Οι βασικοί τύποι δέρματος, ανακαλύψτε το δικό σας!

0
5213

peripoiisi-epidermidas-prosopouΗ περιποίηση της επιδερμίδας, ειδικά αυτής του προσώπου, είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Δεν μπορεί κανείς να δώσει γενικευμένες πληροφορίες διότι πολύ απλά καμιά γυναίκα δεν διαθέτει ακριβώς τον ίδιο τύπο δέρματος με μια άλλη και αυτό γιατί η επιδερμίδα μεταβάλλει τις ανάγκες της. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την αλλαγή είναι κυρίως ο τρόπος ζωής, η διατροφή, οι φαρμακευτικές αγωγές, οι κλιματολογικές συνθήκες, το πέρασμα του χρόνου ακόμα και η εγκυμοσύνη.

Για να διευκολύνουμε λοιπόν τα πράγματα φτάνει να γνωρίζουμε τι τύπο δέρματος διαθέτουμε και να μπορούμε να καταλάβουμε τις νέες του ανάγκες όταν αυτό απαιτείται. Οι βασικοί τύποι δέρματος είναι 4 (κανονικό, ξηρό, λιπαρό, μικτό) και υπάρχουν δυο ακόμα συμπληρωματικοί (ευαίσθητο και αφυδατωμένο).

Το κανονικό δέρμα είναι λείο και ομοιόμορφο, χωρίς πόρους και ατέλειες. Περιέχει μια φυσική ενυδάτωση και ματ όψη. Δεν χρειάζεται καμιά ειδική περιποίηση παρά μόνο λοσιόν και γαλάκτωμα για το ντεμακιγιάζ -χωρίς οινόπνευμα- καθώς επίσης μια ελαφριά κρέμα ενυδάτωσης για το πρωί και προαιρετικά το βράδυ. Μια φορά την εβδομάδα συνιστάται να χρησιμοποιούμε scrub και μάσκα θρέψεις.

Το ξηρό δέρμα είναι συνήθως λεπτό, θαμπό και τραχύ. Έχει μεγάλη ευαισθησία στον ήλιο και γενικά στις καιρικές συνθήκες γι’ αυτό ξεφλουδίζει και σκάει εύκολα. Χάνει επομένως την ελαστικότητά του και σου δημιουργεί αυτή την άσχημη αίσθηση τραβήγματος με απότοκο πολλές να δημιουργούνται λεπτές ρυτίδες. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεστε οπωσδήποτε τονωτική λοσιόν και γαλάκτωμα καθαρισμού χωρίς οινόπνευμα ειδικά για ξηρές επιδερμίδες. Χρησιμοποιείστε κρέμα με λιπαρά στοιχεία όπως το βούτυρο καριτέ πρωί βράδυ απαραίτητα και αν το επιτρέπει η ηλικία σας να τις συνοδέψετε με σέρουμ. Κάντε μια ενυδατική μάσκα 1 φορά την εβδομάδα.

Τα λιπαρά δέρματα έχουν ανοικτούς πόρους και παρουσιάζουν γυαλάδα, μαύρα στίγματα και σπυράκια. Αυτά τα δέρματα παρουσιάζουν μια υπερβολική έκκριση σμήγματος και παίρνουν αποχρώσεις του κίτρινου αλλά και εδώ η ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Προμηθευτείτε κρέμα προσώπου με λεπτή υφή ή σέρουν σε μορφή τζελ με οξέα φρούτων. Προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ είναι ιδανικά. Χρησιμοποιείστε ένα γαλάκτωμα για λιπαρές επιδερμίδες και τονωτική λοσιόν. Κάντε μια φορά την εβδομάδα πίλινγκ για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και μάσκες με άργιλο.

Το μικτό δέρμα είναι κανονικό με τάση για λιπαρότητα στο μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι δηλαδή στη ζώνη Τ. Κανονικά αυτό το είδος δέρματος πρέπει να το καθαρίζουμε με διαφορετικά προϊόντα σε κάθε περιοχή αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι πολύ δύσκολο. Τα χέρια μας έλυσαν τα προϊόντα για μικτά δέρματα ή για κανονικά/μικτά δέρματα τα οποία είναι απαλά με την ξηρή περιοχή ενώ παράλληλα σκληρά με την λιπαρή. Αν παρόλα αυτά θέλετε να προσπαθήσετε τοποθετείστε λοσιόν μόνο στο σημείο Τ ενώ κρέμα για κανονικά δέρματα στο υπόλοιπο πρόσωπο.

Μείνετε συντονισμένοι και σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους συμπληρωματικούς τύπους δέρματος και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους!