Οδηγός Κατασκευής Χαρταετού

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις τον χαρταετό σου!

0
2803

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει για να μας δώσει το έναυσμα για την έναρξη της Σαρακοστής, που για άλλη μια φορά θα γιορτάσουμε με νηστίσιμα φαγητά και εδέσματα στην εξοχή. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της απόδρασης είναι φυσικά ο χαρταετός που ακόμα και σήμερα δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Δώστε το στίγμα σας στο φετινό πέταγμα του αετού με την κατασκευή που θα δημιουργήσετε μόνος σας με τα ακόλουθα βήματα!

Τι θα χρειαστείτε για ένα χαρταετό:

• 3 βέργες ή καλάμι ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ ξύλο σε ίσες διαστάσεις (60-80 εκ)
• Σπάγκο
• Κόλλα
• Χαρτί γλασέ ή πολύ λεπτό νάιλον στο χρώμα της αρεσκείας σας
• Σύρμα
• Ταινία κολλητική
• Χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες (για την ουρά)

Αρχικά δένουμε µε τον σπάγκο τις βέργες στο κέντρο πολύ σφιχτά μεταξύ τους (το ένα πάνω στο άλλο). Στη συνέχεια αφήνουμε στο περίπου μισό μέτρο σπάγκο να κρέμεται.
Στην άκρη του ενός ξύλου δένουμε σφιχτά το σύρμα ενώ μετέπειτα το περνάμε γύρω γύρω από τον σκελετό του χαρταετού δένοντας το σφιχτά σε κάθε εγκοπή που θα έχουμε δημιουργήσει με ένα μαχαίρι στο κάθε ξυλάκι. Τοποθετούμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί και το κόβουμε περιμετρικά αφήνοντας ένα περιθώριο το πολύ 5 εκατοστά.

Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κολλήσετε ή να σχεδιάσετε ότι επιθυμείτε στο χαρτί με την προϋπόθεση να μην είναι πολύ βαρύ! Αφού τελειώσετε βάζετε ξανά τον σκελετό πάνω στο χαρτί και κολλάτε τα περιθώρια προς τα μέσα, σαν στρίφωμα.

Σε δύο άκρα του δένουμε από έναν σπάγκο για να τοποθετήσουμε την ουρά και ακριβώς στα απέναντι (άκρα) θα δέσουμε με τον ίδιο τρόπο αλλά 2 κομμάτια σπάγκο ώστε να ισορροπεί ο χαρταετός.
Αυτά τα 2 τελικά τα δένουμε με το κεντρικό κομμάτι που έχουμε αφήσει να κρέμεται και στο σημείο της ένωσης προσθέτουμε την καλούμπα (το υπόλοιπο σχοινί που έχουμε πάρει για να πετάξουμε τον αετό).

Την ουρά θα την φτιάξετε από κομματάκια εφημερίδας ή χαρτιά μήκους 20 εκ. τα οποία στη συνέχεια θα τα δέσετε στον σπάγκο με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Η ουρά του χαρταετού πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού ώστε να μπορεί να πετάει άνετα.