φορές χρειάζεσαι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις και να εξελιχθείς σιγά σιγά. Δώσε βάση στη θεωρία και λύσε με τη σειρά τις ασκήσεις που σου δίνονται από τα βοηθήματα. Θα ανεβάζουν σιγά – σιγά επίπεδο και έτσι θα μπορείς να παρακολουθήσεις την εξέλιξη των πραγμάτων πιο εύκολα και να κατανοήσεις περισσότερες λεπτομέρειες που δεν είχες “συλλάβει” από την αρχή.

Έκθεση & Λατινικά – Εκδόσεις Ζήτη

Τώρα ότι αφορά τα μαθήματα της Έκθεσης και των Λατινικών, αρκετά ωραία βοηθήματα έχουν και οι εκδόσεις Ζήτη. Μπορεί να μην είναι από τις πολύ γνωστές εκδόσεις όμως έχουν όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Από σχεδιαγράμματα για εκθέσεις, που είναι το Α και το Ω για την καλή έκθεση, έως γραμματική και συντακτικό για τα Λατινικά.

Ιστορία, Έκθεση & Λατινικά – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Για τα Λατινικά αλλά και γενικά για την Ιστορία, πολύ καλά σχολικά βοηθήματα έχουν και οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Μάλιστα έχουν βοηθήματα που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις από την αρχή του Λυκείου έως το τέλος, όπως αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Τα παραδείγματα που έχουν, τα δοκίμια αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης για τις απαντήσεις θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα κάποια φαινόμενα και να προετοιμαστείς.

Αν θέλεις να προμηθευτείς τα φετινά σου σχολικά βοηθήματα δες εδώ!

Θα θέλαμε πολύ να μας πείτε και εσείς την άποψή σας για τα βοηθήματα που προτιμάτε και σε ποιο μάθημα, οπότε αναμένουμε τα σχόλιά σας!