Παραδοσιακά Έθιμα Αποκριάς

0
4242

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε συνηθίσει τις Απόκριες με απλές παρελάσεις, ιδιαίτερους χορούς και μεταμφιέσεις αλλά σε πολλές περιφέρειες της χώρας μας ζωντανεύουν έθιμα και παραδόσεις που έχουν μείνει αναλλοίωτες στον πέρασμα του χρόνου και μέχρι σήμερα δίνουν ζωή στα συγκεκριμένα μέρη. Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά.

Γαϊτανάκι
Ίσως το μεγαλύτερο έθιμο πανελλαδικά που έχει μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο είναι το Γαϊτανάκι, ο χορός δηλαδή με τις κορδέλες γύρω από τον στήλο. Συγκεκριμένα ο παραδοσιακός αυτός χορός απαιτεί 12 άτομα (συν ένα που κρατάει τον στήλο) τα οποία θα κρατούν από μία κορδέλα και θα χορεύουν ανά ζευγάρι πλέκοντας έτσι τις κορδέλες (γαϊτάνια) μεταξύ τους γύρω από τον πάσαλο. Στο τέλος θα έχει δημιουργηθεί ένας πολύχρωμος πάσσαλος που θα στηθεί για να θυμίζει τον αποκριάτικο πνεύμα.

Πλέκοντας το Γαϊτανάκι

Τύρναβος
Οι κάτοικοι του Τύρναβου στη Λάρισα μια βδομάδα σχεδόν πριν την Καθαρά Δευτέρα ξεκινούν μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Θεού Διονύσου με φαλλικά σύμβολα, πειράγματα και παιχνίδια. Στήνεται ένα μοναδικό γλέντι με αποκορύφωμα το «Μπουρανί» μια αλάδωτη χορτόσουπα από τσουκνίδες που φτιάχνεται από τους άντρες στους δρόμους της πόλης.

Θήβα
Κάθε Καθαρή Δευτέρα στη Θήβα γίνεται η αναπαράσταση του «Βλάχικου Γάμου», μια γαμήλια τελετή που έχει τις ρίζες της το 1830 όπου οι τσοπάνηδες (Βλάχοι) από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη άφησαν τα άγονα εδάφη τους και μετακινήθηκαν νοτιότερα σε πιο γόνιμα μέρη. Η γιορτή ξεκινά την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνεται την Κυριακή με το προξενιό, τα αρραβωνιάσματα, την παράδοση των προικιών και το ξύρισμα του γαμπρού.

Απόκριες στη Θήβα

Καστοριά
Στις πλατείες της πόλης ανάβονται κάθε τελευταία Κυριακή της Αποκριάς μεγάλες και εντυπωσιακές φωτιές οι γνωστές «Μπουμπούνες». Γύρω από τη «Μπουμπούνα» οι παρευρισκόμενοι τρώνε και πίνουν παραδοσιακά φαγητά της Αποκριάς ενώ στη συνέχεια ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί γύρω από αυτή μέχρι να σβήσει και να πάρει μαζί της τα κακά πνεύματα και να εξιχνιάσει την Σαρακοστή.

Σόχος
Στο Σόχο στη Θεσσαλονίκη έχει μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο το έθιμο των «Κουδουνοφόρων Τράγων». Το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς γεμίζουν τους δρόμους και τις πλατείες άνθρωποι ντυμένοι τράγοι με πολλά κουδούνια σε όλο τους το σώμα ένα δρώμενο που έχει να κάνει με τη γονιμότητα της γης.

Απόκριες στο Σόχο Θεσσαλονίκης

Κοζάνη
Ο «Φανός» της Κοζάνης φωτίζει εδώ και πολλούς αιώνες τη μοναδική αυτή πόλη. Οι «Φανοί» είναι μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις διάφορες γειτονιές με τους ντόπιους να τραγουδούν αποκριάτικα τραγούδια στο τοπικό ιδίωμα με σατιρικές αναφορές. Τοπικά εδέσματα, το άφθονο κρασί και οι ξέφρενοι χοροί είναι μερικά από τα πράγματα που λαμβάνουν χώρα στο διονυσιακό αυτό έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στον χρόνο.

Νάουσα
Στη Νάουσα της Ημαθίας αναβιώνει εδώ και πολλά χρόνια το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» με αυστηρούς κανόνες για όποιον θέλει να συμμετέχει. Την Κυριακή της Αποκριάς συνοδείας του νταουλιού ένα «μπουλούκι από γενίτσαρους» (αποκλειστικά άντρες με ιδιαίτερες προσωπίδες) περιφέρεται στους δρόμους και μαζεύει «Μπούλες» (άντρες ντυμένοι νύφες) υπό τον ήχο του Ζαλιστού. Χαρακτηρίζεται ως ένα χορευτικό δρώμενο αφού οι Μπούλες πρέπει να βγουν στο παράθυρο και με ιδιαίτερα ρυθμιστικές κινήσεις να κάνουν τα ασημένια νομίσματα που έχουν στο στήθος τους να κουδουνίσουν. Στη συνέχεια κατεβαίνουν και μαζί με το «μπουλούκι» κατευθύνονται προς το δημαρχείο στήνοντας μια εκπληκτική γιορτή από χορούς και τραγούδια.

Απόκριες στη Νάουσα Ημαθίας