Είναι τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο καρκινογόνο;

0
10309

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν έρθει στο φως σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τι είναι όμως αλήθεια; Είναι απλώς οι μεγάλοι κολοσσοί που χάνουν μερίδιο της πίτας και αντιδρούν ή απλώς για κάποιους δεν είναι επαρκή τα κλινικά στοιχεία;

ilektroniko-tsigaro-ugeia

Όλοι είμαστε γνώστες του συμβατικού τσιγάρου αλλά ας εισχωρήσουμε λίγο πιο βαθιά. Χρόνια μελετών έχουν αποδείξει πως το κάπνισμα εμπεριέχει πάνω από 50 καρκινογόνες ουσίες και πάνω από 4.000 τοξίνες ενώ συνάμα περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, νικοτίνη, πίσσα και διάφορα είδη βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος. Η έκθεση στη φαινόλη που περικλείει το τσιγάρο προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, στα μάτια και στη βλεννογόνο ενώ το στυρένιο δημιουργεί πονοκεφάλους κούραση και κατάθλιψη.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 5 διαφορετικά ειδή μορφών καρκίνου καθώς επίσης παθήσεων της καρδίας και κινδύνους αρτηριοσκλήρυνσης χωρίς να συγκαταλέγονται μέσα σε αυτά οι λιγότερες βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό τέτοιες όπως διαταραχή στην όραση, στη γεύση και στο νευρικό σύστημα.

Αντίθετα το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπεριέχει 4 μόνο υλικά όπως φυτική γλυκερίνη, αποσταγμένο νερό για αραίωση, αρωματικές ουσίες και νικοτίνη( προαιρετικά ). Στατιστικά που ήρθαν στο φως αναφέρουν πως κανένα από τα βασικά στοιχεία της άτμισης ( εκτός της νικοτίνης δηλαδή) δεν έδειξαν κάτι το επιλήψιμο αν σκεφτεί κανείς μάλιστα πως πολλά από αυτά τα βρίσκουμε μέσα σε φαγητά.

Με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα από έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ωνάσιου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης καθώς επίσης μελέτες από κέντρα και ινστιτούτα του εξωτερικού μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να έχουν ανακαλύψει και να τους προκαλεί ανησυχία. Αντ’ αυτού ανακάλυψαν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν απειλεί την καρδιά, δεν βλάπτεις τους πνεύμονες και είναι ακίνδυνο για τους παθητικούς καπνιστές.
Μέσα στα άλλα πολλοί βγήκαν να υποστηρίξουν πως είδαν την υγεία τους να βελτιώνεται, δεν ανέφεραν καμία επιδείνωση αλλά στάθηκαν και στο γεγονός πως δεν μυρίζουν άσχημα και εξαφανίστηκαν οι αντιαισθητικές κιτρινίλες στα δόντια.

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε πως η άτμιση είναι σαφώς λιγότερο βλαβερή από το συμβατικό κάπνισμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βγήκε για να βοηθήσει στο κόψιμο του καπνίσματος αλλά στο να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος παρόλο που υπάρχουν μαρτυρίες που δηλώνουν πως το έκοψαν και μάλιστα με μεγάλη ευκολία. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να προμηθευόμαστε τα αυθεντικά υγρά άτμισης και να μην πέφτουμε στην παγίδα των ιδιοκατασκευών. Χρησιμοποιείστε υγρά που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και δεν θα χάσετε.