Συμπληρώματα Διατροφής | Γνωρίστε τη χρησιμότητά τους

0
1988

Τα συμπληρώματα διατροφής xρησιμοποιούνται εκεί που λείπει κάτι για να το αναπληρώσουν.
Είναι προϊόντα τα οποία περιέχουν συστατικά και ουσίες, είτε μόνες τους είτε συνδυασμένες που βρίσκονται βρίσκονται σε διάφορες τροφές.
Αυτά τα προϊόντα τα συμπεριλαμβάνουν στο διατροφολόγιό τους άτομα που έχουν ανάγκες μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να καλύψουν με μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτοί μπορεί να είναι οι χορτοφάγοι, άτομα με προβλήματα στα νύχια ή τα μαλλιά, άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά, εργάζονται σε σκληρές και βαριές εργασίες καθώς φοιτητές και μαθητές που περικλείονται από άγχος και στρες. Στη συνέχεια δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις εγκυμονούσες και αυτές που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια όπως ακόμα και αυτούς που πίνουν καπνίζουν και δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς.
Λόγω λοιπόν αυτής της μεγάλης ποικιλίας ατόμων που έχουν ανάγκη από τα συμπληρώματα διατροφής κρίθηκε απαραίτητο να γίνει ένας σαφής διαχωρισμός και έτσι κατηγοριοποιήθηκαν σε 2 μεγάλες ομάδες.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα κοινά συμπληρώματα που έχουν τη δυνατότητα κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθούν απ’ όλους, όπως παραδείγματος χάριν οι ενισχυμένες πρωτεΐνες, τα ροφήματα σε σκόνη, οι απλοί τύποι αμινοξέων, τα ισοτονικά ποτά καθώς επίσης οι βιταμίνες και τα μέταλλα.
Στην δεύτερη κατηγορία παρευρίσκονται πιο αμφιλεγόμενα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αθλητές και άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα. Τέτοια είναι ειδικά σκευάσματα από βότανα, ενισχυμένες φόρμουλες πρωτεϊνών και ουσίες όπως η κρεατίνη.
Μια ακόμα σημαντική κατηγοριοποίηση είναι αυτή ανάμεσα στα φυσικά και χημικά συμπληρώματα διατροφής. Στην αγορά διατίθενται δεκάδες σκευάσματα που προέρχονται από φυσικές πηγές και θεωρούνται πιο αποτελεσματικά διότι περιέχουν μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών οι οποίες δεν έχουν ακόμα απομονωθεί για να τις παίρνουμε ξεχωριστά. Στα χημικά συμπληρώματα από την άλλη, για να αφομοιωθούν καλύτερα αυτά συστατικά από τον οργανισμό χρειάζονται μια κατάλληλη επεξεργασία η οποία δυστυχώς καταστρέφει πολλά από αυτά
Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε πως εναπόκειται στο ίδιο το άτομο να κάνει τον διαχωρισμό και να επιλέξει με βάσει τα δικά του κριτήρια ποιά διέξοδο θα ακολουθήσει.
Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπληρώματα είναι αν όχι απαραίτητα, αναγκαία και βοηθούν εκατομμύρια ανθρώπους γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σημασία και τη ορθή χρήση τους.