Η νέα θεραπεία για άσθμα και ΧΑΠ

0
1036
ΧΑΠ θεραπεια

Τα νέα δεδομένα στο άσθμα και στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π) έρχονται για να αλλάξουν τη θεραπεία που κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα, προσφέροντας στους ασθενείς μια πιο φυσιολογική ζωή. Πρόκειται για τον πρώτο συνδυασμό εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς (ICS) και βρογχοδιασταλτικού που προσφέρουν συνεχή 24ωρη αποτελεσματικότητα στον ασθενή με μια δόση εισπνοής την ημέρα, από μια εξελιγμένη και πολύ εύχρηστη.

Την κυκλοφορία της νέας θεραπείας, η οποία αποτελεί συνδυασμό του εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς, φουροϊκής φλουτικαζόνης, και του β2-αγωνιστή μακράς δράσης βιλαντερόλη ανακοίνωσε η GSK. Για την αντιμετώπιση του άσθματος έχουν λάβει έγκριση δύο δοσολογικά σχήματα (92/22 mcg και 184/22 mcg), ενώ για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ το δοσολογικό σχήμα 92/22 mcg.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης προς έγκριση αυτής της νέας θεραπείας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε στη διάθεσή του τα αποτελέσματα 11 κλινικών μελετών σε 7.851 ασθενείς με ΧΑΠ και 16 μελετών σε 9.326 ασθενείς με άσθμα.

Τι είναι το Άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια αναπνευστική νόσος, που επηρεάζει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής. Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μια ήπια αναπνευστική νόσος με περιοδικά συμπτώματα όπως συριγμό, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και βήχα. Για να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρή νόσο με σταθερά σοβαρά συμπτώματα και απειλητικές για τη ζωή παροξύνσεις, που μπορεί να περιορίζουν ή να υποβαθμίζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή του ασθενούς αλλά και των οικογενειών τους. Αυτή η ποικιλομορφία στην κλινική εικόνα επηρεάζεται από το γενετικό υπόστρωμα του ασθενούς, αλλά και τον εκλυτικό περιβαλλοντικό παράγοντα, όπως η άσκηση, η έκθεση σε αλλεργιογόνα ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες όπως η οικιακή σκόνη, ο καπνός τσιγάρου, αλλά κι η αλλαγή του καιρού ή οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τι είναι η ΧΑΠ

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια χαρακτηρίζεται από επίμονο προοδευτικό περιορισμό της ροής αέρα και σχετίζεται με αυξημένη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και των πνευμόνων σε επιβλαβή σωματίδια ή αέρια. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, η ΧΑΠ είναι μια συχνή νόσος που προλαμβάνεται και θεραπεύεται αλλά οι παροξύνσεις και οι συνυπάρχουσες παθήσεις συμβάλλουν στη συνολική βαρύτητα της νόσου. Τα σύγχρονα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα αναδεικνύουν την ΧΑΠ ως την 3η αιτία θανάτου. Η συχνότητα της ΧΑΠ ανέρχεται παγκοσμίως στο 4,8% του γενικού πληθυσμού αλλά το ποσοστό αυτό μάλλον είναι μεγαλύτερο καθώς οι περισσότεροι ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματά τους και παραμένουν αδιάγνωστοι. Στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο ασθενείς πάσχουν από ΧΑΠ, οι μισοί από τους οποίους πιθανότατα δεν το γνωρίζουν.

O Roberto Greco, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GSK Ελλάδας & διευθυντής Χωρών Αδριατικής, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που οι ασθενείς με Άσθμα και ΧΑΠ στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα νέο θεραπευτικό σχήμα που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής. Η καινοτόμος αυτή θεραπεία αποτελεί την απαρχή μιας σειράς εξατομικευμένων θεραπειών νέας γενιάς της GSK που έρχεται να απαντήσει σε ανάγκες των ασθενών οι οποίες δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα με απλού συμπυκνωτές οξυγόνου και νεφελοποιητές. Η μακροχρόνια πορεία μας και η συστηματική έρευνα στη θεραπευτική κατηγορία των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε τοποθετώντας πάντα τον ασθενή στο επίκεντρο των ερευνητικών αλλά και εμπορικών μας δραστηριοτήτων».

Η Τζούλια Βασιλειάδου, ιατρική διευθύντρια της GSK Ελλάδας, υπογράμμισε: «Η κυκλοφορία του πρώτου σταθερού συνδυασμού εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς και βρογχοδιασταλτικού που προσφέρει συνεχή 24ωρη αποτελεσματικότητα στον ασθενή με μία ημερήσια δόση, αποτελεί ορόσημο για τον ασθενή που πάσχει από Άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Το αίσθημα της δύσπνοιας και οι παροξύνσεις της νόσου που βιώνει ο ασθενής είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και για την αντιμετώπισή τους μπορεί να χρειαστούν ακόμα και νοσηλείες στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας αρνητικά τον ίδιο, την οικογένειά του αλλά και το σύστημα υγείας.

H νέα θεραπεία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο άσθμα και τη ΧΑΠ, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να απολαμβάνουν μια πιο φυσιολογική ζωή, χωρίς περιορισμούς από τη νόσο τους. Τα καινοτόμα μόρια 24ωρης δράσης της νέας θεραπείας προσφέρουν την αποτελεσματικότητα που ο ασθενής χρειάζεται στη διάρκεια του 24ώρου, με μια μόλις εισπνοή την ημέρα, σε μια εξελιγμένη και ιδιαιτέρως εύχρηστη συσκευή. Επιπλέον, η συγκεκριμένη θεραπεία προσθέτει στη φαρέτρα των επαγγελματιών υγείας ένα θεραπευτικό σχήμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία».