Να κάνω το εμβόλιο κατά των κονδυλωμάτων;

0
864
Εμβολιο HPV

Ακούτε συνέχεια για την αναγκαιότητα του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά παρόλα αυτά διστάζετε να το κάνετε οι ίδιες είτε ακόμα και το κάνετε στα παιδιά σας και πιο συγκεκριμένα στις κόρες σας.

Μήπως απλά δεν είστε κατάλληλα ενημερωμένοι για να πάρετε αυτή την απόφαση;

Όπως και να έχει θα προσπαθήσουμε μέσα από μια σειρά 9 ερωτησοαπαντήσεων να σας διαφωτίσουμε σχετικά με το θέμα των κονδυλωμάτων καθώς και την επιτακτική ανάγκη του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

1. Γιατί πρέπει να εμβολιαστώ;

Το εμβόλιο ξεκινάει να γίνεται σε κορίτσια ηλικίας 9 ετών, με στόχο να περιοριστούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης στην ενήλικη ζωή (άνω των 35 ετών) προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, που μπορεί να εξελιχθούν στη μετέπειτα πορεία σε καρκίνο.

2. Είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας;

Ναι. Το εμβόλιο έχει γίνει από το 2006 αποδεκτό από το FDA και το CDC. Έχει μελετηθεί σε χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 9 – 26 ετών σε όλο τον κόσμο και η ασφάλειά του συνεχίζει να παρακολουθείται από τους είδους φορείς. Περιέχει μόνο τις πρωτεΐνες του περιβλήματος, όχι τον ίδιο τον ιό, έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

3. Γιατί να κάνω το εμβόλιο αν δεν έχω σεξουαλική ζωή;

Γενικότερα όσο μικρότερη η ηλικία εμβολιασμού, τόσο καλύτερη είναι η προφύλαξη.

4. Σε τι ηλικία προστατεύει το εμβόλιο για το HPV καλύτερα;

Σύμφωνα με μελέτες, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται κατά μέσο όρο σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών, καθώς τότε ο οργανισμός δημιουργεί τα περισσότερα αντισώματα κατά του ιού HPV. Επίσης, σε αυτή την ηλικία συνήθως τα κορίτσια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη σεξουαλική τους ζωή με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να ενεργοποιείται γρηγορότερα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν δωρεάν τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου της μήτρας μέχρι και την ηλικία των 26 ετών παρόλο που η δράση του δεν θεωρείται τόσο αποτελεσματική.

5. Έχει παρενέργειες το εμβόλιο για τα κονδυλώματα;

Το εμβόλιο θεωρείται γενικά ασφαλές καθώς όπως είπαμε είναι πιστοποιημένο. Το μόνο που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι ότι ενδέχεται σε πολύ μικρό ποσοστό να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες που υποχωρούν το πολύ σε 2-3 ημέρες όπως τα περισσότερα εμβόλια. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει κάποιες τοπικές αντιδράσεις, όπως τσούξιμο, πόνο, οίδημα, αίσθηση βάρους στο χέρι, πονοκέφαλο, ζαλάδες, εξάνθημα, μυαλ­γίες, που δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση σοβαρές.

6. Γιατί δεν αρκεί το τεστ ΠΑΠ για την προφύλαξή μου;

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με βασική προϋπόθεση να γίνεται συχνά (κατά προτίμηση ετήσια σε απλές περιπτώσεις). Δουλειά του είναι να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ο κίνδυνος όμως δεν εξαλείφεται τελείως ακόμα και στην ιδανική εκδοχή του με τη συχνή παρακολούθηση και γι αυτό τον λόγο προσθέτουμε και το εμβόλιο για να μεγιστοποιήσουμε την πρόληψη. Επομένως, ο συνδυασμός τεστ Πα­πανικολάου και εμβολίου μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη ασπίδα προστασίας που να σε προστατεύει έως και 94% από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

7. Ποιο από τα δύο εμβόλια πρέπει να κάνω;

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV. Tο ένα είναι το Cervarix, και το άλλο το Gardasil. Και τα δύο εμβόλια προσφέρουν προστασία από τους τύπους 16 και 18 του ιού HPV, ενώ το Gardasil προστατεύει και από τα γεννητικά κονδυλώματα, τα οποία ωστόσο δεν προκαλούν καρκίνο. Συζήτηση γίνεται για τη διάρκεια αποτελεσματικότητας των 2 εμβολίων με το εμβόλιο Cervarix να διαρκεί 6,5 χρόνια και το Gardasil 3 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον παιδίατρο ή το γυναικολόγο.

8.Πρέπει να εμβολιαστούν και τα αγόρια;

Στους άνδρες οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ιός δεν είναι συνήθως τόσο σοβαρές όσο στις γυναίκες καθώς επίσης μπορούν πολύ σπάνια να οδηγήσουν σε καρκίνο του πέους ή του πρωκτού. Αν κρίνουμε από τον τρόπο μετάδοσης του ιού λογικά θα έπρεπε να εμβολιάζονται και τα αγόρια παρόλα αυτά δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να υποστηρίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

9. Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο;

Και τα δύο εμβόλια γίνονται σε τρεις δόσεις, καθώς έχει αποδειχθεί ότι, με αυτό τον τρόπο, τα προστατευτικά αντισώματα αυξάνονται περισσότερο στον οργανισμό από όσο σε μία εφάπαξ δόση, ενώ διατηρούνται και περισσότερο διάστημα ενεργά.