Οι επιπτώσεις της υγρασίας στον οργανισμό

0
804
Επιπτωσεις της υγρασιας στον οργανισμο

Όλοι μας πιστεύω έχουμε βαρεθεί πια αυτόν τον ¨αρρωστημένο¨ καιρό. Μια κρύο μια ζέστη και πάλι από την αρχή με τα επίπεδα της υγρασίας πάντα να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι παρενέργειες της υγρασίας δε περιορίζονται μόνο στους πόνους στα κόκκαλα και στο φριζάρισμα των μαλλιών, αλλά προκαλεί ξερόβηχα, άσθμα, βρογχίτιδα, διάφορες αλλεργίες όπως επίσης πονοκέφαλο μέχρι και ακμή.

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει να λένε “Με πονάνε τα κόκκαλα. Θα έχει υγρασία τις επόμενες μέρες”, ιδιαίτερα από όσους έχουν χρόνιο πρόβλημα σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματος ή πιθανόν κάποιο παλιό τραύμα. Και πράγματι έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες παθήσεις παρουσιάζουν έξαρση κατά τη διάρκεια της περιόδου που υπάρχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις πιο τελευταίες επιστημονικές μελέτες, υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και στην επιδείνωση κάποιων συμπτωμάτων όπως αυτά των αρθρώσεων. Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν την παραμονή σε χώρους με κατάλληλα ρυθμισμένη θερμοκρασία, ενώ για την ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων τη λήψη απλών αναλγητικών.

Τι γίνεται στην περίπτωση του άσθματος, της βρογχίτιδας και των αναπνευστικών αλλεργιών;

Συνήθως οι ασθένειες αυτές παρουσιάζουν επιδείνωση τις περιόδους με έντονη υγρασία. Ιδιαίτερα οι αναπνευστικές αλλεργίες “φουντώνουν” από τα σταγονίδια νερού, που περιβάλλουν τα σωματίδια γύρης και σκόνης, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την είσοδό τους στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι οδηγίες των ειδικών και σε αυτή την περίπτωση είναι αποφυγή των ανοιχτών χώρων με υψηλή υγρασία, επειδή ο υγρός αέρας που μπαίνει στους πνεύμονες μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή του ασθενούς.

Τι κάνουμε όταν έχουμε έντονο πονοκέφαλο;

Αν και δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση, έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη υγρασία μπορεί να συνδέεται με συχνούς πονοκεφάλους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις βόρειες και υγρές περιοχές της Ελλάδας αναφέρονται περισσότερα περιστατικά κεφαλαλγίας από ότι σε περιοχές με λιγότερη υγρασία.

Ο ξερόβηχας που δεν λέει να σταματήσει.

Μήπως, όταν περνάτε από ένα ζεστό και ξηρό μέρος σε μια υγρή και ψυχρή ατμόσφαιρα, σας πιάνει ξερόβηχας, που σταματά μετά από λίγο και επανέρχεται την επόμενη ημέρα; Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός ήπιου άσθματος ή υπερευαισθησίας του αναπνευστικού.

Τι συμβαίνει με την ακμή;

Η υγρασία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της ακμής, αυξάνοντας τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σταφυλόκοκκου, που ενοχοποιείται κυρίως για την εκδήλωση της ακμής. Επιπρόσθετα, επιδεινώνει τις δερματικές μυκητιάσεις, μιας που οι μύκητες επιβιώνουν καλύτερα σε υγρό περιβάλλον και αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Οι δερματολόγοι συνιστούν να πλένετε προσεκτικά το πρόσωπο και το σώμα σας και να στεγνώνετε καλά το δέρμα σας. Στα πόδια, χρησιμοποιείτε πούδρα, για να περιορίζεται η υγρασία προς αποφυγή μυκητιάσεων.