Γιατί να επιλέξω LED λάμπες για το σπίτι μου;

1
2283
Πλεονεκτήματα λαμπών led

Το ακρωνύμιο LED προέρχεται από τη φράση (L)ight (E)mitting (D)iode που στα ελληνικά σημαίνει δίοδος εκπομπής φωτός. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία.

Σήμερα οι λαμπτήρες led ή αλλιώς οι led λάμπες είναι ευρέως γνωστές και χρησιμοποιούνται τόσο στον οικιακό και επαγγελματικό φωτισμό όσο και σε άλλες πτυχές της κοινωνίας μας όπως η καλλιέργεια, η ιατρική και οι επικοινωνίες.

Κατά κύριο λόγο όμως τα τελευταία χρόνια συνδέονται με τον φωτισμό και ο λόγος που έγινε αυτό είναι διότι οι λάμπες led έχουν να προσδώσουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως που χρησιμοποιούσαμε έως τώρα.

Ένας led λαμπτήρας λοιπόν διαφέρει σε σχέση με τις λάμπες πυράκτωσης και τις λάμπες φθορισμού διότι έχει ως επί το πλείστον χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Μια λάμπα led μπορεί να εξοικονομήσει από 80% έως και 95% ενέργεια πράγμα που σημαίνει ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού σας θα μειωθεί αισθητά αν όλες οι οικιακές λάμπες αλλαχτούν με λάμπες οικονομίας. Στην ίδια λογική στη συνέχεια εντάσσεται και η απόδοσή τους καθώς μια led λάμπα παράγει περισσότερο φως ανά watt σε σχέση με μια κοινή λάμπα.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή μας θα ήταν αμέλεια να μην προσθέσουμε ότι οι led λάμπες φημίζονται για την μεγάλη διάρκεια ζωής που έχουν σε αντίθεση με τις υπόλοιπες λάμπες. Οι ώρες λειτουργίας που κυμαίνονται τα LED είναι από 35.000 έως 50.000 ώρες αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν των λαμπτήρων πυράκτωσης που κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ώρες και των λαμπτήρων φθορισμού που κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 ώρες.

Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι τα συγκεκριμένα LED εκπέμπουν φως συγκεκριμένου χρώματος χωρίς την χρήση φίλτρων που απαιτούσαν οι παλαιότεροι μέθοδοι φωτισμού και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα το ψυχρό φως τους να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας σε σχέση με τις κοινές λάμπες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των LEDs η ενέργεια που χάνεται διαχέεται ως θερμότητα μέσω της βάσης τους που αποτρέπει έτσι την καταστροφή ευαίσθητων αντικειμένων και κατασκευών. Καλό θα ήταν να σημειώσουμε επίσης ότι οι led λάμπες νέας τεχνολογίας σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε αν θέλουμε να εστιάζουν το φως σε συγκεκριμένο σημείο χωρίς την χρήση εξωτερικού εξαρτήματος.

Τελειώνοντας την ανάλυσή μας θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι λαμπτήρες οικονομίας led διαθέτουν εξαιρετική ανθεκτικότητα και αξιοπιστία σε σχέση με άλλου είδους λάμπες, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις εγγυήσεις που έρχονται μαζί συνήθως διάρκειας ενός με δύο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες δεν είναι τοξικοί καθώς δεν διαθέτουν υδράργυρο όπως οι λάμπες φθορισμού ενώ είναι πλήρως ανακυκλώσιμοι.